Primăria Cluj-Napoca a derulat un amplu proiect de modernizare a străzilor din cartierul Între Lacuri. Cu această ocazie au fost demolate garajele și au fost trasate parcări. Însă pentru că proiectul prevedea și amenajarea de spații verzi numărul parcărilor s-a diminuat. Nici cei care parcau pe trotuar nu au fost iertați. Primăria a montat stâlpișori, iar mșinile s-au mutat de pe trotuar pe stradă. Locuitorii de pe străzile Galați și Tulcea sunt extrem de nemulțumiți de faptul că Primăria nu le-a oferit nicio alternativă pentru a avea unde să-și parcheze mașinile.
Locuiesc aici de 12 ani, din anul 2014 detin un autoturism. Cand am cumparat apartamentul, nu am obtinut loc de parcare, asa ca de atunci, an de an am facut cerere, urmata de un refuz pe motivul lipsei locurilor de parcare. In situatia mea sunt multi alti vecini. Incepand din luna martie am constatat ca s-au daramat garajele. Am sperat ca numarul locurilor de parcare vor creste, insa din pacate, in locul garajelor au fost construite spatii verzi, diminuand considerabil spatiile disponibile din jurul blocului. Va rog insistent sa revizuiti aceasta zona, sa gasiti o metoda ca fiecare locatar sa aiba macar un loc de parcare disponibil (unii vecini au detinut 3 garaje, pentru care vor cere cu siguranta locuri de parcare, copiii lor deja mutati si-au pastrat inca adresa la domiciliul părinților chiar din acest motiv), altfel vor exista la nesfarsit conflicte intre locatari, vor fi mereu autoturisme parcate neregulamentar, totul datorita intereselor unora sauna altora.
Cu privire la montarea stâlpișorilor pe trotuar în zona străzi Tulcea numerele 23 25 18 și așa mai departe, mi se pare o mare prostie atât timp cât primăria nu asigură pentru toată lumea locuri de parcare .De ce restrictionează accesul pe trotuar in conditiile în care acele trotuare nu sunt intens circulate de pietoni.In aceste condiții noi riveranii din această zonă o să ajungem să nu avem unde să parcăm mașinile să nu mai vorbim de situația în care vine cineva în vizită efectiv nu are unde parca .Repet cu tot respectul pentru dumneavoastră și pentru munca pe care o depuneți mi se pare o PROSTIE montarea stâlpișorilor pe trotuare atât timp cât primăria nu asigură locuri de parcare. eu personal depun cerere la primărie de 10 ani și de fiecare dată am primit același răspuns.
Răspunsul primăriei la aceste solicitări ale cetățenilor este că au apărut mai multe locuri de parcare în urma demolării garajelor, dar evident că aceste nu pot să acopere necesarul din acea zonă.
”Masura amplasarii de stalpisori pe trotuare are ca si scop principal redarea acestora pentru circulatia pietonilor. In ceea ce priveste locurile de parcare, fata de situatia anterioara, prin reamenajarea platformelor de garaje ca locuri de parcare, au rezultat mai multe locuri de parcare si speram ca de aceasta data sa vi se aloce si dvs. un loc!”; potrivit municipalității
Însă locuitorii mai au o altă problemă. Locurile de parcare au fost renumerotate astfel încât nimeni nu mai știe unde poate parca fără ca să stârnească supărarea vecinilor. Cei care au numerotat parcare nu au ținut cont de vechile numere, astfel că s-a creat un haos.
Pe strada mea, in cartierul Intre Lacuri s-au reamenajat locurile de parcare, dupa ce s-au demolat garajele. Eu am parcarea numarul 6 de cativa ani, in fata blocului, acum s-au renumerotat si numarul parcarii mele s-a mutat la alta scara destul de departe si nu inteleg cum s-au facut aceste lucruri! As dori sa stiu daca parcarea mea ramane tot in fata blocului sau o sa trebuiasca sa mut masina? In poza atasata se poate observa ca acum numere incep de la 35, inainte era de la 1 la 24. Oamenii nu mai stiu unde sa parcheze.
Primăria Cluj-Napoca și-a făcut un obicei din a începe prin eliminarea locurilor de parcare fără a oferi alternative viabile cetățenilor. Oricât de mult ar blama primarul Boc legislația care le permite românilor și clujenilor să își achiziționeze mașini ieftine la mâna a doua, asta nu rezolvă problema. Clujenii vor continua să își achiziționeze mașini, cei care se mută la Cluj vin și ei cu mașina, o familie are două sau trei mașini, dar e dreptul lor. Administrația locală trebuie să asigure locuri de parcare în cartiere. Da, cartierel trebuie modernizate. trebuie amenajate spații verzi, trotuarele trebuie să fie redate pietonilor însă și construcția unor parkinguri este la fel de importantă.