Politica

Președintele Iohannis ar fi avut o întâlnire ”decisivă” cu Ciucă și Ciolacu: Rotativa se face săptămâna viitoare pentru a evita criza de timp

Președintele Klaus Iohannis ar fi discutat miercuri cu liderii PSD și PNL, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, despre rotativa la guvernare și calendarul schimbării guvernului, susțin în mass media centrală surse politice.

  • Premierul Ciucă ar urma să demisioneze luni din funcție și să declanșeze astfel rotativa, cu Marcel Ciolacu viitor premier. Accelerarea procedurii politice are loc pe fondul crizei de timp: sesiunea Parlamentului se termină la 30 iunie și noul guvern nu poate fi instalat fără Parlament.

Cei trei lideri au convenit demisia guvernului Ciucă și instalarea guvernului Ciolacu să aibă loc săptămâna viitoare, indiferent de rezultatul negocierilor cu sindicatele din educație.

Ziua decisivă va fi duminică, 11 iunie, când liderii partidelor din coaliția de guvernare urmează să decidă atât împărțirea funcțiilor în viitorul guvern, cât și calendarul exact al rotativei, potrivit surselor citate.

Demisia premierului Ciucă a fost amânată deja două săptămâni din cauza izbucnirii grevei generale din educație, dar cei trei lideri au decis să facă rotativa guvernamentală cât mai rapid, indiferent de rezultatul negocierilor cu profesorii.

Cei trei lideri ar mai fi discutat și despre păstrarea UDMR în guvern. Unul din scenariile de lucru e ca UDMR să rămână cu Ministerul Mediului, iar în schimbul Ministerului Dezvoltării, pe care îl vrea PNL, să primească fie Ministerul Energiei, fie Sănătatea, fie Ministerul Investițiilor Europene.

Nici o decizie finală nu a fost luată încă.

Rotativa-i frământă mai mult decât greva profesorilor.