Din oras

Primăria citește Ziar de Cluj și a început să îi amendeze pe vandalii care mâzgălesc zidurile orașului

Semn că Primăria Cluj-Napoca citește Ziar de Cluj, după publicarea materialului despre fața Clujului, desfigurată de mâzgălelile care împânzesc toate clădirile, Poliția Locală a luat atitudine și, în această noapte, la ora 1, politiștii locali  din cadrul Serviciului Ordine și Siguranță Publica au prins în flagrant  o persoană care aplica în mod ilegal graffiti pe un imobil de pe strada  Iuliu Maniu nr. 19. 

„Autorul, numitul A.A. din municipiul Târgu Mureș,  a fost legitimat și i s-a aplicat o sancțiune contravențională în valoare  de 1500 de lei, în conformitate cu prevederile HCL nr. 191/2009, modificată prin HCL nr. 99/2015”, ne informează reprezentanții Primăriei Cluj-Napoca.

Ce nu a înțeles Primăria din articolul nostru este tocmai ideea de bază: vânarea și sancționarea vandalilor le sporește doar acestora adrenalina și tentația spre vandalism și nu rezolvă problema, o problemă care poate fi transformată într-o soluție doar prin reglementarea și gestionarea inteligentă a spațiilor publice. Primăria le-ar putea pune la dispoziție anumite clădiri celor care se ocupă de street art, artiștii putând contribui astfel chiar la înfrumusețarea orașului prin pictarea unor ziduri altfel lăsate în paragină:

„Consiliul Local de la noi și Primăria ar trebui să găsească o formulă de comunicare. În momentul de față nu observăm nimic în acest sens. Și, în ceea ce privește amendatul, până la urmă, tocmai în asta stă farmecul acelora care, cu o glugă în cap, fac ceva și nu sunt prinși. Adică, există un anumit risc și pe ei îi incită faptul că este interzis. Dar, în momentul în care Primăria chiar i-ar invita, atunci și-ar cam pierde esența acest fenomen. 

Sunt foarte mulți oameni care chiar fac street art și, în paralel, fac și artă, au terminat Universitatea de Artă. Cunosc clujeni care au ajuns cu anumite desene și în Singapore.

Va trebui să existe cândva un dialog și astfel va scădea numărul lucrărilor care pot fi considerate vandalism. Ar putea fi organizat chiar un concurs și atunci bineînțeles că s-ar cerne mult mai repede cei care sunt chiar artiști și cei care nu sunt. Pentru că, până la urmă, cel care scrie ceva sau o iubește pe fată nu ar avea ce căuta acolo. Aceste manifestări cumva s-ar elimina.

Nu există niște clădiri despre care să putem afirma că s-ar preta la street art, dar, de multe ori, consiliile locale sau conducerea unei comunități are probleme, de exemplu, cu aspectul unor clădiri vechi pentru care nu are banii necesari să le recondiționeze și atunci, de cele mai multe ori, pentru a canaliza anumite energii de genul acesta de street art, au oferit acele spații pentru a le «înfrumuseța», pentru a arăta că acceptă cumva comunitatea street art, în care nu intră neapărat și grafferii, dar putem considera că intră; deci, cumva, cu o anumită convenție, sunt convins că și de partea cealaltă vandalismul ar scădea. Cred că o astfel de convenție ar face foarte mult în oraș și ar fi foarte multe clădiri care ar putea primi un aspect mai estetic. Chiar au fost anumite cereri către Primărie, cunosc câțiva grafferi care am auzit că au făcut cereri, că anumite clădiri ar dori să le înfrumusețeze”, a explicat, pentru Ziar de Cluj, Laszlo Bencze, un talentat artist plastic, directorul unei agenții de publicitate și cadru didactic la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca (la Departamentul de Grafică).

Este lăudabil totuși că Primăria, în sfârșit, s-a trezit la trista realitate și a început să ia măsuri, chiar pompieristice – cum sunt acelea de a aplica amenzi – pentru reducerea fenomenului de vandalizare cu mâzgăleli a zidurilor orașului. Și mai lăudabil ar fi însă dacă municipalitate nu s-ar culca acum la loc, dacă ar căuta în continuare soluții pentru ca street art-ul să fie folosit și direcționat inteligent, pentru înfrumusețarea orașului. Ignorarea sau tratarea numai cu amenzi a acestui fenomen ar duce doar, ca până acum, la transformarea clădirilor urbei în imense ciorne pentru vandali. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *