Analiza

Prețurile au crescut, tranzacțiile imobiliare au scăzut la Cluj în luna aprilie

Scris de 1330

Luna trecută, prețurile au crescut în piața imobiliară clujeană, cea mai scumpă din țară, dar tranzacțiile au scăzut, atât față de martie, cât și comparativ cu luna aprilie a anului trecut.

În aprilie, indicele imobiliare.ro a înregistrat o valoare medie de 2 411 euro/mp, o creștere lunară de 3,5%, în ciuda cererii scăzute, cel mai probabil, pe fondul războiului din Ucraina, a inflației, a creșterii ROBOR, a incertitudinilor economice care determină o schimbare de comportament în piață. Rămâne de văzut dacă scăderea vânzărilor va fi o tendință de lungă durată sau dacă e doar rezultatul anxietății de moment a cumpărătorilor care așteaptă să vadă încotro se îndreaptă economia națională și mondială.

Cum investițiile imobiliare sunt în continuare un instrument de ferire a capitalului de devalorizarea inflaționistă, piața și-ar putea reveni totuși, așa cum a făcut-o și după șocul inițial al stării de urgență din pandemie. Mai ales că o parte din „vina” pentru scăderea vânzărilor din luna aprilie ar putea-o purta și Paștele catolic și ortodox care au mai temperat apetitul tranzacțional al investitorilor, mai orientați spre miel și spre drob, decât spre cumpărarea de terenuri, case și apartamente.

Datele statistice, oricum, deocamdată nu arată bine și numai viitorul ne va spune dacă cifrele prevestesc o criză, ori dacă ilustrează doar o temporară panică sau acalmie.

Datele statistice ale lunii aprilie

Potrivit datelor statistice oferite de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară, în aprilie 2022, la Cluj s-au vândut 2.473 imobile – 726 unități individuale, 719 terenuri intravilane fără construcții, 802 terenuri intravilane cu construcții, 3 terenuri extravilane neagricole și 223 terenuri extravilane agricole.

În aprilie 2021, la Cluj s-au vândut 3.103 imobile – 1.030 unități individuale, 932 terenuri intravilane fără construcții, 987 terenuri intravilane cu construcții, 6 terenuri extravilane neagricole și 148 terenuri extravilane agricole.

În luna aprilie a acestui an s-au vândut, așadar, cu 630 mai puține imobile față de aprilie 2021. Dacă comparăm statistica vânzărilor cu datele de luna trecută, constatăm o tendință și mai accentuată de scădere.

Conform datelor statistice oferite de ANCPI, în martie 2022, la Cluj s-au vândut 4035 imobile – 1239 unități individuale, 1059 terenuri intravilane fără construcții, 1327 terenuri intravilane cu construcții, 19 terenuri extravilane neagricole și 391 terenuri extravilane agricole.

O diferență, așadar, de – 1 562 imobile vândute în aprilie 2022, față de luna martie.

Clasamentul național

În primele patru luni ale acestui an, Clujul s-a situat pe locul IV la nivel național, ca număr de tranzacții imobiliare încheiate (11484).

Timișul a depășit Clujul (menținându-și tendința de lunile trecute), cu 11726 proprietăți vândute. Pe locul II a fost Ilfovul, cu 14267 tranzacții, iar pe locul I Bucureștiul cu 44641. Brașovul, un alt competitor al Clujului, a ocupat în luna aprilie locul V național, cu 11280 tranzacții încheiate.

În intervalul ianuarie-aprilie 2021, județul Cluj ocupa locul III pe podiumul național al vânzărilor, cu 12605 tranzacții.

Pe locul I se situa Bucureștiul, cu 36550 imobile vândute, pe II Ilfovul, cu 16411 tranzacții.

Brașovul ocupa locul IV, cu 11945 contracte de vânzare-cumpărare finalizate, iar pe locul V era Timișul, cu 11098 tranzacții.ULTIMA ORĂ

 • Acum 3 hours Politica
  De la semnarea Proiectului în valoare de 60 de milioane de euro pentru digitalizare în regiunea de Nord-Vest a României a lipsit președintele CJ Cluj
 • Acum 4 hours Politica
  Rafila, reacție la dosarele de șpagă din sistemul medical: ”E inacceptabil ca personalul să primească bunuri materiale în schimbul serviciilor pe care le oferă. Recunoştinţa poate fi exprimată prin flori sau bomboane”
 • Acum 6 hours Din oras
  MAI UȘOR CU ANUNȚUL DE ANGAJARE PE SCĂRI! LEGAL, discriminarea în cuprinsul unui anunţ de angajare, pe criteriul genului şi al aspectului fizic ESTE INTERZISĂ
 • Acum 17 hours Sport
  BUN SABĂU, BUNI JUCĂTORII U CLUJ! FC U Craiova – U Cluj 5-0, în etapa a 24-a din Superliga. Mai bine antrena Șurubaru, și așa ia bani degeaba
 • Acum 22 hours In vizor
  FELICITĂRI, FAINE LUCRĂRI! ”Dottore” Bode a fost bun și ca ministru al Transporturilor
 • Acum 23 hours PubliNews
  TeraPlast, cel mai mare producător român de materiale de construcții, a încheiat 2022 cu afaceri de 711 milioane lei, dar profitul a scăzut cu 64%
 • Acum 24 hours Justitie
  CUM SĂ-ȚI PASEZI RESPONSABILITATEA, ROMÂNEȘTE: CA Cluj dă vina pe parchet pentru că violatorul din Cășeiu a fost eliberat: ”Judecătorul, sesizat cu 54 de minute înainte să expire reținerea”
 • Acum 1 day General
  Bărbatul care a violat o minoră în Cășeiu și nu a mai fost arestat că judecătorul a întârziat la serviciu, a fost prins de polițiști
 • Acum 1 day Din oras
  Până să se unească Cluj-Napoca cu Floreștiul, grație Supercom, s-a unit cu Pata Rât
 • Acum 1 day Politica
  Petre Daea: “Vaca trece prin mari greutăți. A devenit dușmanul planetei, e responsabilă că avem atâta poluare. România are 2 milioane de vaci și 9 milioane de mașini, și unele au două țevi”
 • Acum 1 day In vizor
  Începând de anul acesta, Educaţia din România va fi analizată în raportările pe baze de date ale OCDE “Education at a Glance”
 • Acum 1 day In vizor
  După 9 ani de Cluj, doi tineri s-au mutat în Bucovina: “Clujul a devenit un oraș care nu mai e prietenos cu oamenii care stau acolo”
 • Acum 1 day Rautacisme
  În sfârşit a aflat şi Emil Boc că guvernul i-o desconsideră pe “Antonia” şi face “cloud-ul IT regional” la Beclean
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE