Analiza

Prețurile au crescut, tranzacțiile imobiliare au scăzut la Cluj în luna aprilie

Scris de 768

Luna trecută, prețurile au crescut în piața imobiliară clujeană, cea mai scumpă din țară, dar tranzacțiile au scăzut, atât față de martie, cât și comparativ cu luna aprilie a anului trecut.

În aprilie, indicele imobiliare.ro a înregistrat o valoare medie de 2 411 euro/mp, o creștere lunară de 3,5%, în ciuda cererii scăzute, cel mai probabil, pe fondul războiului din Ucraina, a inflației, a creșterii ROBOR, a incertitudinilor economice care determină o schimbare de comportament în piață. Rămâne de văzut dacă scăderea vânzărilor va fi o tendință de lungă durată sau dacă e doar rezultatul anxietății de moment a cumpărătorilor care așteaptă să vadă încotro se îndreaptă economia națională și mondială.

Cum investițiile imobiliare sunt în continuare un instrument de ferire a capitalului de devalorizarea inflaționistă, piața și-ar putea reveni totuși, așa cum a făcut-o și după șocul inițial al stării de urgență din pandemie. Mai ales că o parte din „vina” pentru scăderea vânzărilor din luna aprilie ar putea-o purta și Paștele catolic și ortodox care au mai temperat apetitul tranzacțional al investitorilor, mai orientați spre miel și spre drob, decât spre cumpărarea de terenuri, case și apartamente.

Datele statistice, oricum, deocamdată nu arată bine și numai viitorul ne va spune dacă cifrele prevestesc o criză, ori dacă ilustrează doar o temporară panică sau acalmie.

Datele statistice ale lunii aprilie

Potrivit datelor statistice oferite de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară, în aprilie 2022, la Cluj s-au vândut 2.473 imobile – 726 unități individuale, 719 terenuri intravilane fără construcții, 802 terenuri intravilane cu construcții, 3 terenuri extravilane neagricole și 223 terenuri extravilane agricole.

În aprilie 2021, la Cluj s-au vândut 3.103 imobile – 1.030 unități individuale, 932 terenuri intravilane fără construcții, 987 terenuri intravilane cu construcții, 6 terenuri extravilane neagricole și 148 terenuri extravilane agricole.

În luna aprilie a acestui an s-au vândut, așadar, cu 630 mai puține imobile față de aprilie 2021. Dacă comparăm statistica vânzărilor cu datele de luna trecută, constatăm o tendință și mai accentuată de scădere.

Conform datelor statistice oferite de ANCPI, în martie 2022, la Cluj s-au vândut 4035 imobile – 1239 unități individuale, 1059 terenuri intravilane fără construcții, 1327 terenuri intravilane cu construcții, 19 terenuri extravilane neagricole și 391 terenuri extravilane agricole.

O diferență, așadar, de – 1 562 imobile vândute în aprilie 2022, față de luna martie.

Clasamentul național

În primele patru luni ale acestui an, Clujul s-a situat pe locul IV la nivel național, ca număr de tranzacții imobiliare încheiate (11484).

Timișul a depășit Clujul (menținându-și tendința de lunile trecute), cu 11726 proprietăți vândute. Pe locul II a fost Ilfovul, cu 14267 tranzacții, iar pe locul I Bucureștiul cu 44641. Brașovul, un alt competitor al Clujului, a ocupat în luna aprilie locul V național, cu 11280 tranzacții încheiate.

În intervalul ianuarie-aprilie 2021, județul Cluj ocupa locul III pe podiumul național al vânzărilor, cu 12605 tranzacții.

Pe locul I se situa Bucureștiul, cu 36550 imobile vândute, pe II Ilfovul, cu 16411 tranzacții.

Brașovul ocupa locul IV, cu 11945 contracte de vânzare-cumpărare finalizate, iar pe locul V era Timișul, cu 11098 tranzacții.ULTIMA ORĂ

 • Acum 5 hours PubliNews
  Prima finantare blue IFC sprijina, prin BT, folosirea sustenabila a apei
 • Acum 12 hours Din oras
  Fiindcă de peste un deceniu cablurile din Cluj-Napoca nu au fost integral îngropate, un clujean cere prin bugetarea participativă măcar înălțarea cablurilor care pot fi atinse cu mâna
 • Acum 13 hours Politica
  #ECHIPA_CÂȘTIGĂTOARE a pierdut și președinția Sectorului 3 București. Așteptăm, cu interes, ziua ejectării din fruntea Senatului
 • Acum 13 hours In vizor
  Hop și Boc să se lipească de imaginea celor 8 bacalaureați de nota 10 din acest an! Ar trebui să ne fie rușine, nu să ne felicităm!
 • Acum 14 hours Politica
  Guvernul, măciucă la buzunarele românilor: Crește impozitul pe dividende de la 5% la 8% începând de anul viitor. Cresc accizele la alcool și tutun, cresc impozitele la jocurile de noroc, TVA pentru băuturile cu zahăr crește la 19%
 • Acum 15 hours Sanatate
  În două săptămâni, numărul clujenilor internați cu COVID-19 s-a dublat. N-am scăpat de pandemie
 • Acum 15 hours Politica
  PSD declanșează alegeri în organizațiile care au câștigat alegerile locale din 2020, iar în celelalte organizații începe ”reorganizarea”. Filiala Cluj a ”înfrânt” pe linie
 • Acum 15 hours Din oras
  Încă un ”rând” de amânare de termen pentru licitația de proiectare și execuție a metroului din Cluj
 • Acum 15 hours Din oras
  Accident pe Regele Ferdinand, în față la Central: șoferul a pierdut controlul volanului și a intrat pe trotuar
 • Acum 15 hours Politica
  S-A DAT COMANDA: REPER, Dacian Cioloș, în barca noului partid, ADUNAREA! Încă trei parlamentari au părăsit azi USR
 • Acum 16 hours PubliNews
  Ferestre și uși la preț de producător, exclusiv pentru bistrițeni, de la TeraGlass
 • Acum 16 hours Din oras
  „Modernizarea locurilor de joacă” părăginite din Cluj-Napoca, solicitată prin procesul de bugetare participativă: „Unele locuri de joacă nu au mai fost modernizate de mult timp”
 • Acum 16 hours In vizor
  Sindicaliștii din Penitenciarul Gherla aduc acuze grave actualului șef al Secției Exterioare de femei Cluj-Napoca: ”Probleme cu alcoolul. Înjură subordonații. Nu a fost sancționat”
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE