PubliNews

Prima finantare blue IFC sprijina, prin BT, folosirea sustenabila a apei

Scris de 292

Prima finanțare din Europa Centrală și de Est pentru împrumuturi blue va sprijini proiectele de economie blue din România. Împrumutul de 100 de milioane de euro a fost acordat de IFC Băncii Transilvania.

 

România trebuie să investească aproximativ 15 miliarde de euro până în 2027 pentru a se conforma tuturor cerințelor Uniunii Europene referitoare la sectorul apei și al apelor uzate, din care cel puțin 3 miliarde de euro ar putea fi furnizate de finanțatori din sectorul privat. Sprijinul acordat de IFC va ajuta Banca Transilvania să lanseze un produs de finanțare blue pentru împrumuturi destinate microîntreprinderilor și întreprinderilor mici și mijlocii, în linie cu abordarea IFC privind finanțările blue.

 

Economia blue se referă la folosirea durabilă a resurselor oceanice și maritime pentru creștere economică, îmbunătățirea mijloacelor de trai și a locurilor de muncă, menținând în același timp sănătatea ecosistemelor și a resurselor de apă. Fondurile din investiția IFC vor fi folosite pentru a finanța proiecte specifice în România, inclusiv în domeniul producției durabile, turismului, pescuitului, irigațiilor agricole etc., cu contribuție la sustenabilitatea resurselor de apă.

 

Acest proiect de finanțare blue va contribui la creșterea accesului la apă în România, având în vedere vulnerabilitatea ridicată a țării la secetă, la îmbunătățirea practicilor de gestionare a apei, respectiv la tratarea apelor uzate. Împrumutul va respecta, de asemenea, Directiva privind rezoluția și redresarea băncilor (BRRD) a Uniunii Europene și va contribui la atingerea obiectivelor de reglementare MREL (cerința minimă de fonduri proprii) ale BT. Conceptul de MREL a fost introdus pentru a spori reziliența băncilor și pentru a se asigura că băncile dispun de o capacitate suficientă de absorbție a pierderilor și de recapitalizare în cazul unui bail-in.

Începând cu 2004, parteneriatul dintre IFC și Banca Transilvania a însemnat 13 proiecte de investiții și 3 proiecte de consultanță. În cadrul proiectului actual, IFC va susține banca să înțeleagă oportunitățile de finanțare albastră, să identifice proiecte albastre și să o ajute să dezvolte o strategie și un cadru de finanțare blue.

IFC are în palmares piața obligațiunilor verzi și este lider în ceea ce privește lansarea și extinderea finanțării albastre în alte regiuni. În prezent, 400 de milioane de dolari sunt angajați pentru finanțarea albastră la nivel mondial. Se preconizează că economia oceanică se va dubla până la 3 trilioane de dolari până în 2030, cu 40 de milioane de angajați, comparativ cu 2010. Soluțiile de finanțare inovatoare sunt esențiale pentru îmbunătățirea conservării oceanelor și a zonelor de coastă, dar și pentru creșterea resurselor de apă curată, iar astfel de finanțări au un potențial uriaș pentru a contribui la realizarea acestor obiective.

 • “Suntem încântați să fim, prin parteneriatul nostru cu IFC, un pionier în România și în Europa Centrală și de Est în ceea ce privește proiectele de economie albastră. Acesta este un nou domeniu de interes pentru noi, care completează portofoliul BT de finanțări de impact și sprijină alinierea României la cerințele și standardele UE de gestionare a apei, precum și creșterea eficienței utilizării apei în toate sectoarele. România are norocul să aibă resurse mari de apă și să fie un nod de transport maritim. Trebuie să avem mai multă grijă de ceea ce avem, astfel încât generațiile viitoare să nu sufere din cauza noastră. Mulțumim IFC pentru acest nou parteneriat, care continuă ceea ce am construit deja împreună”, Ӧmer Tetik, CEO Banca Transilvania.

 • Împrumuturile blue oferă oportunități extraordinare de consolidare a economiei și de asigurare a sănătății ecosistemelor acvatice și marine din România. Suntem optimiști că investiția IFC va incita interesul pentru finanțarea albastră și va atrage și alte bănci să se aventureze în acest spațiu, sporind reziliența sistemului bancar românesc și aprofundând piețele de capital ale țării”, Ary Naïm, manager regional al IFC pentru Europa Centrală și de Sud-Est.


ULTIMA ORĂ

 • Acum 46 mins Vocea ta
  Emil Boc şi administraţia sa îi abuzează administrativ pe clujenii care se lasă abuzaţi. Nici măcar despăgubirile mizerabile stabilite pentru exproprierile de la “La Terenuri” nu s-au plătit
 • Acum 54 mins Din oras
  Ploaia de vară a făcut ravagii în baza sportivă “La Terenuri” din Mănăștur. Aşa este când se lucrează cu “hei-rup, bum!”, ca la Bumbeşti-Livezeni…
 • Acum 60 mins PubliNews
  PESTE 300.000 DE EURO INVESTIŢIE ÎN PROMENADA ŞI PONTONUL DE PE MALUL LACULUI GHEORGHENI, DIN IULIUS PARC
 • Acum 3 hours Din oras
  Angajat al Primăriei Cluj-Napoca, care se dorea consilier județean, găsit în incompatibilitate de ANI
 • Acum 4 hours In vizor
  Autostrada melcului, cunoscută și ca Autostrada Transilvania, s-a mai târât 10 kilometri într-un an
 • Acum 4 hours Politica
  Marcel Ciolacu face acuzații incendiare: ”Pe piața energiei e o speculă. Sunt niște lucruri bizare”
 • Acum 5 hours Politica
  Polițiștii ies la proteste, considerându-se ”fraierii de serviciu”. Noi, contribuabilii, care i-am văzut de nenumărate ori abuzându-și uniforma, sunte adevărații fraieri!
 • Acum 5 hours Sanatate
  Scade numărul celor infectați, creşte numărul pacienţilor internaţi cu COVID-19. Profesorul Popovici: infecţia este ”o mare loterie”
 • Acum 6 hours Politica
  UN STAT ”ÎN FOAME”, MĂREȘTE AMENZILE: Din 20 august, amenzi drastice la lipsa rovignetei, de până la 11.900 de lei”
 • Acum 7 hours In vizor
  Licitația de 180 de milioane de euro pentru 20 de renuri electrice, ”dintre care patru vor circula pe rute din Cluj”, desființată de Asociația Pro-Infrastructură
 • Acum 7 hours Jos palaria
  David Popovici, dublu campion european
 • Acum 20 hours Eveniment
  ROMÂNIA EDUCATĂ: UBB Cluj-Napoca este singura universitate din România în prestigiosul clasament Shanghai. Ungaria are 4, Polonia 11!
 • Acum 21 hours Straineze
  URMEAZĂ ZILE GRELE PENTRU UDMR: Presa maghiară susține că guvernul Viktor Orban nu va mai lansa noi investiții în Transilvania în următorii doi ani
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE