Din oras

Primăria Cluj-Napoca a decis tăierea a 1,1 milioane de lei din bugetul destinat burselor școlare. După cum zicea Emil Boc la deschiderea anului şcolar: „Noi, ca oraș, am înțeles că viitorul comunității noastre se bazează pe școală”

Primăria Cluj-Napoca a decis tăierea a 1,1 milioane de lei din bugetul destinat burselor școlare. Lucru criticat dur de elevii clujeni, care precizează că în timp ce inflația este de 15%, Primăria nu doar că refuză să majoreze bursele, un lucru de altfel absolut necesar, ci de-a dreptul taie 1,1 milioane de lei din bugetul pentru acestea.

  • Emil Boc, mesaj pentru părinți, la deschiderea anului şcolar (vorbe, că de fapte e sătul): „Investiți în carte și în educație!” (…) „Noi, ca oraș, am înțeles că viitorul comunității noastre se bazează pe școală”

În cadrul unei intervenții pe care a avut-o la ședința de Consiliu Local din data de 2 noiembrie, președintele Consiliului Elevilor de la Colegiul Național „Gheorghe Șincai”, Mihnea Toma Morar i-a cerut primarului Boc să nu taie din bugetul burselor elevilor 1,5 milioane de lei. Elevul a punctat că bursele sunt afectate de inflație, iar fondurile ar trebui folosite pentru majorarea acestora, nu direcționate spre alte proiecte.

„Doresc să intervin pentru a vă împărtăși opinia unui elev, legată de tăierea a 1,1 milioane de lei din bugetul pentru bursele școlare, așa cum apare aceasta pe ordinea de zi. Bursele școlare sunt un drept pentru care elevii, între care și eu, au luptat constant în ultimii ani. Acestea au o mare importanță și sunt un instrument eficient al administrației locale pentru a sprijini elevii din medii defavorizate sau pentru a stimula elevii ce fac performanță academică. În contextul economic actual, caracterizat de inflație de circa 15%, bursele școlare sunt evident afectate. Puterea de cumpărare a burselor școlare a scăzut, ceea ce le face mai puțin eficiente în a ajuta elevii vulnerabili sau a stimula elevii performanți.

Mulți elevi care au nevoie de sprijinul oferit de bursele școlare nu își mai permit acum să susțină aceleași cheltuieli pe care le făceau anul trecut. Nu mă îndoiesc că aceste lucruri vă sunt cunoscute, din acest motiv atât eu, cât și elevii pe care îi reprezint suntem extrem de dezamăgiți să constatăm că Primăria are de gând să taie 1,1 milioane de lei din bugetul alocat la începutul anului pentru bursă. Acești bani erau destinați pentru bursa elevilor clujeni și așa ar trebui să rămână. De aceea, aș vrea să vă propun ca fondurile pe care d-voastră le-ați alocat pentru burse și pe care acum vreți să le tăiați din buget, să fie folosite pentru a majora bursele școlare, astfel încât aceștia să recupereze din puterea erodată de inflație și să rămână un instrument relevant pentru sprijinirea elevilor.

De-a lungul timpului am apreciat angajamentului Primăriei de a pune educația pe primul loc la Cluj și în numele colegilor pe care îi reprezint aș vrea să vă solicit să rămâneți consecvenți acestui angajament. Vă solicităm acest lucru cu atât cu atât mai mult, cu cât efortul financiar pentru a păstra bursele la un nivel relevant nu este unul major. Numărul burselor în plată e mult mai mic acum ca urmare a modificărilor legate de nota minimă de la care se acordă burse, iar banii există și sunt deja prinși în buget. Tot ce rămâne de făcut este să decideți să-i folosiți așa cum le-ați promis elevilor. Această propunere nu ar trebui să reprezinte o problemă pentru o Primărie care pune educația pe primul loc”, a spus Mihnea Morar.

Răspunsul primarului Emil Boc „a fost veșnicul clișeu al politicienilor: nu sunt bani”, a adăugat elevul pe pagina sa de Facebook, după încheierea ședinței.

Dar, surprize, surprize: municipalitatea are 7 milioane de euro cu care, datorită lipsei de coerență în acțiune a slujbaşilor puşi la osânzit pe scaune şi a coinţei absconse a primarului, va plăti pentru exproprieri la proiectul Cetățuia. CA UN FĂCUT, intenția de amenajare a Cetăţuii a fost anunțată de Primărie cu 3 ani înainte de demararea concursului de soluții. Aşa că terenurile și spațiile au fost achiziționate de investitorii imobiliari și acum Clujul plătește o sumă exorbitantă pentru exproprieri.

Aşa că municipalitatea face rost de bani că „taie” de la elevi, de la locuinţe sociale, de la toţi ăia care nu prea contează. Că oraşul e pentru afaceri, nu pentru cetăţeni – invers de cum tot azvârle vorbe pe gură Emil Boc. Curat haiducie: de la cei mulţi, câte puţin, să se dea la cei puţini, cât mai mult.

AVEŢI AICI TOATE DETALIILE ACESTEI NOI MÂNĂRII MARCA MUNICIPALITATE: Poveștile lui Boc despre ”amenajarea Cetățuii” se mai lasă cu un gol de 35 de milioane de lei de la bugetul local. Că a avut grijă municipalitatea să nu acționeze când putea achiziționa proprietățile pe bani mai puțini

Tot în şedinţa de ieri, Trompeţica lui Boc, Dan Tarcea, a minţit cu neruşinare. A învăţat bine să comunice „instituţional” cu primarul. La întrebarea: „câte locuințe sociale s-au adăugat patrimoniului municipiului Cluj-Napoca?”, a răspuns, fără să clipească: „30, prin ADIZMC!.

Atâta tot că Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Cluj nu este primăria Cluj-Napoca, chiar dacă această primărie face parte din asociație. Prin urmare, locuințele achiziționate din fonduri norvegiene sunt parte din patrimoniul acestei asociații. Ele nu sunt în patrimoniul municipiului și, cu atât mai puțin, locuințe sociale, conform legii (da, acea lege despre care vorbesc ei țanțoși cu fiecare ocazie). Iar Trompeţica lui Boc, Dan Tarcea, ştie perfect despre ce este vorba. Dar s-a obişnuit şi acesta să mintă după cum respiră.