Analiza

Previziune cercetători UBB: Trendul descrescător al infectărilor va continua, însă redeschiderea școlilor ar putea inversa această tendință

Potrivit previziunilor realizate de cercetătorii Universității Babeș-Bolyai, tendința descendentă a infectărilor va continua în perioada imediat următoare. Din păcate, trendul descrescător ar putea fi perturbat de redeschiderea școlilor, context în care pe termen lung numărul infectărilor ar putea rămâne îngrijorător. 

„Modelul nostru de previziune estimează că trendul puternic descendent va continua și în cursul acestei săptămâni.

Rămâne de văzut însă dacă redeschiderea (parțială) a școlilor și alți factori vor atenua sau chiar inversa acest trend pe termen mai lung”, semnalează cercetătorii de la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor a Universității Babeș-Bolyai (UBB) în cadrul proiectului Romanian Economic Impact Monitor

Și specialistul în Sănătate Publică, Răzvan Cherecheș, atenționa asupra riscurilor reluării activităților școlare în format fizic. 

„În plus, dacă de luni va începe şcoala faţă în faţă în condiţiile în care şcolile nu sunt pregătite pentru funcţionare faţă în faţă – nu avem ventilaţie, măşti nu se poartă peste tot (…), distanţare nu există şi testarea… încă sunt în proces de achiziţie teste în condiţiile în care ar fi trebuit achiziţionate din vară, ca să fie la începutul şcolii – deci fără îndoială că în oraşele şi în zonele unde va începe şcoala faţă în faţă se va accelera transmiterea comunitară şi înseamnă că peste o lună, undeva în decembrie, vom vedea o creştere a numărului de decese ca urmare a deschiderii şcolii”, a declarat profesorul UBB Răzvan Cherecheş în cadrul unei intervenții la B1 TV.

Acesta consideră că România va continua să se confrunte cu probleme legate de răspândirea coronavirusului până în primăvara anului viitor, în aprilie – mai, când se va încălzi vremea.

„Până atunci, vom fi tot în acest val pentru că, dacă s-ar fi luat măsuri ferme, ar fi scăzut rata de transmitere, ar fi scăzut numărul de cazuri noi, inevitabil în timp ar fi scăzut numărul de decese, după care posibil ca în ianuarie-februarie să fi reînceput creştere ca urmare a relaxărilor din perioada sărbătorilor.

Dar, cum măsurile au fost aplicate cu jumătate de gură, cu jumătate de măsură, practic prelungim valul patru până în primăvară”, a adăugat expertul în sănătate publică.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *