In vizor

Primăria continuă să arunce cu fonduri nerambursabile în ONG-uri. Cine va avea „noroc” de finanțare anul acesta?

În data de 6 ianuarie s-a dat startul la depunerea proiectelor de finanțare nerambursabilă de la bugetul local al municipiului Cluj-Napoca. Cei care doresc să se înscrie pentru accesarea de fonduri nerambursabile pentru proiecte și acțiuni culturale au termen până în 6 februarie să își depună documentația la Registratură. 12,6 milioane de lei au fost puse la bătaie anul acesta, iar evaluarea și selecția dosarelor depuse va fi realizată de Comisia de analiză și selecție a proiectelor și care va emite un răspuns până în data de 6 martie, când vom afla cine va primi anul acesta bani de la primărie.

Acum doi ani municipalitatea a oferit fonduri nerambursabile în valoare de 11,6 milioane de lei pentru proiectele culturale ale ONG-urilor și asociațiilor clujene. Din cele aproximativ 300 de dosare depuse, 191 au primit finanțare. Anul trecut situația a fost cam aceeași. Fonduri în valoare de 11,9 milioane de lei, peste 300 de proiecte depuse și 182 finanțate de primărie.

Ca de obicei, unele ONG-uri sau Asociații au primit finanțare în fiecare an, altele s-au zbătut pentru un colț de pâine, dar au rămas pe dinafară. Anul trecut, de exemplu, asociațiile au cerut nu mai puțin de 36 de milioane de lei pentru activități culturale. De dat, în schimb, s-a dat mult mai puțin.

Pe primul loc la primit de fonduri nerambursabile s-a situat Asociația Festivalul de Film Transilvania (TIFF), cu o finanțare de 1,4 milioane de lei. Pe locul doi s-a situat „asociația de casă” a municipiului, Centrul Cultural Clujean (fosta Asociație Cluj-Napoca 2021 Capitală Europeană) care a primit nu mai puțin de 900.000 de ei. Iar pe trei a fost Asociația Zilele Culturale Maghiare care pentru Zilele Culturale Maghiare a primit nu mai puțin de 530.000 de lei.

Printre ONG-urile și asociațiile culturale care au mai primit finanțare s-au numărat și Asociația Daisler (160.000 de lei), Scena Urbană (130.000 de lei) și Berăria Culturală (50.000 de lei). Cei mai puțini bani i-a primit fix o asociație care ar fi vrut să facă bine. E vorba de SOLIDARIS care a organizat în 2019 o tabără de vară pentru copii nevoiași și care a primit de la primărie „fabuloasa” sumă de 1.000 de lei, deși a cerut 30.500 de lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *