Eveniment

Caterisitul pentru pedofilie, Cristian Pomohaci, printre primii clienți ai legii promulgate de Klaus Iohannis care îi scapă pe evazioniști de închisoare. Acesta a cerut amendă în loc de un an cu suspendare

Fostul preot Cristian Pomohaci, caterisit pentru acuzații de pedofilie și condamnat definitiv, anul trecut, într-un dosar de evaziune fiscală, a cerut instanței aplicarea legii mai favorabile, cerând ca pedeapsa închisorii să fie înlocuită cu amenda, a declarat pentru G4Media.ro avocatul George Dura. Astăzi s-a judecat unul din termene la Tribunalul Mureș, urmând ca un prim verdict să fie pronunțat peste două săptămâni.

Avocatul a explicat că a introdus acțiunea la Tribunalul Mureș la scurt timp după ce președintele Klaus Iohannis a promulgat pe 1 aprilie legea inițiată de PSD care îi scapă pe evazioniști de închisoare dacă achită integral prejudiciul.

Avocatul susține că fostul preot a achitat integral prejudiciul de 28 de mii de euro calculat de procurori încă de acum trei ani. Apărătorul fostului preot a mai precizat că, deși Cristian Pomohaci a fost condamnat definitiv anul trecut, legea promulgată de Klaus Iohannis, care-i scapă pe evazioniști de închisoare decă plătesc prejudiciul, se aplică și clientului său. Codul Penal prevede la articolul 6 ”aplicarea legii penale mai favorabile după judecarea definitivă a cauzei”.

Altfel spus, legea inițiată de PSD și promulgată de președintele Iohannis, deși o putea întoarce la Parlament, produce efecte mult mai extinse, nu doar în cazul anchetelor și proceselor în curs, ci și în unele cauze rămase definitive. În aceste cauze, pedeapsa închisorii poate fi înlocuită cu amenda.

Potrivit articolului 6 din Codul Penal, ”Dacă legea nouă prevede în locul pedepsei închisorii numai amenda, pedeapsa aplicată se înlocuiește cu amenda, fără a se putea depăși maximul special prevăzut în legea nouă. Ținându-se seama de partea executată din pedeapsa închisorii, se poate înlătura în totul sau în parte executarea amenzii.”

Fostul preot Cristian Pomohaci a fost condamnat definitiv, în noiembrie 2020, de Curtea de Apel Mureş la un an de închisoare cu suspendare pentru evaziune fiscală, după ce ani la rând nu a plătit impozit la sumele câştigate din închirierea numeroaselor proprietăţi.

Președintele Klaus Iohannis a promulgat pe data de 1 aprilie legea nr. 55 din 31 martie 2021 de modificare a legii 241/2005 pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale, adoptată în ultimele zile ale fostului Parlamentul controlat de PSD. Președintele o putea retrimite la Parlament pentru revizuire, așa cum a procedat cu legea Romexpo, însă nu a făcut-o, declarând ulterior că ”ciclul legii a fost încheiat”.

Potrivit noii legi, inculpații pentru evaziune fiscală de până la 100.000 de euro pot scăpa de închisoare, doar cu o amendă penală, dacă achită integral prejudiciul.

(1) În cazul săvârşirii unei infracţiuni de evaziune fiscală prevăzute la art. 8 şi 9, dacă în cursul urmăririi penale sau al judecăţii, prejudiciul cauzat este acoperit integral, iar valoarea acestuia nu depăşeşte 100.000 euro, în echivalentul monedei naţionale, se poate aplica pedeapsa cu amendă. Dacă prejudiciul cauzat şi recuperat în aceleaşi condiţii este de până la 50.000 euro, în echivalentul monedei naţionale, se aplică pedeapsa cu amenda.

Avocatul George Dura a explicat și motivele pentru care fostul preot Pomohaci dorește să scape de pedeapsa cu închisoare, chiar dacă este cu suspendare, și preferă plata unei amenzi.

”Este o sancțiune mai ușoară. Între a fi condamnat la închisoare și a avea o amendă și din perspectiva asta este o împrejurare care aduce un plus față de persoana condamnată. O condamare există, dar nu-i totuna să ai pedeapsă cu închisoarea”, a explicat avocatul pentru G4Media.ro.

În realitate, fostul preot Pomohaci are tot interesul să scape de pedeapsa cu închisoarea. În cazul său, există și un așa numit termen de încercare, care poate merge până la câțiva ani. Dacă în acest interval săvârșește o nouă infracțiune, se revocă pedeasa închisorii cu executare și se transformă în închisoare cu executare.

Dosarul în care părintele Cristian Pomohaci a fost cercetat pentru raporturi sexuale cu minori a fost clasat în februarie 2019. Procurorii au considerat că faptele sunt prescrise, timpul scurs de la comiterea acestora fiind de mai mult de zece ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *