In vizor

Primăria Cluj-Napoca vrea să lase mai multe familii fără locuințe pentru a face o piațetă

Scris de 5,516

Mai multe familii printre care și persoane în vârstă sunt în pericol să rămână fără casele în care locuiesc de peste 40 de ani. Primăria Cluj-Napoca vrea să le demoleze locuințele pentru a lărgi o stradă și pentru a construi o piațetă.

Primăria Cluj-Napoca a pus în dezbatere publică Planul Urbanistic Zonal pentru modernizarea și dezvoltarea circulației pe Calea Moților-Calea Mănăștur- str. Uzinei Electrice- str. Mărginașă. Acest PUZ presupune demolarea mai multor locuințe, iar propietarii care stau acolo îi cer Primăriei să modifice proiectul astfel încât să nu rămână fără case. 

„Consider că continuarea străzii Uzinei Electrice prin străpungerea care va avea drept rezultat demolarea imobilului de la numărul 37 și pierderea prorpietății mele, îmi aduce un prejudiciu care excede pierderile materiale. Am locuit la adresa menționată toată viața și nu dispun de un alt imobil în care să mă mut în cazul în care locuința mea va fi demolată. Solicit ca despăgubirile să se facă cel puțin la prețul pieței la care să se adauge despăgubiri pentru pierderea imobilului în care am locuit toată viața și de care sunt foarte atașat”, potrivit propietarului imobilului de pe strada Ilie Măcelarul numărul 37. 

Însă de departe cei mai afectați vor fi familiile care locuiesc pe strada Moților numărul 118. Acolo sunt șase familii care riscă să rămână în stradă. Printre ei se află persoane în vârstă, bolnave, dar și copii. Aceștia consideră că nu se justifică demolarea locuințelor pentru a amenaja o piațetă într-o intersecție intens circulată. 

Ne opunem acestui plan urbanistic zonal deoarece proprietatea este în posesia familiei noastre din anul 1950. Începând cu anul 2000 până în prezent am început o modernizare masivă a proprietăților. La momentul actual, subsemnații în vârstă de 71 de ani credem că ar fi normal ca cea mai mare grijă a noastră legată de domiciliu să fie îngrijirea florilor, însă trebuie să ne preocupăm să ne facem bagajele și de a ne găsi un nou domiciliu.Vă rugăm să luați în calcul posibilitatea modificării proiectului prin renunțarea la spațiul de tip piațetă și evitarea demolării imobilelor situate pe strada Moților 118. 

Locuiesc pe strada Moților din 1973 când m-am mutat cu părinții mei. Am locuit la această adresa timp de 47 de ani, am crescut copii și am îngrijit părinți. Acum locuiesc singură, văduvă fiind, și am numeroase probleme de sănătate. Colocatarii de la această adresă care are curte comună m-au ajutat mult, iar amplasamentul central al locuinței îmi este foarte util deoarece trebuie să mă deplasez lunar la spital. Nu reușim să înțelegem cum poate interesul unui spațiu verde restrâns să aibă întâietate în defavoarea spațiului locativ al unor persoane care locuiesc aici de peste 47 de ani. 

Sunt o doamnă pensionară văduvă și locuiesc aici din 1977. La momentul actual în imobil suntem trei familii compuse din cei doi fii ai mei, cele două nurori și trei nepoți minori. De-a lungul timpului am investit în acest imobil bani, timp și suflet. Nu înțeleg cum acest spațiu verde poate să primeze în defavoarea familiilor care locuiesc aici.

Locuim în acest imobil de 30 de ani. Din punctul nostru de vedere interesul locativ al subsemnaților primează spațiului public de tip piațetă. Familia noastră este compusă din trei membri, toate angajate în domeniul medical. Vă rugăm să aveți în vedere că datorită vârstei nu nu mai permitem financiar și nu mai suntem creditați cu împrumuturi bancare. 

Clujenii consideră că Primăria încearcă, fără succes, să compenseze prin această piațetă spațiul „supraconstruit” al ansamblului Platinia aflat chiar vizavi.

„Din cauza formei, a traficului aflat în imediata vecinătate și a dimensiunilor restrânse acest scuar nu poate îndeplini rolul de spațiu public de recreere.Scuarul de mici dimensiuni amplasat într-o intersecție intens circulată nu face decât să perimeze caracterul spațiului urban existent. O operațiune de expropiere nu se justifică ci mai degrabă este o încercare de compensare cu teren liber a spațiului supraconstruit al clădirii Platinia de peste drum”, au transmis clujenii carelocuiesc pe strada Moților numărul 118.

Primăria Cluj-Napoca le-a transmis că în acest moment nu a fost luată o decizie definitivă în privința acestui proiect, culoarul de expropiere nefiind încă aprobat. 

„În ceea ce privește procedurile de expropiere a terenurilor/proprietăților private afectate de lucrare, acestea vor fi demarate după aprobarea indicatorilor tehnico economici. Întrucât la acest moment se află în curs de elaborare planul urbanistic zonal și studiu de fezabilitate final, culoarul de expropiere nu este aprobat”, au transmis reprezentanții Primăriei.

 

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 7 hours Eveniment
  Grup infracțional constituit în vederea contrabandei cu alcool și țigări, anihilat de polițiștii clujeni în colaborare cu polițiști din alte trei județe
 • Acum 7 hours In vizor
  ROMÂNIA DEDICATĂ: Cum a rămas firma prietenului lui Iohannis singura în licitația pentru BMW-urile Poliției. Ori e dedicație, ori e pupincurism – ceea ce tot cu dedicație e
 • Acum 7 hours Politica
  Marcel Ciolacu calfică drept ”haotică” și ”imbecilă” liberalizarea prețurilor la energie, măsură adoptată în Guvernul PNL și promovată de actualul ministru al Energiei, Virgil Popescu
 • Acum 8 hours General
  ÎNCĂ PATRU MAȘINI S-AU ÎNĂLȚAT ÎN RAIUL TINICHIGIILOR: Accident cu 4 mașini lângă Opera Națională
 • Acum 10 hours Eveniment
  NICI O ZI FĂRĂ MĂCAR UN ACCIDENT. Accident în lanț în Feleacu. Mai multe persoane duse la spital
 • Acum 11 hours Politica
  RECENSĂMÂNTUL ”CĂCĂSTOARELOR”. Românii sunt obligați ca, până la 30 octombrie, să-și declare fosele septice. Amenzile sunt foarte mari
 • Acum 1 day Rautacisme
  “Părintele” Urbanismului de Cumetrie şi al dezastrului urban din Cluj-Napoca, ales președinte al comisiei pentru politica de coeziune teritorială și bugetul UE din cadrul Comitetului European al Regiunilor
 • Acum 1 day Justitie
  JUSTIŢIE CU DEDICAŢIE. Blocaj total în dosarul ritualurilor cu Ayahuasca în care sunt judecați Gelu Oltean și Vanessa Youness: De aproape nouă luni instanța nu motivează decizia de CP
 • Acum 1 day Politica
  George Simion s-a crezut pe stadion. Aceeaşi concepţie de #misecuvine şi la parvenitul acesta căţărat pe Tricolor
 • Acum 2 days PubliNews
  Boa constrictor, pitoni regali şi cameleoni cu un colorit de excepție, într-o expoziţie exotică de reptile, la Iulius Mall Cluj
 • Acum 2 days Din oras
  Căldura “prosteşte” Natura: Au înflorit din nou castanii
 • Acum 2 days Eveniment
  Un pui de vulpe a fost filmat în Baza sportivă Gheorgheni
 • Acum 2 days Politica
  Sebastian Burduja, fiul unui devalizator al Bancorex, este noul interimar la Ministerul Educaţiei, după demisia lui Cîmpeanu
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE