Sanatate

Prevenirea melanomului malign

Melanomul malign este forma cea mai agresiva a cancerului de piele, desi este o forma de cancer care se trateaza bine, daca este descoperit intr-un stadiu precoce. In ultimul timp insa, incidenta acestei boli practic s-a dublat, in special in tarile vest-europene si in SUA.

 

 

Bolii i se spune melanom malign din cauza faptului ca se dezvolta pe niste celule specifice ale pielii, numite melanocite, celule care produc o substanta bruna, ce deseori pigmenteaza pielea sun forma nevilor sau a alunitelor. Cei mai multi dintre noi avem zeci de asemenea nevi pigmentari, care nu ne fac nici un rau. Uneori insa un asemenea nev scapa controlului organismului si incepe sa se dezvolte anarchic, constituind asa-numitul melanom malign. Desi nu este o urgenta propriu-zisa, este neaparat necesara lamurirea rapida a oricarei aparitii suspecte pe piele care se poate asocia cu melanomul malign.

 

 

Cercetatorii lumii medicale nu au lamurit pe deplin cauza aparitiei melanomului malign. Exista insa cateva lucruri certe. Mai intai, este bine de stiut ca boala nu este contagioasa, deci ea nu se ia prin simpla atingere. Exista insa persoane mai predispuse sa faca boala, persoane care se incadreaza in urmatoarele grupe de risc:

 

 

–    existenta in familie a unor rude care au avut melanom malign (peste 10 % din bolnavi au asemenea rude);
–    nevi cu structura modificata, chiar neconfirmata ca fiind canceroasa;
–    melanom malign preexistent si tratat;
–    tratament imunosupresiv pentru alte boli: boli autoimune, dupa transplant etc.;
–    nevi sau alunite numeroase (50 %);
–    arsuri solare severe – ultravioletele de tip A si B au efect nociv;
–    pistrui numerosi;
–    piele foarte alba si ochi deschisi la culoare – blonzii sau roscatii cu ochi albastri.

 

 

Cum recunoastem boala? Exista o serie de modificari in aspectul nevilor care, daca apar, impun un consult la medicul specialist dermatolog. Aceste modificari pot fi retinute utilizand formula mnemotehnica ABCD si sunt urmatoarele:

 

–    Asimetria (A). Nevii cu tendinta in dezvoltarea melanomului malign isi schimba forma, de regula circulara si simetrica, devenid asimetrici, cu margini neregulate. Aceasta modificare se poate observa pe un nev deja existent pe o zona vecina altui nev.

 

 

–    Bordura (B) neregulata. In timp ce la nevii obisnuiti limita dintre nev si piele este clar delimitata in cazul melanomului se poate remarca o usoara creasta in limita dintre nev si pielea sanatoasa sau alteori, marginile sunt imperfect delimitate.

 

 

–    Culoarea (C) este un semn precoce al transformarii maligne. Ea se modifica fata de aspectul initial, cunoscut de multa vreme, al nevului care devine brun inchis sau chiar negru, reflectand producerea crescuta de melanina. Culoarea rosie din jurul melanomului semnifica asocierea unei inflamatii, iar culoarea alba provine de la tesutul canceros deja modificat.

 

–    Diametrul (D) este un semn important cand se modifica intr-un timp relativ scurt. O crestere peste 6 mm a acestuia are o seminificatie nefavorabila.

 

 

Localizare si tratament. Locurile in care apare de obicei melanomul malign sunt capul, gatul si trunchiul. La femei, mai ales, se adauga bratele si gambele. Atunci cand apare pe pielea paroasa a capului, este mai greu de remarcat si de examinnat. Au fost cazuri in care a aparut in iris, pe retina, sub unghii, in zonele genitale. Practic, orice zona acoperita cu piele poate fi sediul unui melanom malign.

 

 

Tratamentul standard al melanomului malign este extirparea lui chirurgicala. Este necesara eliminarea nu numai a melanomului propriu-zis, dar si a unei zone de siguranta din pielea inconjuratoare. Ulterior, ceea ce se extirpa se examineaza microscopic, pentru a stabili cu certitudine tipul de melanom si mai ales gradul in care acesta a patruns in straturile mai profunde ale pielii. Daca sunt implicati si noduli limfatici invecinati, si acestia trebuie extirpati in totalitate. Operatiile mai extinse impun ulterior interventii de chirurgie estetica. Tratamentul chirurgical trebuie sa fie urmat apoi de chimioterapie si, uneori, de radioterapie locala.

 

 

Masuri de protectie si prevenire:

 

 

–    Evitati expunerea la soare in miezul zilei, indeosebi daca aveti anumiti fcatori de risc enumerati mai sus.
–    Protejati-va de soare cu o palarie adecvata si cu o imbracaminte care sa va acopere zonele de risc.
–    Utilizati lotiuni sau creme care sa va protejeze de radiatiile ultraviolete. Ele trebuie aplicate inainte, in timpul si dupa expunerea la soare.
–    Utilizati ochelarii de soare (cu mentiunea UV 400 pe eticheta de cumparare) care sa realizeze insa o protectie cunoscuta si specificata fata de ultraviolete.
–    Examinati-va periodic pielea direct sau in oglinda. Daca remarcati ceva suspect, apelati imediat la un specialist.

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *