In vizor

Prima româncă parașutist, comemorată la Cimitirul Central din Cluj-Napoca GALERIE FOTO

Scris de 503

În urma materialelor publicate de către Ziar de Cluj, simbolul parașutismului național și mondial, Smaranda Brăescu a fost cinstită cum se cuvine. „Asociația Română pentru Propagandă și Istoria Aeronauticii Cluj” a organizat astăzi mai multe manifestări de comemorare și rememorare ale eroinei Smaranda Brăescu, care din cauza prigoanei comuniste nu a avut nici măcar un mormânt marcat cu numele său.

Vezi și: Petiție adresată lui Emil Boc pentru acordarea post-mortem a titlului de „Cetățean de onoare al municipiului Cluj-Napoca” Smarandei Brăescu, „Eroina cerurilor”

La Cimitirul Central din Cluj-Napoca a avut loc o ceremonie militară și religioasă la mormântul primei femei parașutist din România, unde s-au reamintit performanța și eroismul de care a dat dovadă cetățeanul de onoare post-mortem al Clujului, Smaranda Brăescu.

Istoria eroinei Smaranda Brăescu

Smaranda Brăescu s-a născut în 1897, în satul Hănțești, din actualul județ Galați. Încă din adolescență, ea a fost pasionată de aviație. În Primul Război Mondial, a urmat cursurile liceului de Bârlad, apoi a lucrat ca învățătoare. În perioada 1924 – 1928, a urmat cursurile Academiei de Belle Arte din București. Totuși, a reușit să obțină în 1928 brevetul de parașutistă, ca urmare a unui salt de la 600 de metri. A progresat în acest sport, iar în 1931 a câștigat titlul european la parașutism, după un salt de la 6.000 de metri.

În 19 mai 1932, Smaranda Brăescu a doborât recordul mondial la saltul cu parașuta, după ce a sărit de la 7.400 de metri. Pentru performanțele sale, Regele Carol al II-lea a decorat-o cu Ordinul Virtutea Aeronautică – Crucea de Aur. Ea a activat ca instructor în cadrul Batalionului 1 de Parașutiști din Băneasa. În Cel de-al Doilea Război Mondial, Smaranda Brăescu a activat în cadrul Escadrilei Albe, care reunea mai multe avioane sanitare ce acționau pe Frontul de Răsărit. După război, ea s-a opus comunismului. În 1946, a protestat împotriva falsificării alegerilor.

Opoziția sa față de comunism i-a adus o condamnare la închisoare. Însă Smaranda Brăescu a reușit să scape de arestare, după ce s-a refugiat la călugărițele greco-catolice din Congregația Surorilor Maicii Domnului din Jucu, județul Cluj. S-a îmbolnăvit grav și a fost operată în clinica medicului Iuliu Hațieganu. Marele medic nu a reușit să îi salveze viața, iar Smaranda Brăescu a fost îngropată sub numele de Maria Popescu în Cimitirul Central din Cluj. De acum înainte, memoria eroinei românce va fi cinstită prin monumentul amplasat în Cimitirul Central.

 

 

 

 

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 5 hours Sanatate
  Județul Cluj, locul 2 pe țară la numărul de cazuri COVID
 • Acum 6 hours Sport
  FC Victoria Cluj, campioana județului pentru Liga IV! Baraj de calificare cu județul Satu Mare pentru Liga III
 • Acum 7 hours Afacerea zilei
  Start-up-ul clujean Cyscale a reușit performanța obținerii unei finanțări de 3 milioane euro de la investitori străini
 • Acum 9 hours Vocea ta
  Arhitectura caselor din satul Aiton, exemplu de urmat
 • Acum 11 hours Vocea ta
  Cum este batjocorit cetățeanul de către statul român
 • Acum 12 hours Eveniment
  UPDATE – Băiat de 16 ani din Gilău, dat dispărut. Adolescentul a fost găsit în Someșul Rece
 • Acum 1 day Politica
  Ministerul de Externe, replică dură pentru președinta Ungariei, care a pretins că îi reprezintă pe toți maghiarii: „Un stat nu poate să își aroge drepturi de orice fel în raport cu cetățenii altui stat. Astfel de declarații nu corespund standardelor europene”
 • Acum 1 day Reportaj
  INTERVIU – Claudiu Olenici, președintele Organizației pentru Protecția Mediului și Combaterea Braconajului: „E și rușine pentru un oraș care se compară cu Barcelona și mâine poate și cu New York, să aibă dejecții pe râul care trece prin mijlocul Grădinii Botanice!”
 • Acum 1 day Politica
  Ciolacu: Nu sunt un mare fan al reducerii TVA, trebuie să definim produse strategice la care să plafonăm prețul
 • Acum 1 day Justitie
  Evazioniștii de la Cridov au toate șansele să revină în forță, după ce Tribunalul Cluj a ridicat sechestrul pentru peste 2 milioane de lei
 • Acum 1 day Afacerea zilei
  1,3 MILIOANE EURO profit pentru Telenav Software Cluj-Napoca, cel mai mare profit din istoria firmei
 • Acum 1 day Justitie
  Soții Cătinean de la Gherla, condamnați pentru cămătărie. Adrian Cătinean a primit închisoare cu executare
 • Acum 1 day Din oras
  Calea Someșeni este inundată după fiecare ploaie. City managerul Gheorghe Șurubaru: “Situația este complicată pentru că va trebui să facem o săpătură”
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE