In vizor

Presa, pusa cu botul pe labe de Liga Profesionista de Fotbal

La meciurile desfasurate sub egida Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF) vor putea participa doar jurnalistii posesori ai unei legitimatii emise de Asociatia Presei Sportive din Romania (ASPR), conditionand astfel accesul de apartenenta la o asociatie. Acesta este rezultatul parteneriatului incheiat intre LPF si ASPR in 16 iunie, cu privire la modul de acreditare al ziaristilor sportivi in noul sezon competitional.  Modul centralizat de acreditare este criticat de ziaristii sportivi cu vechi state de plata in domeniu. In opinia lor, faptul ca participarea unui jurnalist sportiv este conditionata de apartenenta la o asociatie de presa incalca drepturile de asociere sau neasociere ale cetateanului.

Scopul acordului semnat este motivat de faptul ca se doreste o mai buna reglementare a accesului pe stadioanele din Romania in sectoarele rezervate presei „pentru intronarea ordinii si disciplinii profesionale pe stadioane”.

“Mi se pare aberant si abuziv acest acord semnat de catre LPF cu ASPR. In primul rand  ce a facut pentru jurnalistii sportivi aceasta aociatie? Intr-o tara libera, sa aderi sau nu ca membru al unei asociatii este un drept pe care nu ti-l poate incalca nimeni. Sa inteleg ca esti ziarist sportiv doar daca ti-ai platit cotizatia la ASPR? Cum te poate valida aceasta asociatie daca esti sau nu jurnalist sportiv? Nu trebuie sa fii membru al Asociatiei Scriitorilor din Romania ca sa fi recunoscut ca si scriitor. Sunt de acord ca la masa presei sa nu mai stea  jurnalisti pe economic, social sau alte domenii in afara de sport, insa acest lucru poate fi reglementat de catre cluburile sportive, nu neaparat de o asociatie cu sediul in Bucuresti. Atata vreme cat nu s-a facut o consultare in teritoriu, cred ca este un mic abuz si se incearca tinerea sub control a presei sportive, in special a jurnalistilor care relateaza de la meciurile de fotbal din cadrul LPF”, a declarat Ovidiu Blag, jurnalist sportiv.

Modul de retragere al unei acreditari pentru sezonul competitional este decis de consiliul ASPR. Asa cum este prevazut la articolul 6 din acordul semnat cu LPF, ASPR va veghea ca reprezentantii mass-media acreditati sa aiba o comportare civilizata, respectand normele deontologice ale meseriei de ziarist si codul bunelor maniere dintr-o societate civilizata. In cazul abaterilor inregistrate, ASPR va putea suspenda temporar sau dupa caz definitiv acreditarea celor care se fac vinovati. „In intreaga lor activitate reprezentantii mass-media acreditati nu vor aduce prejudicii imaginii LPF, cluburilor membre, jucatorilor si oficialilor acestora”, mai este precizat in acelasi articol sase din acordul  ASPR si  LPF.

In cazul in care  jurnalistii  acreditati vor publica articole cu informatii nereale, sau cu continut care denatureaza starea de fapt reala sau imagini video modificate prin editare, acestora li se va ridica acreditarea si implicit postului de televiziune sau publicatiei la care este angajat jurnalistul. 

“Din tot acordul  semnat dintre LPF si ASPR mi se pare cel mai nociv modul de retragere al acreditarii jurnalistilor. Daca nu scrii de bine despre un club sau un presedinte, sau daca deranjezi pe cineva, gata nu mai esti  jurnalist sportiv  pentru ca nu ai  legitimatie de ASPR? Noi avem probleme mai grave pe stadioane. Nu avem prize pentru laptopuri la masa presei sau copertine pentru ploaie. Acest acord consider ca era ultima problema a presei sportive, in contextul in care ziarele mor pe capete si nici nu stii cand iti iei salariul”, a declarat Alin Fornade.

Dan Olteanu, proprietarul site-ului stiridesport.ro considera ca actul jurnalistic nu trebuie cenzurat.

“Este un abuz prin care se incearca resuscitarea unei asociatii inactive. Acreditarile se pot face local, fiecare echipa poate sa isi acrediteze jurnalistii. Actul jurnalistic nu trebuie cenzurat de ASPR, LPF sau alta asociatie. Prin natura meseriei jurnalistul relateaza ceea ce vede la un  meci de fotbal. Scriu ce trebuie, nu ce vrea LPF. Parerea mea este ca nu va functiona acest acord”, a spus Olteanu.

Si jurnalistul Catalin Tolontan dezaproba modul arbitrar de acordare a acreditarilor, stipulat in protocol.

„E vorba despre principiu, nu despre bani, desi cateva sute de euro ar fi mai utili intr-o redactie de sport locala decat in bugetul unei asociatii, care in ultimul an si jumatate a fost de folos breslei cu fix doua comunicate pro-jurnalisti agresati.Nu platesti taxa, nu meriti sa fii numit jurnalist de sport, sau nu esti dragut cu cine trebuie, nu intri pe stadion”, a comentat in editia de azi a GSP Catalin Tolontan.

Asociatia Profesionistilor din Presa Cluj urmeaza sa formuleze in cursul zilei de azi un comunicat cu privire la parteneriatul dintre LPF si  ASPR. Presedintele Asociatiei, Remus Florescu, a precizat ca este o grava incalcare a drepturilor de exprimare.

„Nu mi se pare normal ca accesul presei la un eveniment sportiv sa fie ingradit de apartenenta sau nepartenenta la o asociatie. APPC va formula in cursul zilei un comunicat, dupa o ampla analiza a protocolului semnat intre cele doua institutii”, a subliniat Florescu.

Pana la lamurirea situatiei create prin acordul semnat intre ASPR si LPF trebuie sa amintim ca accesul presei este liber la evenimentele de interes public.

Foto : http://www.apsmedia.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *