In vizor

Prima româncă parașutist, comemorată la Cimitirul Central din Cluj-Napoca GALERIE FOTO

Scris de 503

În urma materialelor publicate de către Ziar de Cluj, simbolul parașutismului național și mondial, Smaranda Brăescu a fost cinstită cum se cuvine. „Asociația Română pentru Propagandă și Istoria Aeronauticii Cluj” a organizat astăzi mai multe manifestări de comemorare și rememorare ale eroinei Smaranda Brăescu, care din cauza prigoanei comuniste nu a avut nici măcar un mormânt marcat cu numele său.

Vezi și: Petiție adresată lui Emil Boc pentru acordarea post-mortem a titlului de „Cetățean de onoare al municipiului Cluj-Napoca” Smarandei Brăescu, „Eroina cerurilor”

La Cimitirul Central din Cluj-Napoca a avut loc o ceremonie militară și religioasă la mormântul primei femei parașutist din România, unde s-au reamintit performanța și eroismul de care a dat dovadă cetățeanul de onoare post-mortem al Clujului, Smaranda Brăescu.

Istoria eroinei Smaranda Brăescu

Smaranda Brăescu s-a născut în 1897, în satul Hănțești, din actualul județ Galați. Încă din adolescență, ea a fost pasionată de aviație. În Primul Război Mondial, a urmat cursurile liceului de Bârlad, apoi a lucrat ca învățătoare. În perioada 1924 – 1928, a urmat cursurile Academiei de Belle Arte din București. Totuși, a reușit să obțină în 1928 brevetul de parașutistă, ca urmare a unui salt de la 600 de metri. A progresat în acest sport, iar în 1931 a câștigat titlul european la parașutism, după un salt de la 6.000 de metri.

În 19 mai 1932, Smaranda Brăescu a doborât recordul mondial la saltul cu parașuta, după ce a sărit de la 7.400 de metri. Pentru performanțele sale, Regele Carol al II-lea a decorat-o cu Ordinul Virtutea Aeronautică – Crucea de Aur. Ea a activat ca instructor în cadrul Batalionului 1 de Parașutiști din Băneasa. În Cel de-al Doilea Război Mondial, Smaranda Brăescu a activat în cadrul Escadrilei Albe, care reunea mai multe avioane sanitare ce acționau pe Frontul de Răsărit. După război, ea s-a opus comunismului. În 1946, a protestat împotriva falsificării alegerilor.

Opoziția sa față de comunism i-a adus o condamnare la închisoare. Însă Smaranda Brăescu a reușit să scape de arestare, după ce s-a refugiat la călugărițele greco-catolice din Congregația Surorilor Maicii Domnului din Jucu, județul Cluj. S-a îmbolnăvit grav și a fost operată în clinica medicului Iuliu Hațieganu. Marele medic nu a reușit să îi salveze viața, iar Smaranda Brăescu a fost îngropată sub numele de Maria Popescu în Cimitirul Central din Cluj. De acum înainte, memoria eroinei românce va fi cinstită prin monumentul amplasat în Cimitirul Central.

 

 

 

 

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 5 hours PubliNews
  Prima finantare blue IFC sprijina, prin BT, folosirea sustenabila a apei
 • Acum 12 hours Din oras
  Fiindcă de peste un deceniu cablurile din Cluj-Napoca nu au fost integral îngropate, un clujean cere prin bugetarea participativă măcar înălțarea cablurilor care pot fi atinse cu mâna
 • Acum 13 hours Politica
  #ECHIPA_CÂȘTIGĂTOARE a pierdut și președinția Sectorului 3 București. Așteptăm, cu interes, ziua ejectării din fruntea Senatului
 • Acum 13 hours In vizor
  Hop și Boc să se lipească de imaginea celor 8 bacalaureați de nota 10 din acest an! Ar trebui să ne fie rușine, nu să ne felicităm!
 • Acum 14 hours Politica
  Guvernul, măciucă la buzunarele românilor: Crește impozitul pe dividende de la 5% la 8% începând de anul viitor. Cresc accizele la alcool și tutun, cresc impozitele la jocurile de noroc, TVA pentru băuturile cu zahăr crește la 19%
 • Acum 14 hours Sanatate
  În două săptămâni, numărul clujenilor internați cu COVID-19 s-a dublat. N-am scăpat de pandemie
 • Acum 15 hours Politica
  PSD declanșează alegeri în organizațiile care au câștigat alegerile locale din 2020, iar în celelalte organizații începe ”reorganizarea”. Filiala Cluj a ”înfrânt” pe linie
 • Acum 15 hours Din oras
  Încă un ”rând” de amânare de termen pentru licitația de proiectare și execuție a metroului din Cluj
 • Acum 15 hours Din oras
  Accident pe Regele Ferdinand, în față la Central: șoferul a pierdut controlul volanului și a intrat pe trotuar
 • Acum 15 hours Politica
  S-A DAT COMANDA: REPER, Dacian Cioloș, în barca noului partid, ADUNAREA! Încă trei parlamentari au părăsit azi USR
 • Acum 16 hours PubliNews
  Ferestre și uși la preț de producător, exclusiv pentru bistrițeni, de la TeraGlass
 • Acum 16 hours Din oras
  „Modernizarea locurilor de joacă” părăginite din Cluj-Napoca, solicitată prin procesul de bugetare participativă: „Unele locuri de joacă nu au mai fost modernizate de mult timp”
 • Acum 16 hours In vizor
  Sindicaliștii din Penitenciarul Gherla aduc acuze grave actualului șef al Secției Exterioare de femei Cluj-Napoca: ”Probleme cu alcoolul. Înjură subordonații. Nu a fost sancționat”
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE