Sanatate

Prevenirea anemiei in timpul sarcinii

Esti palida, lipsita de energie si obosita, indiferent cat de mult te-ai odihni, ai ameteli si dureri de cap in permanenta. Este posibil sa fii anemica. Dar stii ce ai de facut? Majoritatea femeilor sunt usor anemice, fara sa-si dea seama. In urma unui studiu, s-a constatat ca aproape jumatate din femeile incluse in el aveau rezerve reduse de fier.

 

 

Principalele simptome ale insuficientei fierului sunt: lipsa energiei, oboseala, rerspiratia greoaie, slaba capacitate de concentrare si depresie. Fierul este o componenta importanta a hemoglobinei, fractiune colorata a eritrocitelor care transporta oxigenul in organism. Inainte ca nivelul scazut al hemoglobinei sa poata fi detectat, deficienta fierului micsoreaza performanta fizica si mentala.

 

 

Cum deveniti anemica? Anemia data de lipsa fierului este frecventa in timpul sarcinii, cand o treime din rezervele materne de fier sunt folosite de copil pentru producerea hemoglobinei in eritrocit. Anemia este mai accentuata daca la inceputul sarcinii rezervele de fier ale mamei sunt scazute datorita menstruatiilor sau sarcinilor succesive. Nivelul hemoglobinei va fi verificat in timpul sarcinii si s-ar putea sa primiti suplimentar fier, pentru ca nivelul oxigenului in organism, sa fie adecvat.

 

 

Daca ati pierdut mult sange in timpul nasterii, s-ar putea sa vi se faca transfuzie sanguina. Daca aceasta nu se intampla, s-ar putea sa ramaneti cu anemie postnatala. Va veti simti obosita, veti avea probleme cu respiratia la orice efort mic si veti fi depresiva. Anemia poate determina scaderea productiei de lapte.

 

 

Aveti nevoie de 14,8 mg de fier zilnic, mai mult in timpul sarcinii si mai usor in timp ce alaptati. Cea mai buna sursa de fier este ficatul. 110 g ficat contin 19 mg fier. Alte surse sunt: rinichii, inimile, carnea slaba, crustaceele, galbenusul de ou, cerealele integrale, caisele uscate, patrunjelul, legumele verzi, migdalele, melasa neagra etc.

 

 

Fierul provenit din surse animale este mult mai bine absorbit decat cel din produse vegetale. Deci, vegetarienii prezinta un risc mai mare de anemie decat cei care consuma carne. De exemplu, doar jumatate din fierul continut de cereale este absorbit.

 

 

Absorbtia fierului este maxima daca, in timp ce mancati, consumati suc de portocale, deoarece acesta contine vitamina care mareste absorbtia fierului. Deci puteti mari cantitatea de fier absorbita, consumand vitamina C (citricele, kiwi si stafidele contin multa vitamina C).

 

 

Cantitatea de fier absorbita din alimente este mult redusa de consumul ceaiului in timpul mesei. Aceasta, deoarece taninul din ceai inhiba absorbtia fierului. De asemenea, este redusa de suplimentele de calciu si alimentele cu continut crescut de fibre.

 

 

Ar trebui sa luati suplimente? Multe persoane refuza sa ia tablete de fier, deoarece produc constipatie si dureri abdominale. Producatorii de medicamente sustin ca printr-un proces numit chelarea proteinelor absorbtia fierului va decurge natural si nu va deranja intestinul. Aceste produse sunt preferabile fata de glutanatul feros mai ieftin sau preparatele de sulfat de fier.

 

 

Daca va simtiti doborata, ar trebui sa luati un supliment de fier, dar urmati instructiunile. Prea mult fier este toxic – o doza de 100 g poate ucide – datorita incarcarii ecesive cu fier. Ar fi mai bine sa consumati fierul din ficat sau preparat din produse vegetale. Acestea nu supara intestinul si nu distrug vitamina E. Ca sa va asigurati ca fierul este absorbit, luati-l dupa masa (doar daca nu sunt alte indicatii), impreuna cu vitamina C.

 

 

Ce mancati daca sunteti anemica?

Formele usoare de anemie pot fi prevenite sau corectate printr-o alimentatie echilibrata. Alimentele bogate in fier sunt painea si cerealele integrale, orezul, cartofii, broccoli, rosiile, fasolea uscata, carnea rosie slaba, ficatul, carnea de pasare, fructele uscate, migdalele si crustaceele.

 

 

Fierul din alimentele de origine animala este mai bine asimilat de organism decat cel din legume si frcte. Deoarece vitamina C ajuta la absorbtia fierului, combinati alimente care contin vitamina C cu cele bogate in fier: suc de portocale si cereale, salata de rosii si friptura de pui. Pe langa fier, aveti nevoie de vitaminele B9 si B12, esentiale in producerea  de globule rosii. Vitamina B9 sau acidul folic se gaseste in citrice, ciuperci, legume verzi, ficat, oua, lapte si alimente bogate in fibre (grau incoltit, drojdie de bere) si in dovleac. Daca sunteti vegetariana, luati suplimente de vitamina B12.

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *