Justitie

Președinta CSM, mesaj tranșant pentru DNA: ”Tentaţia exercitării discreţionare a puterii” să fie ”de domeniul trecutului”!

Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Denisa Stănişor, a afirmat, luni, la şedinţa de bilanţ a DNA, că, de departe, cea mai importantă realizare a anului 2023 a fost ridicarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare şi a menţionat că aceasta este un pas important pentru consolidarea statului de drept în România.

Denisa Stănişor a fost prezentă luni, la prezentarea bilanţului Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

„De departe cea mai importantă realizare a magistraturii noastre în anul care a trecut a fost ridicarea Mecanismului de Cooperare şi de Verificare. După un drum lung şi dificil, Comisia Europeană a decis că obiectivele de referinţă stabilite pentru ţara noastră au fost îndeplinite şi a hotărât abrogarea deciziei 2006/928 încă din luna septembrie a anului 2023. În context, trebuie să remarc rolul important pe care Direcţia Naţională Anticorupţie l-a jucat în îndeplinirea condiţionalităţilor şi să vă mulţumesc. De altfel, a fost un efort comun al tuturor instituţiilor implicate care compun autoritatea judecătorească. Este un pas important pentru consolidarea statului de drept în România, pentru recunoaşterea deplină a justiţiei noastre în rândul celor din democraţiile avansate”, a afirmat preşedintele CSM.

Mesaj împotriva exercitării discreționare a puterii magistraților

Denisa Stănişor a declarat că doreşte ca exemplele de magistraţi care îşi exercită discreţionar puterea să ţină de domeniul trecutului.

„Gândindu-mă la ce aş putea spune din această calitate de judecător, am ales o temă adecvată specificului DNA, şi anume riscul de impunitate. Dar nu cel la care se referă Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, pentru că sunt sigură că acesta reprezintă o temă de dezbatere zilnică la dumneavoastră, riscul de impunitate despre care doresc să vă amintesc este cel al unei părţi din corpul nostru, al magistratului, plasat în tentaţia exercitării discreţionare a puterii lor. S-au văzut în trecut numeroase exemple, atât în parchete, cât şi în instanţe. Lucru pentru care pledez este ca o astfel de percepţie să se estompeze, să putem spune cât de curând că aceste chestiuni ţin exclusiv de domeniul trecutului”, a mai afirmat Denisa Stănişor.

Un fel de ”vedeți-vă de treabă, nu mai fiți măciucă politică”.

Ea îşi doreşte ca justiţia să fie dreaptă şi să nu aibă niciun fel de presiune.

„Susţin ferm şi sunt ataşată valorilor statului de drept, îmi doresc să avem o ţară demnă, cu o justiţie dreaptă, fără niciun fel de presiune de orice fel. Sunt încrezătoare că drumul pe care justiţia noastră l-a luat în ultimii ani este cel comun cu cel al justiţiei europene. De asemenea, toate datele indică faptul că Direcţia Naţională Anticorupţie se află pe un astfel de drum în prezent, semn al prezenţei mele, astăzi, ca judecător aici”, a mai declarat preşedintele CSM.