In vizor

Consiliul Județean Cluj taie salariile a 233 de angajați ai DGASPC Cluj: bucătari, îngrijitoare, asistenți, spălătorese

Scris de 11,630

Directorul DGASPC Cluj, Daniel Tămaș, îi acuză pe consilierii județeni PNL că au decis diminuarea salariilor cu până la 2000 de lei pentru 233 de angajați ai Direcției Generale de Asistență socială și Protecția Copilului Cluj.

Decizia diminuării salariilor a fost luată printr-o hotărâre a Consiliului Județean de anul trecut. Prefectul județului Cluj a încercat anularea în instanță a acestei hotărâri, dar acțiunea a fost respinsă. Angajații afectați sunt bucătari, îngrijitoare, asistenți, spălătorese și alții. Peste 120 de angajați au rate la bănci. Oamenii vor avea de returnat banii încasați în plus timp de aproximativ un an.

”Din păcate, odată cu venirea iernii suntem puși într-o situație ingrată. Aproape 230 de angajați vor avea salariile diminuate printr-o hotărâre a Consiliului Județean Cluj, un proiect inițiat de consilierii județeni PNL care au decis începând cu această lună să diminueze salariile celor 233 de angajați mai precis. Din păcate lumea nu cunoaște, suntem o instituție care la nivel județean avem nevoie de peste 30.000 de beneficiari, persoane cu dizabilități. Suntem o instituție care avem în grijă aproape 1000 de copii. Suntem o instituție care avem în centrele de adulți și de vârstnici aproape 600 de beneficiari, iar cei 1300 de angajați nu cred că merită din partea nimănui așa palmă la fel cum au primit-o cei 233 de colegi. Este regretabil că nimeni nu se gândește la acești oameni. Diminuarea salariilor înseamnă până la 2000 de lei brut diferența de salariu micșorată”, potrivit lui Daniel Tămaș.

Citește și:

Salarii greșite la Protecția Copilului Cluj. Se așteaptă controale de la Curtea de Conturi și procese

DGASPC Cluj a fost bombardată începând cu anul 2016 cu zeci de plângeri penale, ceea ce a afectat activitatea instituției. În loc se găsească soluții pentru a îmbunătăți activitatea Direcției, Alin Tișe s-a asigurat că le pune bețe în roate, cei mai afectați fiind beneficiarii, respectiv copiii cu dizabilități, copiii și vârstnicii.

”Din 2016 odată cu schimbarea Consiliului Județean Cluj, instituția noastră a fost supusă unui asediu. Am fost bombardați cu zeci de plângeri penale. Personal am fost cercetat în 12 comisii de disciplină. Pe numele meu au fost formulate 15 sau 16 plângeri penale, toatee soluționate cu neînceperea urmăririi penale. A început torționarea, dacă pot spune așa, a mai multor colegi din cadrul instituției. Din păcate pentru noi în cei patru ani, lucrurile nu au stat așa cum ar fi trebuit să stea. Am blocat foarte multe proiecte, am pierdut finanțări de peste trei milioane de lei. Sperăm ca acest lucru, undeva la nivelul anului 2020, să se remedieze”, explică Daniel Tămaș.

Chiar dacă acțiunile întreprinse de Alin Tișe pentru înlăturarea directorului Tămaș nu au avut succes, acest lucru doar la întărâtat pe Tișe care trimite zilnic Corpul de Control să verfice întreaga activitate a DGASPC Cluj. Mai mult, directorul Daniel Tămaș poate părăsi instituția doar cu învoire de la Consiliul Județean.

”Suntem bombardați în fiecare zi de Corpul de Control al președintelui Consiliului Județean, cred că special înființat pentru Direcția noastră. Sunt ridicate documente, sunt verificate toate documentele, dosare instrumentate de colegii mei asistenți sociali și psihologi. Nu știu care este competența șefului Corpului de Control cu privire la dosarul de lucru al unui psiholog. Suntem la dispoziția Consiliului Județean de fiecare dată. În ultima perioadă, cred că este vorba de vreo 30 de zile, există un regulament al Corpului de Control al Consiliului Județean prin care mie personal mi se interzice ieșirea din instituție. Plecarea din instituție în orice centru pe care noi îl avem în subordine trebuie să fie făcută cu o notă de fundamentare, cu o delegație, o informare trimisă la Consiliul Județean. Este o procedură extrem de anevoioasă care mă face să mă gândesc că ne întoarcem la nivelul anilor 90, cum se proceda în România. Respectăm orice decizie pe care Consiliul Județean o ia, dar din păcate activitatea noastră are de suferit pentru că lumea este oricum bulversată în aceste momente și nu aduce niciun plus valoare activității pe care noi oricum o desfășurăm în condiții extraordinare pentru toți beneficiarii de pe raza județului Cluj”, menționează Tămaș.

De la preluarea mandatului de președinte al Consiliului Județean, Alin Tișe a avut câteva obsesii, printre care DGASPC Cluj. Din cauza acestui lucru, DGASPC nu a mai primit finanțare pentru niciun proiect menit să ajute persoanele defavorizate din județ.

”Consiliul Județean Cluj nu a lăsat nicio portiță pentru dezvoltarea anumitor servicii sociale. Din 2016 și până în prezent nu am dezvoltat niciun serviciu social în ceea ce privește persoanele vârstnice, persoanele cu dizabilități. Nu am deschis niciun centru de asistență pentru persoanele vârstnice. În contextul în care noi am câștigat două proiecte de finanțare în valoare de 2 milioane de lei pentru deschiderea unor locuințe protejate pentru vârstnici, în acest moment nu mai există niciun loc pe listă pentru centrele de bătrâni. Este o situație incredibilă pentru un județ așa cum este Clujul. De asemenea, nu există centre de recuperare, obligatorii în municipiile Dej, Turda, Gherla. Oamenii sunt obligați să vină la Cluj la centrele de recuperare pe care le avem. O problemă cu care se confruntă cei 30.000 de oameni încadrați în grad de handicap, sunt nevoiți să vină în această curte într-o clădire insuficientă ca și spațiu. Există o clădire care răspunde nevoilor și ar fi perfect adaptată pentru acest tip de serviciu. Stăm blocați din 2016, pe motiv de diverse și presupuse fapte inventate de consiliul județean. Este o clădire care stă goală și se degradează în centrul Clujului”, potrivit lui Daniel Tămaș.

Alin Tișe nu cunoaște problemele reale ale DGASPC Cluj, singura sa preocupare fiind înlăturarea directorului instituției.

”Din păcate cred că domnul Alin Tișe nu cunoaște situația reală în această instituție mai ales datorită faptului că în trei ani și jumătate de mandat nici președintele Consiliului județean, nici vicepreședintele Marius Mânzat, la fel cum nici consilierii județeni PNL nu au intrat în această curte, nu au intrat în niciun centru de copii sau de vârtnici, și nu i-a interesat sub nicio formă problema protecției sociale în județ”, consideră Tămaș.

Alin Tișe a pornit încă din 2016 un război împotriva directorului DGASPC Cluj, Daniel Tămaș, pe care și-a dorit cu ardoare să îl schimbe din funcția. Demersurile acestea rămase fără rezultat s-au resfrâns și asupra activității Direcției, angajații acesteia fiind supuși la presiuni și controale aproape zilnic. Singurul rezultat a fost blocarea proiectelor de dezvoltare ale DGASPC Cluj, iar singurii afectați au fost angajații și benefiaciarii.

 

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 14 hours In vizor
  NE ÎNCADRĂM, DIN NOU, ÎN TERMENE: Podul Porțelanului care trebuia să fie gata la data de 26 noiembrie 2022 OSĂ fie gata undeva în 2023. Acum, de la ultima vizită de lucru a lui Emil Boc, a săltat la ”gata în proporție de 90%”
 • Acum 14 hours Politica
  Ciolacu: Opoziția nedreaptă a Austriei este un cadou gratuit de Crăciun pentru Vladimir Putin. Cu siguranță, vor exista consecințe pentru Austria în urma acestui vot absurd!
 • Acum 15 hours In vizor
  NI SE ȘOPTEȘTE ÎN CASCĂ: Constructorii de la Parcul Feroviarilor încep să-și scoată gunoaiele pe care le-au îngropat de dimineață. E bună și mult hulita mass media la ceva
 • Acum 16 hours General
  MAI E DE MULS DE LA SCLAVII EUROPEI! Austria și Olanda au votat împotriva aderării României și Bulgariei la Schengen. Olanda s-a opus de fapt Bulgariei, care este însă la pachet cu România. Croația intră în Schengen de la 1 ianuarie 2023. Plus: elefantul pe care nu vea nimeni să-l vadă
 • Acum 17 hours In vizor
  ALO, GARDA DE MEDIU CLUJ, aţi fost sesizaţi, de ce nu verificaţi de ce se îngroapă deşeuri în şantierul Parcul Feroviarilor! Că şi primăria Cluj-Napoca a fost sesizată, dar se tace asurzitor!
 • Acum 17 hours Sanatate
  În plin sezon de viroze, Ministerul Sănătăţii “dă”, numai la “Cliuuj”, “că-i fain”, câte 4 – 6 ore de aşteptare părinţilor şi copiilor bolnavi în UPU. “Â-mi cer scuze la domni pacenţi!”
 • Acum 18 hours FOTOGRAFILA
  Protest în faţa Curţii de Apel Cluj: “Tişe, Vakar, județul Cluj nu l-ați primit moștenire”
 • Acum 18 hours PubliNews
  În luna sărbătorilor, Iulius Christmas Market din Iulius Parc îi poartă pe vizitatori în lumea de basm a Crăciunului
 • Acum 19 hours Eveniment
  Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, primește la Cluj-Napoca premiul unei asociații pentru cultură democratică europeană
 • Acum 19 hours In vizor
  Firma ONCOS nu e vinovată pentru minciunile unei mămici mitomane! Presa locală e varză!
 • Acum 20 hours In vizor
  Emil Boc: Construcția pasajulului de la Tăietura Turcului OSĂ înceapă anul viitor. Tot printr-o “randare” pe laptop, Maestre?
 • Acum 21 hours Vocea ta
  Dragoş Damian, Terapia Cluj: Strategia naţională de sănătate 2022-2030 a Ministrului Alexandru Rafila. Şi figura 38 de la pagină 24, o poză care te pune pe gânduri
 • Acum 22 hours Politica
  După ce guvernele lui şi-au bătut joc de Constituţie timp de doi ani, încălcând drepturile şi libertăţile civile, Klaus Iohannis şi-a slăbit niţel legăturile de la clăpari să ne vorbească despre “cărticică”: “Constituţia este cea mai importantă armă pe care o avem”
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE