Eveniment

PRIMA ZI DE GREVĂ în Educație. carmen Iohannis nu participă la greva profesorilor. Își susține colegii, dar nu se bagă

Luni, 22 mai 2023, este prima zi a grevei generale din unitățile de învățământ. Conflictul de muncă a fost declanșat de sindicatele din învățământ din țară ca urmare a nesoluționării revendicărilor acestora. IȘJ Cluj a transmis condițiile în care se va desfășura această grevă în județ.

”În conformitate cu informarea primită de la cele două Sindicate reprezentative la nivelul județului Cluj, precum și a datelor centralizate de la nivelul fiecărei unități de învățământ, privind participarea la greva generală a angajaților din sistemul de educație, începând cu data de 22 mai 2023, rata de participare la grevă, în județul Cluj, este de 68%.

Precizăm că, potrivit Legii nr.367/2022, privind dialogul social „greva se desfășoară cu prezența greviștilor în incinta unității (…), participarea la grevă este liberă. Nimeni nu poate fi constrâns să participe sau să nu participe la grevă (…). Angajații/ lucrătorii care nu participă la grevă își vor continua activitatea.”

În condițiile în care numărul participanților la grevă este diferit la nivelul fiecărei unități de învățământ, conducerea Inspectoratului Școlar Județean Cluj a recomandat directorilor unităților de învățământ preuniversitar să efectueze o analiză atentă a situației fiecărei grupe/clase și să transmită informări părinților referitoare la posibilitatea asigurării supravegherii copiilor/elevilor, în funcție de datele specifice.

Recomandăm părinților să fie în permanentă legătură cu educatorii/ învățătorii/diriginții, pentru a fi informați cu privire la evoluția conflictului de muncă declanșat”, a comunicat IȘJ Cluj.

Conform stiripesurse.ro, Carmen Iohannis va face cursuri online cu elevii de la Liceul Gheorghe Lazar din Sibiu, acolo unde predă limba engleză. Carmen Iohannis nu este membru de sindicat și de aceea nu s-a alăturat grevei profesorilor. Totuși, Carmen Iohannis le-ar fi spus colegilor că îi susține, dar că nu este de acord să nu susțină orele.

La Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” din Sibiu din cele 69 de cadre didactice 51 de profesori au intrat în grevă. Cei care nu s-au alăturat acestui protest au anunțat că vor desfașura activitatea didactică în regim de cursuri online. Printre aceștia se numără și Carmen Iohannis. Ea predă limba engleză marți și joi și cel mai probabil se va întâlni cu elevii săi pe platforma de predare online, așa cum vor face și alți 17 profesori care predau la acest liceu.

La începutul acestui an scolar, Carmen Iohannis a decis să rămână profesor la Liceul „Gheorghe Lazăr” din Sibiu cu jumătate de normă. Ea este și dirigintă la clasa a IX-a.