In vizor

Cluj, lagărul de concentrare imobiliar unde legea a devenit opțională. În comuna-dormitor Florești și în Cluj-Naboca, șantierele zguduie viața contribuabililor

Cu care dintre șantiere să începem? Pentru că, în fond, discutăm despre același lagăr de concentrare imobiliar. Cluj-Naboca și-a mutat dormitorul în Florești, în ogradă la Horia Șulea. Dar și în orașul-comoară situația a devenit insuportabilă pentru cetățeni: aceștia nu se pot odihni nici măcar noaptea, pentru că proiectoarele de pe șantier pentru iluminat funcționează non-stop și sunt orientate spre locuințele clujenilor. Iar toate aceste boacăne au loc în orașul dezvoltatorilor imobiliari care nu sunt controlați de nimeni. Da, de absolut nimeni. Poliția locală din cadrul Primăriei Cluj-Napoca, prin reprezentanții ei – Manuela Antonie și Tomuș Ștefan Ioan – se spală pe mâini. Nici Inspectoratul Județean în Construcții, autoritate abilitată să verifice ilegalitățile comise pe șantierele clujene, nici Serviciul Control Urbanism nu găsesc de cuviință să verifice sesizările cetățenilor.

La ora 12:30, la Inspectoratul Județean în Construcții Cluj, lumea intră într-o vacanță prelungită.

Vacanța de weekend.

Iar Inspectorul Șef Județean, pe numele său Coman Gheorghe, nu mai este la birou.

La birou nu mai e nimeni în măsură să se pronunțe pe marginea debandadei de pe șantierele clujene.

Și, ca la orice instituție de control care se respectă, pe bani publici, evident, răspunsurile vin doar în scris. Comunicarea orală nu intră în atribuțiile acestui organism de control. 

Revenind, după cum menționam în titlu, legea este opțională în cluj-naboca, iar orașul a devenit un mare lagăr de concentrare imobiliar.

Șantierul ”Scala” de pe strada Someșului

”Cu nervii întinși la maximum, după trei zile și trei nopți de nesomn, vă semnalez că pe șantierul „Scala”, s-au montat cîteva proiectoare de mii de W, pentru iluminarea de noapte. Pînă aici nu are nimeni nimic de obiectat. 

Numai că unul dintre proiectoare, plasat pe containerele-birou de pe latura de est a șantierului, este îndreptat direct spre festrele casei noastre. Astfel, odată cu lăsarea întunericului (iar noaptea, acum, e din ce în ce mai lungă!) lumina orbitoare a acestui proiector ne inundă dormitorul – chiar prin perdea și printre lamelele jaluzelelor – adăugînd stresului de peste zi generat de activitatea de pe șantier (în mare parte, ea se desfășoară și în stradă, chiar sub ferestrele noastre) și tortura privării de somn, imposibilitatea de a ne odihni în propriul cămin!

Am solicitat sprijin de trei zile, telefonic la Poliția locală (ultima oară, în această seară, cînd am vorbit cu domnul Tomuș) pentru a se lua urgent măsuri în vederea orientării corecte a proiectorului înspre șantier și nu asupra casei noastre. 

Răspunsul a fost că totul ține de organizarea de șantier și deci nu au cum să intervină.

Fals: casa mea, viața mea intimă, drepturile mele de cetățean liber nu țin de „organizarea de șantier”.

Nu suntem, cred, nici sub stare de arest, nici într-un lagăr de prizonieri pentru ca să fim orbiți de acest proiector în propria casă, noapte de noapte.

Pentru mine această tortură psihică e și mai greu de suportat. Îmi amintește nopțile de interogatorii la care am fost supus în anii șaptezeci, în beciurile fostei Securități, de pe str. Traian, de asemenea cu lămpi a căror lumină îmi era băgată în ochi. Am ajuns să am din nou coșmaruri și să fiu obligat să iau somnifere, ceea ce nu e compatibil cu alte medicații, pentru alte afecțiuni de care sufăr. 

Atît eu, prin activitatea mea de scriitor al Clujului, cît și soția, prin profesiunea de dascăl, cu grad de doctor, cred că slujim cultura acestui oraș, aducîndu-i onoare și valoare.

Iar orașul, o spun sincer revoltat, ne tratează ca și cum ar trebui să fim exterminați!

Ca pe niște răufăcători!

Ca și contribuabili corecți, în loc să fim protejați de organele locale, suntem mințiți, amînați, abandonați bunului plac al unor lichele.

Așa cum l-am avertizat pe domnul Tomuș, o fac și aici: dacă nu se iau măsuri urgente și ferme pentru a înceta această stare de imixtiune barbară în viața intimă a familiei mele, voi alarma 112 și voi trece la gesturi disperate”, semnează scriitorul Vasile Gogea.

După cum aminteam mai sus, la Inspectoratul Județean în Construcții Cluj, angajații trudiți după o săptămână de plimbat hârtii pe holuri, au intrat în vacanța de week-end.

Le spunem Șabat-Șalom!

Aceeași letargie e și la Serviciul Control Urbanism

Despre lipsa măsurilor de protecție de pe șantierul ”Scala” de pe strada Someșului, mai multe detalii găsiți aici, unde veți afla cum primăria lui Emil Boc ”monitorizează zona” și… și despre cum ”sunt luate măsurile legale care se impun”.

Dacă stimabilii slujbași vor găsi de cuviință să muncească luni, 5 noiembrie 2018, vom încerca să vă oferim și ”poziția oficială” în privința amatorismului de pe șantierele clujene.

Până atunci însă, detalii cutremurătoare – de-a dreptul ”cutremurătoare” – găsim în comuna-dormitor, Florești.

”Cutremur” în Florești

Iată ce notează o locuitoare a comunei Florești despre modul în care avansează lucrările pe șantierul de pe strada Avram Iancu, acolo unde Horia Șulea, primarul centurii ocolitoare și altor povești de adormit copiii, construiește blocurile de 12 etaje:

”Tremura podeaua ca la cutremur, deci e nasol tare.

 Plus, nu fac pauza deloc intre orele 13 si 16. Ce se intampla nu este normal, simti cutremurul direct, plus zgomote.

 Nu cred ca ar putea da cineva autorizatie in asemenea conditii inumane.

Inca putin si intra cu tractorul peste gardurile celor cu peluze. Daca se intampla asta in Maramures, sa zicem, deja erau certuri, scandaluri.  

Aici oamenii nu se implica.

Poate ajunge stirea asta undeva”.

Disperarea locuitorilor din Florești a ajuns la cote maxime.

Iar autoritățile se fac că nu știu.

”Blocurile turn de 12 etaje sunt construite intr-o zona cu grave ambuteaje de trafic, coloane de masini parcurg trei-patru km intr-o ora, sunt probleme cu canalizarea care refuleaza constant, iar retelele de apa si curent cedeaza frecvent, iar cele doua servicii de utilitati publice se intrerup. Cu toate acestea Primaria Floresti a aprobat in acest an documentatia urbanistica si a eliberat si autorizatia de constructie in ciuda Inspectoratului de Stat in Constructii care cere suspendarea construcțiilor pana la elaborarea noului PUG al comunei”, notează Daniel Meze pe pagina sa de socializare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *