Politica

Președintele Iohannis l-a trimis profesoral pe Dragnea înapoi în banca lui, neacceptând-o pe Sevil Shhaideh pentru poziția de prim-ministru

În această dimineață, „după Crăciun”, așa cum a promis, sfidător față de partidul care a câștigat alegerile, Klaus Iohannis a anunțat, scurt și fără nicio explicație, decizia sa legată de propunerea PSD pentru funcția de prim-ministru în persoana doamnei Sevil Shhaideh.

Klaus Iohannis a decis să nu accepte această propunere, fără a expune public argumentele pro și contra care au stat la baza deciziei sale, președintele comportându-se într-un mod care vădește lipsă de respect față de cetățenii acestei țări și față de partidele politice care au câștigat alegerile:

„Săptămâna trecută, când am avut consultări cu partidele politice, PSD-ul și ALDE, care au ținut să vină împreună la consultări, mi-au propus-o pe doamna Sevil Shhaideh pentru poziția de prim-ministru. Am cântărit cu grijă argumentele pro și contra și am decis să nu accept această propunere. În consecință, solicit coaliției PSD-ALDE să facă altă propunere. Vă mulțumesc!”

Atitudinea lui Klaus Iohannis poate fi comparată cu cea a unui director autoritar de școală care, în relația cu subordonații săi și cu elevii, nu trebuie să dea explicații nimănui, deciziile sale fiind literă de lege și izvor de înțelepciune. Practic, președintele l-a trimis pe Liviu Dragnea înapoi în banca sa, solicitându-i să revină cu o propunere mai adecvată pentru funcția de prim-ministru. Numai că, în urmă cu 6 zile, după consultările de la Palatul Cotroceni, Liviu Dragnea a anunțat că Sevil Shhaideh este singura sa propunere:

„Eu nu voi mai veni cu o altă propunere. Dacă va fi refuzată, ne vedem în altă parte”, a spus Dragnea.

Rămâne de văzut, așadar, care vor fi următorii pași ai liderilor politici angrenați în această bătălie postelectorală, dacă și în ce mod președintele Iohannis și Liviu Dragnea vor respecta alegerea românilor care au votat „în orb” majoritar PSD, numele prim-ministrului fiind anunțat de abia în ultimul moment, după alegeri. Dacă românii au votat un partid, un program de guvernare, și nu un prim-ministru, este de neînțeles de ce Liviu Dragnea, preocupat doar de punerea în aplicare a programului de guvernare al PSD, s-ar crampona de o singură persoană: nu mai există în PSD o altă persoană capabilă și de încredere, singura fiind Sevil Shhaideh? PSD, devenit un partid-mamut, cu un scor electoral colosal, suferă de o atât de gravă lipsă de cadre? 

În ceea ce-l privește pe președintele Iohannis, atâta timp cât nu își motivează alegerea, decizia luată rămâne sub semnul întrebării, iar atitudinea sa rămâne una care frizează nepăsarea și lipsa de respect față de votul românilor.

Imediat după declarația președintelui Iohannis, Ziar de Cluj i-a sunat pe nou-aleșii parlamentari PSD din județul Cluj pentru a îi întreba cum comentează refuzul președintelui de a o nominaliza pentru funcția de prim-ministru pe Sevil Shhaideh și care vor fi următorii pași pe care îi va face PSD, însă aceștia nu au răspuns la telefon, fiind în ședință la București. Vom reveni cu reacțiile liderilor PSD Cluj, în momentul în care ne vor răspunde.

Foto: cotidianul.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *