Din oras

Primăria Cluj-Napoca, obligată de instanță să elimine criteriile discriminatorii pentru acordarea locuințelor sociale

Fundația Desire, care apără drepturile cetățenilor de etnie romă, a câștigat un proces cu Primăria Cluj-Napoca referitor la condițiile discriminatorii pentru atribuirea de locuințe sociale. Municipalitatea trebuie să renunțe la criteriul prin care erau acordate puncte persoanelor cu studii.

”Stabilirea  unui  punctaj  redus  pentru  criterii  de  genul  absenţei  studiilor  sau  studiilor primare, de numai 5 puncte, respectiv handicap, de 10 puncte, comparativ cu, de pildă, punctajul major pentru criterii de studii precum cele universitare şi doctorale, de 40 şi 45 puncte (de aprox. 40 de ori mai mare), generează efectul dezavantajării tocmai persoanelor plasate prin condiţia lor în categoria persoanelor defavorizate social. Iar un asemenea dezavantaj echivalează cu un tratament de discriminare la accesarea unui serviciu administrativ sau a unor drepturi sau facilităţi, în speţă de natura locuinţelor sociale”, potrivit Fundației Desire

Această situație, privind criteriile discriminatorii, a fost semnalată adesea de ONG-uri în cadrul ședințelor Consiliului Local deoarece persoanele care au nevoie de locuință socială fac parte, în general, din categorii sociale defavorizate. Au fost nenumărați cetățeni de la Pata Rât care aveau nevoie de o astfel de locuință, dar nu s-au încadrat din cauză că nu au studii.

Hotărârea nr. 434/2015 privind Criteriile de eligibilitate și acces la o locuință socială a fost atacată în instanță de reclamanții Fundația Dedier, Fundație pentru deschidere și Refelxie Socială.

Instanța de judecată a admis recursul declarat de Fundația Desire și a anulat parțial HCL 434/2015 cu privire la criteriul de eligibilitate privind accesul la locuințe sociale, în măsura în care pentru îndeplinirea criteriului nu sunt considerate eligibile veniturile din drepturi din asistență socială precum și criteriul prevăzut la pct. IV Studii.

Pentru fi în lista de priorități pentru anul 2020, solicitanții aveau obligația de a depune documentele justificative până la data de 31 iulie.

La data de 31 iulie HCL nr.434/2015 nu era anulat, și producea astfel efecte, analiza dosarelor fiind făcută pe baza criteriilor de eligibilitate și selecție stabilite de un act administrativ cu carcater normativ valabil, a cărei anulare parțială produce efecte doar pe viitor.

Pe lista de prioriăți pentru anul 2020 se înscriu și o parte dintre reclamanți, se opinează în sensul aplicării imediate a Deciziei civile nr 1517/11.11.2019 prin reevaluarea dosarelor în conformitate cu cele spuse de Curtea de Apel Cluj, pentru evitarea riscului anulării actului administrativ cu caracter individual prin care s-ar aproba lista menționată.

Acestea aspecte au fost analizate în Comisia mixtă de repartizare a locuințelor din fondul locativ de stat care a procedat la reanalizarea dosarelor și recalcularea punctajelor solicitanților, finalizând astfel lista provizorie de priorități pentru anul 2020.

263 de persoane au primit locuință socială, în timp ce alte 100 de persoane nu au obținut punctajul necesar.

Lipsa locuințelor sociale reprezintă o problemă în Cluj-Napoca, pe care municipalitatea o gestionează cu greu. Deoarece proiectele privind construcția de locuințe sociale înaintează greu, municipalitatea a demarat un proiect prin care caută locuințe pe care să le cumpere. Între timp, încă mai sunt persoane care bat la ușa primăriei sperând că vor primi o locuință.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *