Sanatate

Prevenirea bolilor de inima

Oxigenul este vital pentru viata si este implicat zilnic  in nenumarate reactii din corpul nostru. Aceste procese de sustinere a vietii creeaza si produsi secundari periculosi. In timpul unor astfel de reactii chimice, se pot forma molecule de radicali liberi, accelerand procesele care duc la bolile de inima.

 

Radicalii liberi si rolul antioxidantilor. Celulele care tapeteaza arterele coronare incearca sa se vindece singure, astupand distrugerile cauzate de radicalii liberi cu colesteroli si cu cheaguri de sange, crescand astfel riscul infarctului.
Radicalii liberi sunt moleculele eliberate ca produsi secundari naturali ai activitatii celulare normale. Se considera insa ca aceste molecule pot cauza distrugeri importante corpului, daca se acumuleaza excesiv de multe si ataca nucleul celulelor corpului. Distrugerea celulelor care tapeteaza vasele de sange poate duce la cresterea tendintei de depozitare a grasimilor. Radicalii liberi au si ei rolul lor in dezvoltarea cancerului. Oricum, antioxidantii din alimentatie pot neutraliza activitatea de distrugere a radicalilor liberi.

 

Antioxidantii si inima. Efectele nocive ale radicalilor liberi asupra inimii si a vaselor de sange sunt neutralizate prin actiunea nutrientilor antioxidanti, cum ar fi beta-carotenul, vitaminele A, C si E si seleniul, un mineral. Exista acum dovezi sigure ca un regim alimentar bogat in antioxidanti poate proteja organismul impotriva bolilor de inima.
Alimentele bogate in acesti nutrienti includ fructele proaspete, legumele si cerealele integrale cum ar fi painea din faina integrala, orezul brun si pastele din faina integrala. Consumul abundent al acestor alimente poate reduce riscul aparitiei bolilor de inima.

 

In afara unui regim alimentar bogat in nutrienti antioxidanti, puteti lua vitamine si suplimentar. Vitaminele potrivite se pot gasi in farmacii. Este important sa va amintiti, totusi, ca vitaminele si medicamentele minerale sunt suplimente si nu substitute pentru un regim alimentar sanatos.

 

Grasimi sanatoase. Anumite grasimi sanatoase in regimul alimentar ajuta la reducerea riscului aparitiei bolilor de inima. Grasimile esentiale continute in pestii uleiosi, uleiul de masline si de dovleac, de floarea soarelui si de samburi de susan protejeaza impotriva arteriosclerozei si ajuta si la subtierea sangelui. Uleiul de peste concentrat este bogat in acizii grasi omega-3 si ofera beneficii in plus, pe termen lung. Doza normala este de 1 gram, luat de 2-3 ori pe zi.

 

Reducerea factorilor de risc. Numerosi alti factori de risc pentru bolile de inima (coronariene) pot fi modificati prin schimbari in stilul de viata. Iata ce puteti face practic pentru a reduce riscul:
– Opriti fumatul. Daca fumati, riscul de boala cardiaca este de cel putin doua ori mai mare decat al unei persoane care nu o face.
– Reduceti hipertensiunea arteriala si nivelul colesterolului.
– Controlati diabetul.
– Mentineti o greutate corporala normala.
– Sustineti regulat exercitii fizice.
– Reduceti stresul.

 

Factorii de risc pot interactina intre ei pentru a creste riscul total de a dezvolta o boala cardiaca. Cu cat aveti mai multi factori de risc, cu atat mai mare este riscul de atac de cord.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *