In vizor

Primaria arunca banii pe schele: 61.000 de lei platiti din buzunarul clujenilor degeaba

In urma cu un an de zile, ca urmare a unor caderi de tencuiala de pe cladirea Primariei, administratia clujeana a decis sa execute lucrari de reparatie si intretinere. Ar fi fost un lucru firesc daca dupa remedierea problemelor schelele metalice ar fi fost dezasamblate si mutate. Sub pretextul ca urmeaza sa demareze reabilitarea turnului cladirii de pe strada Motilor nr 3, administratia clujeana a preferat sa lase schelele amplasate si sa plateasca inchirierea acestora aproape un an si jumatate fara nici un rost. Suma platita unei firme de casa depaseste 13.000 euro.  

Primaria Cluj-Napoca are in desfasurare un amplu proiect din initiativa primarului Emil Boc de “Restaurare turn corp principal de cladire Calea Motilor nr 3”. Firma castigatoare a licitatiei a fost desemnata  Euras SRL din Satu Mare. Aceasta apartine omului de afaceri Mircea Letiu si va reabilita turnul sediului Primariei de pe Calea Motilor cu  aproape 1,6 milioane de lei. La licitatie a participat si Canion Impex SRL insa firma de casa a Primariei a ofertat cel mai mult la licitatia adjudecata de Euras SRL.

 Este normal si firesc sa avem in orasul comoara cladirile istorice din centru restaurate, dar este inacceptabil ca de mai bine de un an de zile, pentru stationarea schelelor metalice necesare santierului de la turnul Primariei, administratia sa  platesca 0,01lei/mp/ora. Concret, de peste un an firma de casa Canion Imprex SRL, cea care a participat la licitatia de reabilitare a turnului cu cel mai mare pret, incaseaza zilnic pentru cei aproape 700 de metri patrati de schele amplasate in jurul turnului Primariei 168 lei pe zi.

Poata ca pentru bugetul Clujului nu este un capat de tara 168 de lei pe zi, dar pentru ca niste schele sa stationeze aproape un an si jumatate in centrul orasului, administratia condusa de Emil Boc a platit, degeaba, firmei Canion Impex SRL peste 61.000 de lei. 

“Schelele apartin firmei Canion Imprex SRL, chiria platita de catre Primarie pentru acestea fiind de 0,01 lei/mp/ora. Acestea sunt contractate pana la finalizarea lucrarii amintite”, au transmis reprezentantii Biroului Mass Media din cadrul Primariei Cluj-Napoca.

Tinand cont de faptul ca lucrarile de reabilitare a turnului sunt estimate sa dureze aproximativ un an si jumatate, Primaria Cluj-Napoca va plati inca aproximativ 20.000 de euro pentru chiria schelelor. Deci chiar daca nu a castigat licitatia de reabilitare a turnului, firma de casa Canion Impex SRL va primi bani din inchirierea schelelor necesare santierului de pe Calea Motilor nr 3 pana la finalizarea lucrarilor.

 “Contractul pentru  “Executie lucrari de restaurare turn corp principal cladire Calea Motilor nr. 3 din municipiul Cluj-Napoca” a fost semnat, s-a predat frontul de lucru, s-a emis ordinul de incepere a lucrarilor, urmand a fi predat amplasamentul”, au afirmat reprezentantii Biroului Mass Media.

Canion Impex SRL este este administrata de Vincze Attila Adrian, Kiss Gellert si Kiss Mihaly. Numele firmei Canion Impex SRL este mentionat in raportul Curtii de Conturi din 2012 care a scos la iveala faptul ca a incasat bani de la Primaria Municipiului Cluj-Napoca pentru lucrari pe care de fapt nu le-a efectuat. Sumele au fost ulterior returnate, ca urmare a masurilor impuse de Curtea de Conturi. Este vorba de Contractul de executie de lucrari nr. 245037/30.08.2011 in care este prevazuta “vizarea de catre dirigintele de santier, acceptarea, plata si decontarea efectiva de catre primarie, in a unor situatii de plata intocmite de S.C. Canion Impex SRL Cluj – Napoca pe luna mai 2012, majorate nelegal cu suma totala de 8.909,40 lei, reprezentand lucrari neexecutate si bunuri nelivrate, in cadrul contractului. Valoarea estimativa a operatiunilor care constituie abateri este de 8.909,40 lei, reprezentand materiale si manopera aferenta, care nu au fost regasite in teren cu ocazia inspectiei efectuate, la care se adauga o dobanda de 471,94 de lei.

Cladirea Primariei de pe strada Motilor nr. 3 a fost construita la sfarsitul secolului al XIX-lea, dupa planurile arthitectului Alpar Ignac, cu o fatada baroca de stil vienez si un turn de colt, cu ceas, care impresioneaza prin forta si sobrietatea degajate.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *