Politica

Previziuni Ziar de Cluj: PNL va lua 2 senatori și 6 deputați, UDMR 1 senator și 1 deputat, USR 1 senator și 2 deputați, PSD 1 deputat

Lucrurile par tot mai clare în ceea ce privește componența viitoare a garniturii de senatori și deputați pe care Clujul o va trimite în Parlamentul României. Având în vedere și exercițiul electoral de la locale, foarte recent, Ziar de Cluj face câteva previziuni despre cum se vor împărți cele 4 mandate de senator și 10 de deputați. Este foarte clar că PNL va lua potul. Alin Tișe a avut pe județ cel mai mare număr de voturi din istoria Clujului, circa 127.000, iar PNL în frunte cu Boc și Tișe va avea un interes special să apese pe accelerație la parlamentare.

Ținând minte faptul că pentru un senator trebuie circa 22-25% și pentru un deputat 10% din scorul final, PNL va avea cu siguranță 2 senatori și 5, dacă nu chiar 6 deputați, în funcție de scorul PSD. Când spunem în funcție de scorul PSD trebuie să ne gândim și la faptul că deși a făcut 13% pe județ PSD-ul, nu este foarte sigur că va mai putea atinge același procent și la parlamentare, scorul final putând fi alterat în jos de câteva situații foarte posibile: la parlamentare, vor vota și studenții și „turiștii”; primarii PSD câți au mai rămas vor fi șantajați de PNL să direcționeze voturile nu spre PSD ci spre liberali, la schimb cu diverse avantaje locale; puținele filiale PSD rămase în picioare, precum Turda, Câmpia Turzii, Huedin, Dej, Gherla nu vor mai avea aceeași tragere de inimă să lupte pentru parlamentare având în vedere dezamăgirea de la locale și faptul că Alexandru Cordoș nu le-a oferit niciun sprijin.

Dacă PSD va lua pe județ un 7% nu este sigur că prin jocul redistribuirii va mai agăța singurul post de deputat ce părea eligibil.

UDMR, lovit puternic de pierderile de la locale, va lua totuși la pas un senator și un deputat.

USR se va confrunta cu cea mai delicată problemă fiindcă la Cluj candidații săi nu au performat, ba chiar au dezamăgit. În plus, lovitura sub centură a uzurpatorilor de la PLUS Cluj coroborată cu dezamăgirea fanilor USR că Ungureanu și Goțiu au fost eliminați de la parlamentare va însemna că USR s-ar putea confrunta cu un val de protest din partea propriului electorat, care dă deja semne că vrea să boicoteze votul stând acasă. Așteptările USR, dar și previziunile Ziar de Cluj sunt că acest partid va lua 1 senator și 2 deputați.

Singura dilemă care persistă este dacă PSD își va lua deputatul. În caz contrar, prin redistribuire, PNL se va alege cu 6 și USR cu 3. Toate aceste previziuni pe care noi le facem vor suferi ample modificări dacă alegerile se vor amâna pe martie 2021.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *