Din oras

Presa liceelor din centrul Clujului, molcuta si inocenta

Adolescentii rebeli, elevii sclipitori, cei care vor sa schimbe sistemul si lumea nu fac parte din redactiile ziarelor celor mai importante scoli si licee din Cluj. Cel putin asa reiese din publicatiile acestora, cu articole care reflecta doar efortul si perseverenta  “ziaristilor”, in unele cazuri, nu si curajul sau originalitatea. Cele mai multe materialele publicate de liceenii clujeni sunt compuneri cumintele pe diverse teme, uneori melancolice, alteori laudative, editate cu grija sa nu supere pe nimeni, mai ales pe profesori si, cel mai trist, in vechiul limbaj de lemn a unei epoci pe care nici nu au trait-o. 

Revista celor de la Liceul Teoretic “Nicolae Balcescu” se numeste “Exluvii” si cel mai recent numar publicat pe site-ul oficial este din perioada septembrie 2014-iunie 2015. Primul articol se numeste “Sub acorduri efemer-adolescentine”. 

„Adolescenta, intr-o irepetabila geneza, apare ca un sâmbure de simturi umane, conduse de acea muzica a sferelor si de glasurile relicvelor
ancestrale, iar intre ele se contureaza Fiinta unica si tainica. Ma doare ceva intre auz si vedere, spunea Nichita Stanescu, vadind tocmai impletirea nuantelor din care e compusa insasi firea adolescentina – deopotriva line, deopotriva, involburate – precum apele in curgerea lor fluida.
     
Doar acum esti tot ce s-a vrut intruchipa si voia divina, si voia vidului terestru, iar vantul proteic te poarta mereu spre misteriosul sens al formarii tale. asta-i, cu siguranta, inceputul! A ce? Prea insignifianta ar fi explicatia. Sa zicem, pur si simplu, al desavârsirii omenesti”, isi incheie o eleva lucrarea.

Urmatorul articol face parte din rubrica “Evenimente din scoala”, se numeste ”Poate emotionati, poate stresati” si este o descriere politicoasa a Balului Bobocilor. O alta liceeanca relateaza apoi suav cum a decurs evenimentul “Simfonia umbrelelor”, organizat de Ziua Internationala a Varstnicului. 
Urmeaza un sir de descrieri naiv-visatoare, multe in inevitabilul limbaj de lemn al generatiilor anterioare, interviuri si chiar exercitii de admiratie fata de profesori. 

Problema orei de religie in scoli, “gresit inteleasa”

O eleva de clasa a XII-a a relatat o intalnire care il avea ca invitat pe IPS Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramuresului si Salajului, rezultand un articol care se incheie astfel:  

“Revenind, din discutia cu iz filozofic, la teme mai trenante si mai terestre, intânirea cu IPS Andrei Andreicut a vrut sa ofere si un raspuns la problema cea mai recenta a educatiei, aceea a orei de religie in scoli. Ea a fost gresit inteleasa, caci scopul religiei nu este acela de-a face din tineri viitori teologi, ci oameni principial buni, cu preocupari culturale din cele mai diverse. Mai mult, ora de religie trebuie pastrata nu ca pe o ora de invataminte greoaie, de surplus si de informatii necaptate de filtrul ratiunii, ci ca pe o ora destinsa, asa incât sa se aduca in atentie elementele cotidiene ce ne ancoreaza in viata.

Incheiind cu multe multumiri scolii pentru primirea onoranta, IPS Andrei Andreicut ne-a oferit, cu un ultim gest de afectiune, cartea
despre ce mai inseamna astazi dragostea si libertatea”, a scris eleva. 

Avicii si justin Bieber, idoli de revista 

Revista elevilor de la Colegiul National “George Cosbuc” se numeste “Țaitung”, este descrisa ca ”un blog de elevi, pentru elevi”, are un format dinamic si a fost inaugurata in 10 decembrie 2015. La Actualitati este descris si aici sec Balul Bobocilor, exista si o rubrica care explica date despre statutul de elev, iar primul interviu este cu Filip Lariu, ales recent in fruntea Consiliului Judetean al Elevilor, un dialog care ar fi dat foarte bine si intr-o revista a UTC-ului (Uniunea Tineretului Comunist, n. r. ). 
 

La rubrica Timp liber, liceenii primesc sfaturi despre memorare, intr-un articol “ inspirat din blogul lui Andy Szekely, care este scriitor, trainer si speaker de meserie”, dupa cum precizeaza semnatara materialului. In materie de muzica, cititorii revistei afla noutati despre Avicii, Adele si Justin Bieber, iar la filme o eleva descrie productia “Proba de microfon” a lui Mircea Daneliuc. O descriere destul de dinamica a evenimentului Dreamhack Cluj-Napoca este semnata in “paginile” revistei de doi elevi de clasa a IX-a.

Ziarul de la “Racovita” a incremenit in 2013

Revista “Orizonturi” a celor de la Colegiul National “Emil Racovita ” incepe bine, viu si alert, insa primul articol este un veritabil curs, cu scheme si formule, despre Proiectul MatLan. Exista descrieri in engleza, franceza si, dupa o treime din continutul revistei redactat in acest stil, urmeaza o recenzie de film, a productiei “Ashby”, proiectat in deschiderea festivalului Comedy Cluj. 

“In ton cu restul filmului, si rolul Mickey Rourke (Ashby) a fost putin peste limita mediocrului”, apreciaza curajos semnatara materialului. 

Urmeaza multe cronici ale unor carti si filme, dupa care se dezvaluie niste “Amintiri din liceu” scrise in acelasi limbaj de lemn de cateva cadre didactice de la UBB. Amintirile elevilor, redate pe pagina urmatoare, au insa un iz duios si naiv. Multe pagini contin apoi descrierea Scolii Ardelene, a scriitorilor actuali ai Clujului, multe studii si multe versuri si cugetari ale elevilor. 

Revista celor de la Colegiul National “Gheorghe Sincai” se numeste “Eclipse”, iar numarul din 2015 este redactat in limba engleza. Continutul este liniar, elevii scriu despre univers, arta in tranzitie, placerea de a scrie, se regasesc aici poeme, povestiri si recenzii. 

UTC reloaded

La Colegiul National “”Gheorghe Baritiu” publicatia elevilor se numeste “Zorile. Revista de aspiratie si cultura” si ultimul numar postat pe site dateaza din 2013. Directoarea de atunci a colegiului a scris articolul de inceput: “Reflectii pentru calitatea cartii”. Al doilea articol se numeste “Felicitari Consiliului Scoalar Elevilor”, e semnat de catre directorul adjunct si e se refera la actiunea caritabila „Gala Baritiu” si la evenimentul de plantare de puieti „Parcul George Baritiu”. Elevii au, de altfel, mai putin de jumatate din spatiul editorial (acoperit cu compuneri, eseuri si o piesa de taetru), pentru ca restul e plin de cugetari si expuneri ale profesorilor unitatii de invatamant. 
 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *