Din oras

Primăria aprobă Harta de Zgomot pe baza unor date vechi din 2016. Marile festivaluri nu figurează ca generatoare de zgomot

Autoritățile locale pregătesc aprobarea planului de acțiune pentru diminuarea nivelului de zgomot din Municipiul Cluj-Napoca, hartă a zgomotului care a costat cca 10.000 EUR fonduri publice. Hărțile strategice au fost realizate în 2018, iar anul de referință este 2016. În urma unei așa-numite dezbateri publice cu scântei din 2019, consilierii locali vor aproba în februarie 2021 harta zgomotului și măsurile necesare pentru reducerea disconfortului fonic în baza unui plan care ia drept referință date valabile în urmă cu cinci ani de zile.

„Se aprobă Planul de acțiune pentru diminuarea nivelului de zgomot din Municipiul Cluj-Napoca, conform Anexei, care face parte integrantă din prezenta hotărâre”, se arată în proiectul pe care consilierii locali îl vor vota în ședința din 22 februarie 2021.

În momentul analizei Planului de acțiuni pentru reducerea nivelului de zgomot, în august 2019, Ziar de Cluj semnala lipsa măsurătorilor propriu-zise, de teren și fundamentarea studiului pe calcule și analize matematice.

CITEȘTE ȘIPrimăria a spart 10.000 de euro pentru actualizarea planului de diminuare a zgomotului: datele matematice nu reflectă realitatea. Nici un cuvânt despre festivaluri

Firma care a realizat aceste măsurători, Enviro Consult SRL, a întocmit și harta de zgomot a orașului.  

„Acest plan de acţiune a fost efectuat pe baza hărţilor strategice de zgomot ale MunicipiuluiCluj Napoca realizate în anul 2018 de SC ENVIRO CONSULT SRL. Anul de referinţă pentru care s-a realizat elaborarea hărţilor strategice de zgomot pentru Municipiul Cluj-Napoca este 2016”, se precizează în documentul citat. 

Harta Zgomotului/Planul de acțiuni, care reprezintă Anexa la Proiectul de Hotărâre ce va fi adoptat de aleșii locali poate fi consultat AICI. 

Harta Zgomotului nu a mai fost actualizată din anul 2014. 

Deși măsurile notate în Planul de Acțiuni pentru reducerea zgomotului au fost surprinse încă în 2014, acestea au rămas mai mult sau mai puțin la stadiul de intenție, de proiect. 

Un prim pas a fost înregistrat în iunie 2019, atunci când a fost disponibil noul plan de acțiune, actualizat. Pentru întocmirea acestuia, municipalitatea clujeană a participat cu suma de 10.000 de euro.

În cadrul „dezbaterii publice” din vara anului 2019, participanții au semnalat:

– ora nepotrivită a „dezbaterii”

– zgomotul/poluarea fonică generată de marile festivaluri (UNTOLD) nu a fost inclus în analiză

– absența unei prezentări clare a rețelei de ciclism care se presupune că va reduce nivelul de disconfort fonic

– lipsa de relevanță a datelor, în condițiile vechimii acestora 

– zgomotul produs de decolarea avioanelor și transportul feroviar

În lipsa altor propuneri și observații, „dezbaterea” s-a încheiat, iar ulterior în Referatul de aprobare, autoritățile notau:

„Dezbaterea publică, cu privire la aprobarea Planului de acțiune pentru diminuarea nivelului de zgomot în municipiul Cluj-Napoca, a fost organizată în data de 12.08.2019.

Problemele ridicate cu această ocazie nu au făcut obiectul Planului de acțiune pentru diminuarea nivelului de zgomot”, notează reprezentanții autorităților locale. 

Prin urmare, consilierii locali vor aproba un plan de acțiuni pentru diminuarea disconfortului fonic la nivelul municipiului Cluj-Napoca pe baza unor date care iau drept referință anul 2016. 

Principalele surse de zgomot, potrivit acestui plan, sunt traficul rutier, feroviar, aerian, activitatea industrială. 

Pentru reducerea zgomotului, autoritățile își propun: Dezvoltarea transportului public/Reorganizarea traficului și a parcărilor/Dezvoltarea transportului cu bicicleta/Înnoirea parcului de vehicule a transportului în comun/Utilizarea conceptului „Centru Verde”.

Consultă și Harta de zgomot Primăria Cluj-Napoca. 

CITEȘTE ȘIHarta ZGOMOTULUI din Cluj: Primăria studiază „avioane”, dar ignoră mașinile

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *