Din oras

Presedinta juriului Comedy Cluj: Hegemonia Hollywoodului nu va dura pentru totdeauna

Filmele de la Hollywood sunt un fel de fast-food, crede Maja Bogojevic, fondatorul si redactorul sef al primei reviste de film din Muntelegru-Camera Lucida, decan si lector al Universitatii Donja Gorica din Muntenegru, venita la Cluj in calitate de presedinta a juriului festivalului Comedy Cluj. Empatica si stralucitoare, ea a cucerit publicul de la gala de inchidere a editiei cu cateva cuvinte in limba romana.

Relaxata, amabila si incantata de Cluj, Maja Bogojevic a acordat un interviu pentru Ziar de Cluj in pauza dintre prezentarea premiilor celei de-a cincea editii a Comedy Cluj si cine-concertul prezentat de Serge Bromberg.

Cum va simtiti la Cluj?

E prima data cand vin in Romania, a fost foare interesant. Am dat “sentinta”sambata, la ora 17, a fost amuzant.

Ce stiati de Romania inainte sa ajungeti aici?

Inainte sa vin aici stiam de Dracula. L-am vazut aseara, a zis ca va saluta (zambeste) si la fel si pe cei din Muntenegru. Mai stiam de George Enescu, stiam de filmul romanesc, de scoala romaneasca de film, daca pot sa ii spun asa. Am auzit si de Ceausescu. Auzisem cate ceva si despre mancarea romaneasca. Stiam cum se spune “da”, “noroc”, si “multumesc”.

Cum vi s-au parut filmele din festival?

Au fost foarte bune, s-a facut o selectie extraordinara. A fost foarte greu sa alegem. Au fost filme diferite, dar trebuia sa avem un castigator. Noi nu avem cinematografe in  Muntenegru, au disparut. Am auzit de TIFF, acum ador Comedy Cluj, e minunat sa aveti toate astea. Si publicul e minunat.

Ce spuneti de filmul castigator?

Paulette este o comedie frantuzeasca, realizata de Jerome Enrico in 2012. E foarte trist, trebuie sa o mentionam pe Bernadette Lafont, actrita principala a filmului, care a murit in aceasta vara, imediat ce filmul a fost lansat. A fost o mare actrita si acest film a fost dedicat memoriei sale. Carierea ei a fost prodigioasa.

Cum vi s-a parut Clujul?

Il iubesc, si nu o spun doar din politete. Sunt sigura ca ma voi intoarce aici. Simt ca am o legatura puternica cu Clujul. Arhitectura e minunata, profesorii din universitati sunt minunati. Eu vin din lumea universitara si cred ca un loc ca acesta e o minune, cred ca e un privilegiu sa poti fi student la Cluj. Gulasul e o mancare grozava, la fel ca preparatele cu varza de aici. Imi place totul aici.

Stiti ca multi romani isi petrec concediile in Muntenegru?

Nu am cunoscut romani in Muntenegru, in schimb am intalnit cativa in Ljubljana, Slovenia si asa am invatat cele cateva cuvinte in romana. Din pacate, in Muntenegru a fost tragicul accident de autocar din aceasta vara. A fost tragic. Ne pare foarte rau ca s-a intamplat asta, noi avem un relief mai ciudat, cu multi munti si drumuri periculoase. Eu si prietenii mei am fost devastati. Sa vii in vacanta si sa mori, e ingrozitor de nedrept.

S-a schimbat ceva  dupa acest accident?

Nu cred. E o tara mediteraneana, e greu sa schimbi ceva, dar va trebui.

Cum vedeti industria de film de la Hollywood?

Dumnezeule! Iubesc anii de aur ai Hollywood-ului, cand era o magie si filmele erau facute de o comunitate de profesionisti. Hollywoodul de acum nu imi mai place, categoric nu! Totul e la fel. E un fel de fast food, Mc’Donalds, slow food.

E un pericol?

E un pericol pe termen lung, pentru tineri, mai ales. Ei merg in sali de tip multiplex, cineplex si se indoapa cu filme comerciale. Hollywoodul mereu invinge, fiindca sa faci un film e o arta foarte costisitoare si ai nevoie de bani ca sa faci film, dar cred ca mereu va exista o categorie de public care va cauta filmul adevarat. Sunt o optimista, cred ca hegemonia Hollywoodului nu va dura pentru totdeauna.

Care credeti ca va fi viitorul filmului?

Oameni mai destepti decat mine sunt foarte pesimisti si spun ca se apropie sfarsitul filmului de cinema. Eu sunt mai optimista, filmul va fi iubit pentru urmatorii 100 de ani, e o arta relativ recenta, cred ca se va schimba, dar nu va muri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *