In vizor

Primăria continuă să arunce cu fonduri nerambursabile în ONG-uri. Cine va avea „noroc” de finanțare anul acesta?

Scris de 454

În data de 6 ianuarie s-a dat startul la depunerea proiectelor de finanțare nerambursabilă de la bugetul local al municipiului Cluj-Napoca. Cei care doresc să se înscrie pentru accesarea de fonduri nerambursabile pentru proiecte și acțiuni culturale au termen până în 6 februarie să își depună documentația la Registratură. 12,6 milioane de lei au fost puse la bătaie anul acesta, iar evaluarea și selecția dosarelor depuse va fi realizată de Comisia de analiză și selecție a proiectelor și care va emite un răspuns până în data de 6 martie, când vom afla cine va primi anul acesta bani de la primărie.

Acum doi ani municipalitatea a oferit fonduri nerambursabile în valoare de 11,6 milioane de lei pentru proiectele culturale ale ONG-urilor și asociațiilor clujene. Din cele aproximativ 300 de dosare depuse, 191 au primit finanțare. Anul trecut situația a fost cam aceeași. Fonduri în valoare de 11,9 milioane de lei, peste 300 de proiecte depuse și 182 finanțate de primărie.

Ca de obicei, unele ONG-uri sau Asociații au primit finanțare în fiecare an, altele s-au zbătut pentru un colț de pâine, dar au rămas pe dinafară. Anul trecut, de exemplu, asociațiile au cerut nu mai puțin de 36 de milioane de lei pentru activități culturale. De dat, în schimb, s-a dat mult mai puțin.

Pe primul loc la primit de fonduri nerambursabile s-a situat Asociația Festivalul de Film Transilvania (TIFF), cu o finanțare de 1,4 milioane de lei. Pe locul doi s-a situat „asociația de casă” a municipiului, Centrul Cultural Clujean (fosta Asociație Cluj-Napoca 2021 Capitală Europeană) care a primit nu mai puțin de 900.000 de ei. Iar pe trei a fost Asociația Zilele Culturale Maghiare care pentru Zilele Culturale Maghiare a primit nu mai puțin de 530.000 de lei.

Printre ONG-urile și asociațiile culturale care au mai primit finanțare s-au numărat și Asociația Daisler (160.000 de lei), Scena Urbană (130.000 de lei) și Berăria Culturală (50.000 de lei). Cei mai puțini bani i-a primit fix o asociație care ar fi vrut să facă bine. E vorba de SOLIDARIS care a organizat în 2019 o tabără de vară pentru copii nevoiași și care a primit de la primărie „fabuloasa” sumă de 1.000 de lei, deși a cerut 30.500 de lei.ULTIMA ORĂ

  • Acum 13 hours Sport
    DACĂ TOT DĂ ACEST ”GIGI BOCALI” AL CLUJULUI 2 MILIOANE DE EURO, U Cluj a avut o prestație execrabilă la Arad
  • Acum 14 hours Eveniment
    NU, nici asta nu e glumă de 1 Aprilie: Primăria Cluj-Napoca a pierdut procesul cu Curtea de Conturi, după ce a băgat peste 3 milioane de lei din bugetul local în buzunarele unor firme de salubritate. Nici județul nu e mai prejos: Urmează tura din acest an, de 31 milioane de euro prădată în salubritate
  • Acum 15 hours In vizor
    NICIO NOUTATE: Mediul privat ține economia României în spate. Pe banii privaților se face dezmățul bugetar
  • Acum 16 hours Politica
    NU E GLUMĂ DE 1 APRILIE, că guvernanții nu glumesc când buzunăresc: Ne paște un val nou de scumpiri
  • Acum 1 day In vizor
    Rareș Bogdan invocă ”forțe oculte“ care vor să-l compromită pentru că a deranjat la Bruxelles! Totul, după ce a apărut informația că ar fi cerut și el șpagă în scandalul de corupție de la Aeroportul Otopeni
  • Acum 1 day In vizor
    Mai ţineţi minte când Ziar de Cluj scria că “Pantelică de la “readepică” s-a pus pe şantajat operatorii de deşeuri cam fără frică”? Păi, pe anul 2022 a încasat de la operatorii de salubritate de peste 5 ori mai mult la Platforma temporară Pata Rât decât a plătit la CMID pentru eliminarea deșeurilor!
  • Acum 2 days Justitie
    EDUCAȚIE CU BĂTĂTORUL DE ȘNIȚERE: Un jandarm din Brașov, trimis în judecată la Tribunalul Militar Cluj, pentru rele tratamente și violență față de propriul copil. Pe ăștia îi caută cineva la cap când îi angajează?
  • Acum 2 days Din oras
    Cică și parcul ”Armătura” e aproape gata. Dacă și lucrătura aceasta arată a parc…
  • Acum 2 days Din oras
    AR FI DE RÂS, DACĂ NU AR FI DE PLÂNS: Directorul Eco Garden se laudă cu ce știe să facă UNTOLD într-o noapte: ”Am terminat de decopertat vechiul gazon”
  • Acum 2 days Politica
    Marcel Ciolacu, după negocierile cu vicepreședintele Comisiei Europene: ”Fermierii români vor primi ajutor din partea UE”
  • Acum 2 days Eveniment
    FRAUDĂ DE 2 MILIOANE DE EURO: Ucraineni cazați doar pe hârtie. Poliția a făcut descinderi și în Cluj
  • Acum 2 days Politica
    Ligia Deca, în contradicție cu ea însăși. A scos salariile profesorilor din proiectul legii Educației, la 20 de zile după ce a anunțat public că salarizarea profesorilor va fi în legea Educației
  • Acum 2 days Eveniment
    Bulgaria și România au înregistrat o scădere a prețurilor la energie electrică, ambele cu -8,44%
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE