In vizor

Primăria Cluj-Napoca, Raiul sinecurilor din România! Dacă guvernul PNL e pus pe tăieri, să înceapă cu ograda lui Emil Boc. Aici lucrează de 5 ori mai mulți oameni ca la Primăria din Berlin, oraș cu 3 milioane de locuitori!

Scris de 1,599

SINECÚRĂ, sinecuri, s. f. Slujbă, funcție bine retribuită, care cere munca minimă sau nu cere nicio muncă. – Din fr. sinécure.

„Guvernarea” PNL, dar și galeria lor de rezistaci, au dat verdictul: în România există prea mulți bugetari, salariile sunt prea mari, mulți dintre bugetari nu fac nimic. De la Premierul Ludovic Orban, la ministrul alarmist Florin Cîțu, PNL-iștii nu s-au sfiit să declare în nenumărate rânduri că iau în considerare reduceri drastice de „cheltuieli” în sectorul bugetar și, totodată, s-a vehiculat în spațiul public că aproximativ 400.000 de bugetari vor fi dați afară. 

Așadar, dacă tot sunt puși băieții de la PNL pe reduceri de personal, probabil că ar trebui să înceapă cu cea mai mare mașinărie de tocat bani publici din România, un adevărat Rai al sinecurilor: vorbim despre Primăria Cluj-Napoca, condusă de Emil Boc. 

Nu ne credeți? Am luat la puricat mai multe primării din orașe de mărimea Clujului și vă spunem de pe acum că în ograda lui Boc e jale atunci când vine vorba de cheltuit banii voștri, ai noștri, ai tuturor. Ne-am uitat și în curtea primăriilor din Timișoara, Iași, Oradea și Constanța, pentru a vedea cum sunt „sparți” banii publici și în alte ogrăzi politice. Cluj-Napoca e lider detașat atât la salarii, cât și la numărul de oameni angajați în structură. Urmează cifre halucinante! Cluj-Napoca este un Rai al sinecurilor!

NOTĂ: Nu toate informațiile ne sunt oferite pe tavă, astfel că cifrele ar putea fi de fapt mai mari decât cele prezentate. Vorbim totuși despre primăria din Cluj-Napoca, faimoasă pentru refuză să trimită, în majoritatea cazurilor, răspunsuri la legea 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public. Totuși, am consultat organigramele primăriilor pentru a ne face o imagine, destul de elocventă, spunem noi, despre cum sunt aruncați banii pe geam.

De asemenea, e greu de estimat care e populația orașelor de mai jos, în lipsa unui recensământ recent, însă putem presupune că toate sunt orașe de aproximativ aceeași dimensiune. Excepție Oradea, inclusă în top tocmai pentru că îl are primar pe Ilie Bolojan, „cel mai performant primar din PNL”, așa cum a fost supranumit de Rareș Bogdan.

De remarcat că Târgu-Mureș, oraș care avea 1300 de angajați în Primărie în urmă cu câțiva ani, a redus numărul acestora la sub 900. Mai mult, țineți minte următorul aspect: Berlinul, capitala Germaniei, oraș cu o populație de aproape 3.5 milioane de locuitori, are o primărie cu 207 angajați!

Important, nu am luat în considerare și cheltuielile absurde, de sute de mii de euro, care se adună zi de zi. Vorbim despre camere video puse pe capul polițiștilor locali, drone, elicoptere, mașini electrice etc.

Dacă numărul angajaților din primărie și al polițiștilor locali poate fi aflat din organigramă (sau din alte surse oficiale), numărul total al sinecurilor e imposibil de aflat. Din fericire, putem afla bugetul alocal anual plății angajaților din primării. 

Așadar, situația cu angajații din primăriile din Cluj-Napoca, Timișoara, Iași, Constanța, Oradea, Târgu-Mureș e următoarea: 

Cluj-Napoca
Primar: Emil Boc (PNL)
Bugetul orașului (pe an): 326 milioane de euro
Număr angajați primărie: 1095
Polițiști locali: aproximativ 320
Bugetul alocat salariilor: 35.8 milioane de euro 

Timișoara
Primar: Nicolae Robu (PNL)
Bugetul orașului (pe an): 316 milioane de euro
Număr angajați primărie: 539
Polițiști locali: aproximativ 370
Bugetul alocat salariilor: 18.8 milioane de euro

Iași
Primar: Mihai Chirica (independent)
Bugetul orașului (pe an): 204 milioane de euro
Număr angajați primărie: 784
Polițiști locali: 361
Bugetul alocat salariilor: 30 milioane de euro

Constanța 
Primar: Decebal Făgădău (independent)
Bugetul orașului (pe an): 168 de milioane de euro
Număr angajați primărie: 778
Polițiști locali: 219
Bugetul alocat salariilor: 23 milioane de euro 

Oradea 
Primar: Ilie Bolojan (PNL)
Bugetul orașului (pe an): 311 de milioane de euro
Număr angajați primărie: 569
Polițiști locali: 71
Bugetul alocat salariilor: 10 milioane de euro

Târgu Mureș
Primar: Dorin Florea (ALDE)
Bugetul orașului (pe an): 71 de milioane de euro
Număr angajați primărie: 873
Polițiști locali: 139
Bugetul alocat salariilor: 16 milioane de euro

Revenind la Cluj-Napoca, poate sunteți curioși să aflați ce fac mai exact cei aproape 1100 de angajați. (click aici)

Concret, avem cam 100 de șefi, șefuleți. Restul sunt „executanți”. Dacă aveți răbdare, dați click și delectați-vă. Cu salarii de 22.000 lei (Emil Boc), sau 4000 de euro pensia eroului local Marcel Bonțidean, sau 4000 lei media pentru un polițist local, cine n-ar dori să lucreze în acest Paradis? Așadar, domnilor „guvernatori”, mai ușor cu pianul pe scări. Poate vedeți înainte frecătorul de mentă din ograda voastră, înainte de a judeca și executa alți bugetari. ULTIMA ORĂ

 • Acum 36 mins In vizor
  NE ÎNCADRĂM, DIN NOU, ÎN TERMENE: Podul Porțelanului care trebuia să fie gata la data de 26 noiembrie 2022 OSĂ fie gata undeva în 2023. Acum, de la ultima vizită de lucru a lui Emil Boc, a săltat la ”gata în proporție de 90%”
 • Acum 1 hour Politica
  Ciolacu: Opoziția nedreaptă a Austriei este un cadou gratuit de Crăciun pentru Vladimir Putin. Cu siguranță, vor exista consecințe pentru Austria în urma acestui vot absurd!
 • Acum 2 hours In vizor
  NI SE ȘOPTEȘTE ÎN CASCĂ: Constructorii de la Parcul Feroviarilor încep să-și scoată gunoaiele pe care le-au îngropat de dimineață. E bună și mult hulita mass media la ceva
 • Acum 3 hours General
  MAI E DE MULS DE LA SCLAVII EUROPEI! Austria și Olanda au votat împotriva aderării României și Bulgariei la Schengen. Olanda s-a opus de fapt Bulgariei, care este însă la pachet cu România. Croația intră în Schengen de la 1 ianuarie 2023. Plus: elefantul pe care nu vea nimeni să-l vadă
 • Acum 4 hours In vizor
  ALO, GARDA DE MEDIU CLUJ, aţi fost sesizaţi, de ce nu verificaţi de ce se îngroapă deşeuri în şantierul Parcul Feroviarilor! Că şi primăria Cluj-Napoca a fost sesizată, dar se tace asurzitor!
 • Acum 4 hours Sanatate
  În plin sezon de viroze, Ministerul Sănătăţii “dă”, numai la “Cliuuj”, “că-i fain”, câte 4 – 6 ore de aşteptare părinţilor şi copiilor bolnavi în UPU. “Â-mi cer scuze la domni pacenţi!”
 • Acum 5 hours FOTOGRAFILA
  Protest în faţa Curţii de Apel Cluj: “Tişe, Vakar, județul Cluj nu l-ați primit moștenire”
 • Acum 5 hours PubliNews
  În luna sărbătorilor, Iulius Christmas Market din Iulius Parc îi poartă pe vizitatori în lumea de basm a Crăciunului
 • Acum 6 hours Eveniment
  Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, primește la Cluj-Napoca premiul unei asociații pentru cultură democratică europeană
 • Acum 6 hours In vizor
  Firma ONCOS nu e vinovată pentru minciunile unei mămici mitomane! Presa locală e varză!
 • Acum 7 hours In vizor
  Emil Boc: Construcția pasajulului de la Tăietura Turcului OSĂ înceapă anul viitor. Tot printr-o “randare” pe laptop, Maestre?
 • Acum 8 hours Vocea ta
  Dragoş Damian, Terapia Cluj: Strategia naţională de sănătate 2022-2030 a Ministrului Alexandru Rafila. Şi figura 38 de la pagină 24, o poză care te pune pe gânduri
 • Acum 9 hours Politica
  După ce guvernele lui şi-au bătut joc de Constituţie timp de doi ani, încălcând drepturile şi libertăţile civile, Klaus Iohannis şi-a slăbit niţel legăturile de la clăpari să ne vorbească despre “cărticică”: “Constituţia este cea mai importantă armă pe care o avem”
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE