Sex

Prevenirea bolilor sexuale la tineri

Corpul nostru este acoperit de microbi si de bacterii, adica de organisme care pot produce infectii. In zadar ne-am spala in fiecare zi, este imposibil sa le eliminam! Ele rezista, se agata; unele pot fi inofensive, altele insa ne pot imbolnavi, pentru ca ele provoaca diverse infectii.

Se transmit de la un individ la altul printr-o strangere de mana, un stranut sau prin sarut. In aceasta categorie de infectii se situeaza virusul gripei sau cel al mononucleozei, numit si “boala sarutului”, care nu este grava, dar care ne poate chinui timp de mai multe saptamani.

Din pacate, anumite boli de origine bacteriana sau virala au consecinte mult mai serioase si se transmit cu ocazia raporturilor sexuale dintr-o fata si un baiat, dintre doua persoane de acelasi sex, baieti sau fete. Este ceea ce se numeste BTS – boli cu transmitere sexuala, dintre care cea mai grava astazi este SIDA. Pe termen scurt, SIDA se trateaza relativ bine, dar se soldeaza intotdeauna cu un deces.

De altfel, toate BTS sunt potential periculoase. Netratate, ele pot lasa sechele atat de grave cum este sterilitatea. Pentru a lupta impotriva lor, nu exista decat doua cai: respectati o igiena ireprosabila si nu faceti sex neprotejat cu persoane necunoscute!

Infectiile cele mai frecvente

Mancarimi, arsuri, cosuri, roseata, iritatii, dificultati la urinare. Cam acea stea sunt simptomele sub care se prezinta BTS in regiunea genitala. Bine cunoscute de catre medici, BTS pot fi vindecate complet, cu conditia de a le descoperi din timp.

BTS cele mai frecvente poarta, toate, nume complicate, dar, tratate la timp, ele sunt deseori benigne si fara consecinte. Boala cea mai cunoscuta este, fara indoiala, blenoragia, numita, la modul comun, “urinarea calda”. Ea este cauzata de o bacterie care se fixeaza in globulele albe. Foarte contagioasa, ea se manifesta la barbat prin senzatii de furnicaturi/intepaturi, de arsuri si printr-o scurgere provenind din sex. In schimb, la femei, boala este deseori tacuta si discreta. Netratata, boala poate provoca sterilitate.

De asemenea, mai poate provoca infectiile cu chlamydia, ale caror simptome sunt aproape identice cu cele ale blenoragiei. Chlamydia trachomatis este o bacterie a carei particularitate consta in aceea de a se atasa de mucoasele genitale. Este o boala foarte raspandita azi, dar mai putin frecventa decat herpesul genital.

Herpesul este de origine virala si are o particularitate foarte suparatoare: se instaleaza definitiv in organism. Afectiunea se manifesta, deseori, prin aparitia unor mici vezicule care dau senzatia de arsura si care produc mancarime. Feriti-va de herpesul din jurul gurii, pentru ca el se poate transmite si la organele genitale.

Candidozele sunt ciuperci prezente in mod natural in organism, dar ele prolifereaza in caz de dezechilibru. Ele sunt benigne, dar se manifesta in mod neplacut la femeie: scurgeri albe consistente. In schimb, la barbati nu se manifesta niciun simptom.

In sfarsit, doua boli cu transmitere sexuala pot fi deosebit de periculoase: condiloamele sau “crestele de cocos” si infectiile cu trichomonas. Prima se manifesta prin aparitia unor negi pe anus, penis, intrarea vaginului si pe colul uterin. Acestea pot favoriza si anomalii ale celulelor colului uterin, considerate ca precanceroase. Cea de-a doua este un parazit care provoaca o scurgere dezgustatoare la nivelul vaginului sau penisului.

Tratamente si precautii

Majoritatea acestor BTS se vindeca prin tratamente cu antibiotice. Pentru a procura medicamentele, este necesar sa se mearga la un medic, sau la un centru de consultatii specializat in BTS ori intr-o sectie de boli venerice. Consultatiile sunt gratuite sau putin costisitoare.

La diagnosticare si consultare, medicul ii poate pune pacientului intrebari referitoare la starea de sanatate si la practicile sale sexuale si procedeaza apoi la un examen clinic. Face deseori si prelevari (de secretii) pentru a depista prezenta eventuala a unor germeni nedoriti. Veti pleca, probabil, imediat acasa cu o reteta si veti fi “obligati” a incepe tratamentul cat mai curand posibil. Daca veti respecta foarte strict tratamentul prescris, totul va reveni la normal.

Dar va trebui, in mod obligatoriu, sa evitati a va mai expune la alte boli cu transmitere sexuala si, deci, sa folositi prezervativul asociat cu o igiena corporala impecabila. Daca partenerul vostru actual sau fost, are o asemenea BTS, trebuie sa consultati un medic chiar si in absenta oricarui simptom. La modul general, trebuie retinut ca riscul de a contracta o BTS creste proportional cu numarul partenerilor.

.ro
Foto: sxc.hu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *