Din oras

Fiindcă de peste un deceniu cablurile din Cluj-Napoca nu au fost integral îngropate, un clujean cere prin bugetarea participativă măcar înălțarea cablurilor care pot fi atinse cu mâna

De peste un deceniu, cablurile din Cluj-Napoca așteaptă pe stâlpi să fie îngropate. Duct City, proiectul major al administrației locale clujene, prin care toate cablurile de telefonie și internet trebuiau îngropate, este un proiect nefinalizat de 14 ani. În 2011, Cluj-Napoca trebuia să fie curățat de cabluri. Suntem în 2022 și pânza de păianjen de pe stâlpi încă rezistă pe multe străzi, chiar pe unele centrale.

Întrebat la radio, în prima lună a acestui an, dacă va mai continua la Cluj acțiunea de îngropare a cablurilor în subteran, primarul Emil Boc a declarat:

„Păi cum să nu continue? Normal că continuă! Uitați-vă pe toate străzile astea, pe proiecte europene, uitați-vă în Parcul Central, mergeți și vedeți ce era, acum nu mai vedeți cabluri, nici pe Iuliu Hossu, nici pe alte străzi adiacente. V-am dat un exemplu, acuma recent. Oriunde facem lucrările noi, categoric facem cu cablurile în subteran. O să vedeți pe 21 Decembrie, că nu puteai veni de la Aeroport cu mașina la catedralele noastre, că vedeai numai cabluri! Acuma, gata, s-a terminat cu ele, sunt în pământ! Avem un program separat, este o concesiune făcută de Primărie cu mulți ani în urmă, câștigată de firma CFO Integrator, care are obligația legală să introducă aceste cabluri în subteran.”

În 2008, Primăria Cluj-Napoca a încheiat un parteneriat pentru realizarea unei rețele subterane în care să fie îngropate cablurile de transfer de date (telefonie, internet, etc.) care sunt agățate pe stâlpii din municipiul ”smart”. Societatea câștigătoare, CFO Integrator, s-a obligat ca în termen de trei ani să facă o rețea de circa 300 de kilometri, pe care să o administreze timp de 20 de ani. În contrapartidă, Primăria Cluj Napoca trebuia să primească 1% pe an din veniturile provenite din exploatarea rețelei și se obliga să îi convingă pe operatorii de date să își mute cablurile de pe stâlpi în subsolul Duct City. In 2011, toate cablurile din Cluj-Napoca trebuiau îngropate, adică 300 de kilometri în tot orașul.

În 2014, datele actualizate arătau că, până atunci, CFO Integrator nu realizase nici jumătate din Duct City. Mai mult, cei de la CFO Integrator aveau o altă “surpriză” pentru Primăria Cluj-Napoca: extinderea orașului din ultimii ani a dus la o suprafață mult mai mare de cabluri ce trebuiau îngropate. Contractul a fost semnat pentru 300 de kilometri, iar realitatea din teren indica 460 de kilometri!

În 2022, chiar și în buricul târgului și în cartierele rezidențiale scumpe, cablurile încă mai atârnă pe stâlpi. Străzile adiacente celor modernizate așteaptă, de mulți ani, luna sau anul îngropării cablurilor inestetice.

În aceste condiții, un clujean solicită, prin procesul de bugetare participativă, măcar înălțarea cablurilor care sunt uneori atât de joase, încât pot fi atinse și pot reprezenta un pericol pentru trecători.

„Înălțarea cablurilor electrice care pot fi atinse cu mâna pe străzi” este titlul proiectului propus pentru bugetarea participativă, iar inițiatorul solicită:

„Identificarea locațiilor unde cablurile electrice (sau de telefonie/internet) sunt atât de joase încât pot fi atinse și pot fi un pericol pentru trecătorii de pe stradă și înălțarea acestor cabluri conform standardelor.”

De ce ar trebui implementat proiectul?

„Sunt multe cabluri electrice care atârnă deasupra străzilor și pot fi un pericol pentru trecători”, precizează inițiatorul, care propune ca „Gheorgheni să fie primul cartier unde să se desfășoare acest proiect trial, iar apoi să se extindă și în celelalte cartiere ale Clujului”.

Dacă tot nu s-au îngropat toate cablurile, așadar, măcar să se înalțe, ca să nu mai pună pe nimeni în pericol. Concluzie firească, după peste un deceniu de așteptare a mutării tuturor cablurilor în subteran.