Din oras

Primaria Cluj-Napoca face jocurile samsarilor imobiliari. A inceput demolarea garajelor in Marasti

Mult promisa demolare a garajelor din Cluj-Napoca a inceput in aceste zile in cartierul Marasti pe strada Fabricii. Actiunea nu are nicio legatura cu Primaria asa cum ar trebui, ci cu investitia unui privat care doreste sa isi extinda afacerea peste garajele oamenilor construite cu acte in regula inca din 1993. Proprietarii celor 13 garaje acuza institutia condusa de Emil Boc ca sunt in cardasie cu mafia retrocedarilor de terenuri pentru ca, in procesul de restituire a proprietatii in natura, Primaria Cluj-Napoca nu a adus niciun argument in instanta cu privire la faptul ca pe terenul in cauza sunt construite cu autorizatie valabila de mai bine de 22 de ani niste garaje. 

Blocul de pe strada Fabricii nr. 3 a fost ridicat in anii 1980. Proprietarii de terenuri din zona respectiva au fost despagubiti la acea vreme in natura, prin acordarea de catre statul roman a catorva apartamente in imobilul nou construit. Cu toate acestea proprietarii terenurilor respective au solicitat Primariei Cluj-Napoca restituirea in natura a suprafetelor de teren limitrofe blocului de pe strada Fabricii nr. 3. Pentru ca reprezentantii institutiei clujene nu a adus niciun argument cu privire la faptul ca pe terenul respectiv au fost construite garaje cu acte in regula, propiretarul de drept a fost repus in posesie si a obligat cetatenii sa isi demoleze garajele, construite legal si cu autorizatie de la primarie in 1993. In spatele acestei actiuni este Paul Koncz, patronul de la Hotel Paradis, care doreste sa isi extinda afacerea. Acesta a cumparat terenul pe care sunt construite cele 13 garaje, a caror demolare a si inceput de doua zile, de la Zagodi Szabo si Lako Rozalia.

“Am peste 22 de ani de experienta in avocatura si numeroase procese referitor la imobile nationalizate si, in situatii asemanatoare cazului de pe strada Fabricii nr. 3, nu s-au facut restituiri. Spre marea mea surprindere, Primaria nici nu s-a opus cererii de retrocedare a terenului respectiv in natura. La toate celelalte procese, unde cetatenii au drepturi si se vede clar ca se poate face restituirea in natura, Primaria peste tot se opune cu tot felul de chestii care mai de care aberante si aici spre surprinderea mea nu s-a opus.Proprietarii de garaje nu au fost chemati in acel proces judecatorul luand-o de buna pe afirmatiile expertului ca acele garaje sunt demontabile. Garajele nu sunt demontabile, ci sunt constructii definitive potrivit autorizatiei de constructie care nu face deosebire ca este destinatie garaj sau imobil de locuit. Potrivit Legii 50/1991 se specifica clar ca sunt demontabile numai constructiile autorizate ca atare si chiar in vecinatate erau 3 garaje in astfel de situatie”, a afirmat Szocs Sandor, avocatul celor 13 cetateni in cauza.

Primaria Cluj-Napoca a reziliat contractele de inchiriere cu proprietarii garajelor construite pe terenurl revendicat incepand cu 1 martie 2014 fara sa tina seama de autorizatiile de construire emise in urma cu 22 de ani. In urma acestei rezilieri unilaterale a contractelor de inchiriere cetatenii au fost actionati in instanta de catre Paul Koncz prin intermediul firmei Multirol Prod Com IMPEX SRL, iar decizia instantei a fost ca cele 13 garaje sa fie demolate, iar proprietarii acestora sa suporte cheltuielile de judecata si costurile pentru executarea silita, aproximativ 800 de lei de persoana. 

“Problema este ca daca eu am constructie autorizata pe terenul altcuiva, eu dobandesc automat dreptul de superficie. Ceea ce inseamna ca proprietarul terenului trebuie sa respecte dreptul meu de superficie, nu poate sa demoleze constructia, poate sa imi perceapa o chirie cat ar fi chiria pentru folosinta unui teren. Daca nu ne intelegem poate sa ma cheme in judecata. Nimeni nu s-a gandit ca acesta va fi rezultatul pentru ca situatia era cat se poate de clara. Este un drept de superficie indiferent cum s-ar schimba proprietarul terenului. S-a dispus demolarea garajelor, dupa aproape 4 luni s-a amanat pronuntarea sentintei. Nici colegii nu m-au crezut ca poate exista o asemenea amanare de a dezbatere pana la prountarea sentintei”, a declarat Szocs Sandor.

Proprietarii garajelor spun ca au avut nenumarate contre cu proprietarul hotelului Paradis care, prin actiuni de intimidare, a incercat sa ii determine sa renunte la proprietatile lor. Ileana N. a fost una dintre victimele presiunilor exercitate. Aceasta a afirmat ca in timpul lucrarilor de amenajare a parcarii din spatele hotelului Paradis, un buldozer i-a lovit garajul si odata cu acesta si masina parcata in interior. Pagubele au fost semnificative, insa pana in prezent politia nu a solutionat dosarul pentru distrugere. 

“Mi-au lovit garajul cu buldozerul. Masina imi era in garaj si mi-au deteriorat-o. Cei de la Sectia 2 Politie au deschis un dosar penal pentru distrugere de bunuri, dar nu mai stiu nimic de el. Cred ca incearca sa musamalizeze si asta. Masina, pe care a cazut un dulap aflat in garaj, avea nici 30 de mii de kilometri mi-au dus-o copii la tara. Noi am construit garajele legal, iar pe autorizatia de constructie eliberata de Primarie nu scrie ca sunt cu caracter temporar. Au venit cu tot felul de indivizi sa ne ameninte si sa ne spuna ca oricum ne darama garajele. Eu sunt pensionara si acuma din pensia mea si asa mica trebuie sa platesc si executorul judecatoresc si cheltuielile de judecata. De ce Primaria nu ne-a chemat sa ne intrebe de sanatate cand au fost in proces de revendicare? Uitati-va cum arata hotelul. Au zis ca au P+6 si au P+7. Au  facut un etaj in plus si s-au extins si in strada Ciocarliei. Au zis ca vor face parcari subterane nu le-au facut”, a declarat Ileana N.

Un alt locatar in situatia doamnei Ileana N. asista azi consemnat la demolarea garajelor de pe Fabricii nr 3. 

“Al meu a fost primul garaj demolat. Au zis ca vor sa se extinda cu hotelul. Au castigat in instanta si pana in 6 trebuie sa le demolam. Apoi eu am vorbit cu oamenii astia care lucreaza aici si ei se ocupa de demolare. Problema e ca acuma mai trebuie sa le platim si executorul. Apoi eu nu vad de ce sa il paltim daca tot noi le demontam”, a afirmat ceteanul in timp ce isi aduna lucrruile de pe langa garajul demolat.

Cei 13 locuitori de de pe strada Fabricii nr. 3 a caror garaje sunt demolate in aceste zile sunt hotarati sa se indrepte in instanta impotriva Primariei Cluj-Napoca pentru a li se face dreptate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *