Din oras

Fiindcă de peste un deceniu cablurile din Cluj-Napoca nu au fost integral îngropate, un clujean cere prin bugetarea participativă măcar înălțarea cablurilor care pot fi atinse cu mâna

Scris de 404

De peste un deceniu, cablurile din Cluj-Napoca așteaptă pe stâlpi să fie îngropate. Duct City, proiectul major al administrației locale clujene, prin care toate cablurile de telefonie și internet trebuiau îngropate, este un proiect nefinalizat de 14 ani. În 2011, Cluj-Napoca trebuia să fie curățat de cabluri. Suntem în 2022 și pânza de păianjen de pe stâlpi încă rezistă pe multe străzi, chiar pe unele centrale.

Întrebat la radio, în prima lună a acestui an, dacă va mai continua la Cluj acțiunea de îngropare a cablurilor în subteran, primarul Emil Boc a declarat:

„Păi cum să nu continue? Normal că continuă! Uitați-vă pe toate străzile astea, pe proiecte europene, uitați-vă în Parcul Central, mergeți și vedeți ce era, acum nu mai vedeți cabluri, nici pe Iuliu Hossu, nici pe alte străzi adiacente. V-am dat un exemplu, acuma recent. Oriunde facem lucrările noi, categoric facem cu cablurile în subteran. O să vedeți pe 21 Decembrie, că nu puteai veni de la Aeroport cu mașina la catedralele noastre, că vedeai numai cabluri! Acuma, gata, s-a terminat cu ele, sunt în pământ! Avem un program separat, este o concesiune făcută de Primărie cu mulți ani în urmă, câștigată de firma CFO Integrator, care are obligația legală să introducă aceste cabluri în subteran.”

În 2008, Primăria Cluj-Napoca a încheiat un parteneriat pentru realizarea unei rețele subterane în care să fie îngropate cablurile de transfer de date (telefonie, internet, etc.) care sunt agățate pe stâlpii din municipiul ”smart”. Societatea câștigătoare, CFO Integrator, s-a obligat ca în termen de trei ani să facă o rețea de circa 300 de kilometri, pe care să o administreze timp de 20 de ani. În contrapartidă, Primăria Cluj Napoca trebuia să primească 1% pe an din veniturile provenite din exploatarea rețelei și se obliga să îi convingă pe operatorii de date să își mute cablurile de pe stâlpi în subsolul Duct City. In 2011, toate cablurile din Cluj-Napoca trebuiau îngropate, adică 300 de kilometri în tot orașul.

În 2014, datele actualizate arătau că, până atunci, CFO Integrator nu realizase nici jumătate din Duct City. Mai mult, cei de la CFO Integrator aveau o altă “surpriză” pentru Primăria Cluj-Napoca: extinderea orașului din ultimii ani a dus la o suprafață mult mai mare de cabluri ce trebuiau îngropate. Contractul a fost semnat pentru 300 de kilometri, iar realitatea din teren indica 460 de kilometri!

În 2022, chiar și în buricul târgului și în cartierele rezidențiale scumpe, cablurile încă mai atârnă pe stâlpi. Străzile adiacente celor modernizate așteaptă, de mulți ani, luna sau anul îngropării cablurilor inestetice.

În aceste condiții, un clujean solicită, prin procesul de bugetare participativă, măcar înălțarea cablurilor care sunt uneori atât de joase, încât pot fi atinse și pot reprezenta un pericol pentru trecători.

„Înălțarea cablurilor electrice care pot fi atinse cu mâna pe străzi” este titlul proiectului propus pentru bugetarea participativă, iar inițiatorul solicită:

„Identificarea locațiilor unde cablurile electrice (sau de telefonie/internet) sunt atât de joase încât pot fi atinse și pot fi un pericol pentru trecătorii de pe stradă și înălțarea acestor cabluri conform standardelor.”

De ce ar trebui implementat proiectul?

„Sunt multe cabluri electrice care atârnă deasupra străzilor și pot fi un pericol pentru trecători”, precizează inițiatorul, care propune ca „Gheorgheni să fie primul cartier unde să se desfășoare acest proiect trial, iar apoi să se extindă și în celelalte cartiere ale Clujului”.

Dacă tot nu s-au îngropat toate cablurile, așadar, măcar să se înalțe, ca să nu mai pună pe nimeni în pericol. Concluzie firească, după peste un deceniu de așteptare a mutării tuturor cablurilor în subteran.ULTIMA ORĂ

 • Acum 22 mins FOTOGRAFILA
  CUM SE ”SCOATE” CTP din ”VINEREA VERDE”: Iar au lăsat tarif de metropolitan pe linia 35
 • Acum 2 hours Vocea ta
  Emil Boc şi administraţia sa îi abuzează administrativ pe clujenii care se lasă abuzaţi. Nici măcar despăgubirile mizerabile stabilite pentru exproprierile de la “La Terenuri” nu s-au plătit
 • Acum 2 hours Din oras
  Ploaia de vară a făcut ravagii în baza sportivă “La Terenuri” din Mănăștur. Aşa este când se lucrează cu “hei-rup, bum!”, ca la Bumbeşti-Livezeni…
 • Acum 2 hours PubliNews
  PESTE 300.000 DE EURO INVESTIŢIE ÎN PROMENADA ŞI PONTONUL DE PE MALUL LACULUI GHEORGHENI, DIN IULIUS PARC
 • Acum 3 hours Politica
  Marcel Ciolacu anunță că măsura compensării prețului la combustibil nu mai e necesară
 • Acum 4 hours Din oras
  Angajat al Primăriei Cluj-Napoca, care se dorea consilier județean, găsit în incompatibilitate de ANI
 • Acum 5 hours In vizor
  Autostrada melcului, cunoscută și ca Autostrada Transilvania, s-a mai târât 10 kilometri într-un an
 • Acum 5 hours Politica
  Marcel Ciolacu face acuzații incendiare: ”Pe piața energiei e o speculă. Sunt niște lucruri bizare”
 • Acum 6 hours Politica
  Polițiștii ies la proteste, considerându-se ”fraierii de serviciu”. Noi, contribuabilii, care i-am văzut de nenumărate ori abuzându-și uniforma, sunte adevărații fraieri!
 • Acum 6 hours Sanatate
  Scade numărul celor infectați, creşte numărul pacienţilor internaţi cu COVID-19. Profesorul Popovici: infecţia este ”o mare loterie”
 • Acum 7 hours Politica
  UN STAT ”ÎN FOAME”, MĂREȘTE AMENZILE: Din 20 august, amenzi drastice la lipsa rovignetei, de până la 11.900 de lei”
 • Acum 8 hours In vizor
  Licitația de 180 de milioane de euro pentru 20 de renuri electrice, ”dintre care patru vor circula pe rute din Cluj”, desființată de Asociația Pro-Infrastructură
 • Acum 8 hours Jos palaria
  David Popovici, dublu campion european
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE