Vocea ta

Primăria Cluj-Napoca a vândut abonamente pe un an pe o stradă unde știa că vor fi desființate parcările

Plângerile riveranilor cu privire la locurile de parcare din zona centrală continuă. Un clujean susține că i-a fost vândut un abonament de parcare pentru un an pe strada Octavian Petrovici, deși se știa că acele locuri de parcare vor fi desființate. Clujeanul are posibilitatea să mute abonamentul pe o stradă adiacentă, însă nu sunt prea multe opțiuni. În ultimii ani Primăria a desființat locuri de parcare pe bandă rulantă fără a oferi alternative.

„Am abonament de parcare riveran zona 1 (domiciliul str Regele Ferdinand) pe strada Octavian Petrovici, dar din 1.02 nu se mai poate parca pe stradă deoarece parcarea a fost desființată. În primul rând nu mi se pare corect ca Primăria să îmi vândă abonamentul de parcare pe 1 an în situația în care se cunoștea faptul că parcarea va fi desființată. Am înțeles că abonamentul poate fi mutat o singură dată pe o stradă adiacenta celei de domiciliu, dar cunoscând situația parcărilor din zonă (5-10 parcări pe stradă), îmi vine greu să cred că voi putea alege o stradă pe care să am șanse să găsesc vreodată loc de parcare. Oricum, și până acum, găseam destul de greu loc de parcare, mai ales la sfârșit de săptămână. Constrțngerea abonamentului de riveran la o singură stradă mi se pare nerealistă în condițiile actuale, în care dacă ai de făcut un drum cu mașina la orele amiezii în orice zi a săptămânii ai șanse să te învârți cu mașina o oră fără să găsești un loc de parcare pe strada pe care ai abonamentul”, a dezvăluit clujeanul.

O altă plângere vine din partea unei familii cu copii care nu mai are unde să își lase mașina. Aceștia susțin că în lipsa locurilor de parcare pe strada, au folosit Parkingul Primăriei, însă opțiunea unui abonament pentru un loc de parcare în parking a fost eliminată.

”Vă scriu din perspectiva unei familii de riverani cu vechime în zona centrală, familie cu bebe de 1 an și încă un bebe e pe drum. Acum mulți ani, când ne-am mutat în zonă, existau o multitudine de opțiuni legale pentru riverani pentru parcarea mașinii personale: o multitudine de parcări pe străzi ce erau disponibile cu abonament, cât și parcare cu abonament la Parcarea Primăriei de pe Moților. Noi mult timp am folosit Parkingul Moților. Într-un final de an, pe neanunțate, s-a renunțat la această posibilitate și am folosit abonamentul pe strazi conexe. Rând pe rând au dispărut marea majoritate a opțiunilor de parcare în zonă. Noi chiar circulăm cât de mult putem pe jos, sau mijloace de transport în comun, însă în tot acest timp trebuie să lăsăm mașina undeva. Nu putem renunța la ea, deoarece cu 1 bebe mic și încă unul pe drum, depindem de ea pentru deplasarea cu copilul, avem nevoie de scaune auto dedicate pentru categorii de vârstă, iar în situația curentă e imposibil să găsim variante de taxi sau ride sharing să ne poată acomoda nevoile. Nu putem bate jumătate de oraș pe jos cu bebe mici pentru a ajunge la o parcare îndepărtată. Cerem doar demnitate și decența și respect, ca orice cetățeni cu drepturi ai acestui oraș. Petiția noastră ca familie riverană, cu buletine în centrul orașului, sa reavem opțiunea de abonament lunar la parkingul Primăriei de pe Moților.

Sunt zeci de familii care locuiesc pe străzile din zona centrală care au fost pietonalizate și care nu mai au variante pentru a-și lăsa mașinile personale. Opțiunea oferită de Primărie este să își lase mașina la Sala Polivalentă, o varianta care nu este deloc mulțumitoare pentru familiile cu copii sau pentru persoanele în vârstă.”

Primăria desfiintează aproximativ 95 de locuri de parcare pe str. Octavian Petrovici (lângă parcul Caragiale). Acestea fiind printre ultimele din zona centrală.

Un alt clujean se plângea azi că locurile de parcare au fost eliminate doar pentru clujenii de rând, deoarece reprezentanții instituțiilor publice sau terasele sunt lăsate să își amenajeze parcări private.

Citește și:

Clujenii care locuiesc în zona centrală, invitați să parcheze la Cluj Arena: Parcările se desființează pentru simplii muritori, că alții pot avea parcări private sau terase pe teren public