Din oras

Primaria cauta solutii pentru revitalizarea Somesului

Poate ca mai sunt multi ani pana cand Somesul va deveni navigabil, dar pana atunci el poate fi mult mai vizitabil. Cu acest plan in gand,  Primaria va incheia saptamana viitoare un contract cu Ordinul Arhitectilor din Romania Filiala Transilvania (OART) pentru organizarea unui concurs de solutii care vizeaza malurile Somesului.

Primaria plateste acum OART aproape 125.000 de lei, adica peste 27.000 de euro, pentru a organiza un concurs de idei care vizeaza malurile Somesului. In acelasi contract intra si organizarea unui concurs de solutii pentru Turnul Pompierilor.

In foarte multe zone de pe Somes, la ora actuala, potentialul de utilizare este mult mai mare decat modul in care este folosit acum. Fara interventii majore, Somesul poate sa capete, pe zone ample, un potential turistic mult mai mare”, explica arhitectul Dan Clinci.

Somesul se doreste a fi mai accesibil, mai prietenos cu turistii, iar in anumite zone se doresc a fi identificate solutii de utilizare si pentru dezvoltare de alte infrastructuri, cum sunt zonele de locuinte sau cele sportive. Arhitectul mai spune ca princiala idee a concursului este sporirea accesibilitatii publicului la apa si imbunatatirea relatiei apelor cu malurile.

Ne dorim ca acest lucru sa fie valabil in perioada imediata, 2015-2021, dar as vedea trasate de catre concurenti si probabilitati pe termen lung. De exemplu, daca peste 20 de ani se construieste in apropierea Somesului ceva, in planul acesta director sa se spuna ce ar fi bine sa se construiasca acolo. Sunt foarte multe zone ale Somesului pe care noi, clujenii, nici nu le cunoastem. Ma refer la zona de dincolo de cartierul Iris, la parcul Armatura, care la ora actuala este nemapomenit de frumos, dar nu este cunoscut indeajuns.

Daca reusim sa facem concursul suficient de interesant, concurentii vor gasi solutii neasteptat de bune de valorificare inclusiv a acestor zone, pe langa cele deja cunoscute – Sala Sporturilor, aeroport si altele. Concursul va fi o invitatie la imaginatie si, in acelasi timp, la rigoare. Nu va conta doar imaginatia, ci va castiga echipa care va demonstra ca poate sa si puna in practica acest plan elaborat”, mai spune Clinci.

Somesul traverseaza orasul pe o distanta de 15 kilometri, iar proiectul vizeaza refacerea malurilor pe intreaga distanta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *