Din oras

Primăria Cluj-Napoca a decis tăierea a 1,1 milioane de lei din bugetul destinat burselor școlare. După cum zicea Emil Boc la deschiderea anului şcolar: “Noi, ca oraș, am înțeles că viitorul comunității noastre se bazează pe școală”

Scris de 464

Primăria Cluj-Napoca a decis tăierea a 1,1 milioane de lei din bugetul destinat burselor școlare. Lucru criticat dur de elevii clujeni, care precizează că în timp ce inflația este de 15%, Primăria nu doar că refuză să majoreze bursele, un lucru de altfel absolut necesar, ci de-a dreptul taie 1,1 milioane de lei din bugetul pentru acestea.

 • Emil Boc, mesaj pentru părinți, la deschiderea anului şcolar (vorbe, că de fapte e sătul): “Investiți în carte și în educație!” (…) “Noi, ca oraș, am înțeles că viitorul comunității noastre se bazează pe școală”

În cadrul unei intervenții pe care a avut-o la ședința de Consiliu Local din data de 2 noiembrie, președintele Consiliului Elevilor de la Colegiul Național “Gheorghe Șincai”, Mihnea Toma Morar i-a cerut primarului Boc să nu taie din bugetul burselor elevilor 1,5 milioane de lei. Elevul a punctat că bursele sunt afectate de inflație, iar fondurile ar trebui folosite pentru majorarea acestora, nu direcționate spre alte proiecte.

“Doresc să intervin pentru a vă împărtăși opinia unui elev, legată de tăierea a 1,1 milioane de lei din bugetul pentru bursele școlare, așa cum apare aceasta pe ordinea de zi. Bursele școlare sunt un drept pentru care elevii, între care și eu, au luptat constant în ultimii ani. Acestea au o mare importanță și sunt un instrument eficient al administrației locale pentru a sprijini elevii din medii defavorizate sau pentru a stimula elevii ce fac performanță academică. În contextul economic actual, caracterizat de inflație de circa 15%, bursele școlare sunt evident afectate. Puterea de cumpărare a burselor școlare a scăzut, ceea ce le face mai puțin eficiente în a ajuta elevii vulnerabili sau a stimula elevii performanți.

Mulți elevi care au nevoie de sprijinul oferit de bursele școlare nu își mai permit acum să susțină aceleași cheltuieli pe care le făceau anul trecut. Nu mă îndoiesc că aceste lucruri vă sunt cunoscute, din acest motiv atât eu, cât și elevii pe care îi reprezint suntem extrem de dezamăgiți să constatăm că Primăria are de gând să taie 1,1 milioane de lei din bugetul alocat la începutul anului pentru bursă. Acești bani erau destinați pentru bursa elevilor clujeni și așa ar trebui să rămână. De aceea, aș vrea să vă propun ca fondurile pe care d-voastră le-ați alocat pentru burse și pe care acum vreți să le tăiați din buget, să fie folosite pentru a majora bursele școlare, astfel încât aceștia să recupereze din puterea erodată de inflație și să rămână un instrument relevant pentru sprijinirea elevilor.

De-a lungul timpului am apreciat angajamentului Primăriei de a pune educația pe primul loc la Cluj și în numele colegilor pe care îi reprezint aș vrea să vă solicit să rămâneți consecvenți acestui angajament. Vă solicităm acest lucru cu atât cu atât mai mult, cu cât efortul financiar pentru a păstra bursele la un nivel relevant nu este unul major. Numărul burselor în plată e mult mai mic acum ca urmare a modificărilor legate de nota minimă de la care se acordă burse, iar banii există și sunt deja prinși în buget. Tot ce rămâne de făcut este să decideți să-i folosiți așa cum le-ați promis elevilor. Această propunere nu ar trebui să reprezinte o problemă pentru o Primărie care pune educația pe primul loc”, a spus Mihnea Morar.

Răspunsul primarului Emil Boc “a fost veșnicul clișeu al politicienilor: nu sunt bani”, a adăugat elevul pe pagina sa de Facebook, după încheierea ședinței.

Dar, surprize, surprize: municipalitatea are 7 milioane de euro cu care, datorită lipsei de coerență în acțiune a slujbaşilor puşi la osânzit pe scaune şi a coinţei absconse a primarului, va plăti pentru exproprieri la proiectul Cetățuia. CA UN FĂCUT, intenția de amenajare a Cetăţuii a fost anunțată de Primărie cu 3 ani înainte de demararea concursului de soluții. Aşa că terenurile și spațiile au fost achiziționate de investitorii imobiliari și acum Clujul plătește o sumă exorbitantă pentru exproprieri.

Aşa că municipalitatea face rost de bani că “taie” de la elevi, de la locuinţe sociale, de la toţi ăia care nu prea contează. Că oraşul e pentru afaceri, nu pentru cetăţeni – invers de cum tot azvârle vorbe pe gură Emil Boc. Curat haiducie: de la cei mulţi, câte puţin, să se dea la cei puţini, cât mai mult.

AVEŢI AICI TOATE DETALIILE ACESTEI NOI MÂNĂRII MARCA MUNICIPALITATE: Poveștile lui Boc despre ”amenajarea Cetățuii” se mai lasă cu un gol de 35 de milioane de lei de la bugetul local. Că a avut grijă municipalitatea să nu acționeze când putea achiziționa proprietățile pe bani mai puțini

Tot în şedinţa de ieri, Trompeţica lui Boc, Dan Tarcea, a minţit cu neruşinare. A învăţat bine să comunice “instituţional” cu primarul. La întrebarea: “câte locuințe sociale s-au adăugat patrimoniului municipiului Cluj-Napoca?”, a răspuns, fără să clipească: “30, prin ADIZMC!.

Atâta tot că Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Cluj nu este primăria Cluj-Napoca, chiar dacă această primărie face parte din asociație. Prin urmare, locuințele achiziționate din fonduri norvegiene sunt parte din patrimoniul acestei asociații. Ele nu sunt în patrimoniul municipiului și, cu atât mai puțin, locuințe sociale, conform legii (da, acea lege despre care vorbesc ei țanțoși cu fiecare ocazie). Iar Trompeţica lui Boc, Dan Tarcea, ştie perfect despre ce este vorba. Dar s-a obişnuit şi acesta să mintă după cum respiră.


ULTIMA ORĂ

 • Acum 14 hours Politica
  Cancelarul Austriei: Ministrul de Interne vrea un nou calendar de aderare la Schengen pentru România și Bulgaria pentru următoarea primăvară
 • Acum 15 hours Politica
  Ciolacu: În astfel de momente vedem cine sunt prietenii adevărați ai României. Dreapta europeană trebuie să își asume responsabilitatea până la capăt și să-l convingă pe cancelarul austriac până mâine că România merită în Schengen
 • Acum 17 hours In vizor
  EXTRACALIFRAGILISTIC! Cică Boc nu a întrunit majoritatea necesară în Consiliul local controlat de el și astfel nu a cumpărat sediul BCR… Măi, să fie, l-au sfidat ”pinguinii” și ”focile” sale?
 • Acum 18 hours Politica
  Preşedintele Iohannis a semnat decretul care conferă atribuții sporite polițiștilor locali pe drumurile publice. Adică orice ”Pristanda” angajat pe cumetrie în banul public, cu școală ”de Rutieră” cât trenul, are dreptul să ne tragă pe dreapta?
 • Acum 18 hours General
  VAI, SĂRACII BUGETARI, CUM MAI SUNT EI ÎNCURAJAȚI SĂ MUNCEASCĂ: Boboteaza și Sf. Ioan Botezătorul devin sărbători legale în care nu se lucrează. Senatul a adoptat tacit propunerea
 • Acum 18 hours Analiza
  #ȘMENGEN: Tabloul Împăratului  Franz Josef, din crâșma doamnei Mullerova, e în continuare plin de rahat mâncat cu polonicul
 • Acum 21 hours Rautacisme
  CÂȚI DINTRE DUMNEAVOASTRĂ, DRAGI CLUJENI, VĂ PUTEȚI PERMITE 9000 DE LEI SĂ BEȚI O CAFEA CU EMIL BOC? Excepție ăia pentru care certificare ISO anti-mită se oprește la ușa Urbanismului de Cumetrie
 • Acum 21 hours Politica
  IAR S-A FÂSÂIT ”ROMÂNIA EDUCATĂ”. Cu o alocare de numai 2,1% din PIB pentru Educație, studenții amenință ci proteste publice ”față de nepăsarea clasei politice”
 • Acum 22 hours Eveniment
  Investiție de 2,41 de miliarde de lei: CFR a semnat contractul pentru electrificarea lotului 4 al liniei Cluj – Episcopia Bihor. Cu un obiectiv de toată jena: 160 de kilometri pe oră pe 47 de kilometri de cale ferată
 • Acum 23 hours In vizor
  Un director de la Direcția Județeană de Finanțe Cluj acuzat că ia bani în parcul de la Avram Iancu. ”Nu este adevărat acest lucru. Acolo sunt camere”
 • Acum 1 day Eveniment
  ÎNCĂ O PĂDURE DE HÂRȚOAGE (că ”mijloace electronice”, din părți): Din 1 ianuarie 2023, contractele de închiriere vor fi înregistrate, obligatoriu, la ANAF
 • Acum 1 day Din oras
  CLUJ: Primul muzeu etnografic din România împlinește un secol de la deschidere
 • Acum 2 days Sport
  Dacă nu era Ziar de Cluj să scrie despre scandalul alcooliştilor de la U Cluj, totul se muşamaliza. Petrecăreţii au fost “sancţionaţi”. După ce a omis ştirea iniţială, presa de chitanţer uită să ne citeze
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE