PORTRET

Povestea colectionarului de aparatura vintage: "Muzica nu se vinde la kilogram"

Daca muzica ar avea miros, ar avea aceeasi mireasma ca cea din magazinul Vintage Audio. Un loc cat o lume, un spatiu plin de istorie muzicala. Cristian Rosca este un clujean pasionat inca din copilarie de muzica si, mai ales, de aparatele audio. De la varsta de 13 ani el s-a prins involuntar in mrejele unei calatorii inedite care avea ca miza cautarea sunetului adevarat. Dintr-o pasiune alimentata de mai bine de 20 de ani s-a nascut si magazinul Vintage Audio de pe Bulevardul Eroilor.

Desi are doar trei ani de activitate, micul spatiu aduna la un loc aparatura audio veche de cateva decenii. Lui Cristian Rosca, „parintele” acestui loc, ii place sa glumeasca spunand ca a facut acest magazin „din prea mult timp liber si din cauza plictiselii”.

Dar, sigur, nu e nici plictiseala, nici timp liber, cat e un timp-investitie, un timp dedicat pasiunilor. Vintage Audio e dovada ca pasiunile nu trebuie ignorate sau lasate de izbeliste pentru ca vor reveni, la un moment dat, cu forta, macinand sufletul pana isi vor reintra in puteri. Dupa 11 ani de activitate in domeniul turismului, Cristian Rosca a pus bazele acestui magazin. El avea deja o colectie impresionanta de aparatura audio apartinand generatiilor ’50, ’60 sau ’70. 

„Nu a fost o alergatura sa urmaresc un anumit obiect sau sa plec stiu eu pe unde. Efectiv, s-au adunat. Au venit pe rand asa, de la sine. Toate mi-s dragi. Un moment in care m-am simtit mai influentat a fost legat de primul pick-up pe care l-am avut dintr-o serie mai scumpa, atunci am trecut printr-o stare mai ciudata, printr-o forma diferita de bucurie”, isi aminteste proprietarul magazinului.

Incaperea seamana cu un labirint in care oricarui pasionat de muzica i-ar placea sa se piarda. Cu toate ca spatiul nu e foarte mare, e usor sa te lasi prada uitarii de sine in favoarea obiectelor cu ceva mai multa istorie decat a ta sau a discurilor de vinil pe care multi vin sa le asculte chiar in magazin. In timp, Cristian Rosca spera sa-si extinda magazinul.

„Am intentia asta, sa ma extind, sa fac chiar si o sala de auditie, cu vanzare, si asa mai departe, dar asta mai incolo. Nu am participat la targuri, nici nu fac vanzare online. Totul se face aici, se configureaza sunetul, omul vine aici si vede. Muzica nu se vinde la kilogram, vii si configurezi frumos, asculti, vezi daca iti place, daca nu, schimbam si facem alta configurare de sunet”, povesteste acesta. 

Vintage Audio e un loc de destindere, motiv pentru care Cristian spune ca are o relatie foarte buna cu clientii sai, care sunt „supermultumiti” de fiecare data. Pe cei mai multi i-a castigat ,,din vorba in vorba”, pentru ca, spune el, asta „e cea mai sigura reclama”.

Proprietarul are acasa o colectie de peste 30.000 de discuri de vinil, in magazin aflandu-se doar in jur de 3.000. De altfel, el este un adevarat colectionar si ca atare iubirea pentru obiectele sale de colectie il determina ca pe unele sa le pastreze inca acasa, pentru sine.

„Sunt si obiecte pe care nu le-am expus. Si aparatura foarte multa. Majoritatea sunt aparate audio, mai putin instrumente. Instrumentele sunt doar pentru decor, din categoria audio am mai multe incepand de la gramofoane, pick-upuri, boxe seria vintage, amplificatoare, amplitunere, magnetofoane, chiar si reportofoane, primele generatii. Asta a fost inclinatia mea”, spune el privind cu drag spre rafturi.

Totul a pornit dintr-un hobby de la varsta de 13 ani, dar unele lucruri le-a mai invatat si de la tatal sau, maistru electronist, pe care-l ajuta adesea. Cu toate acestea, experienta in domeniu si-a dezvoltat-o pe cont propriu. A invatat inclusiv sa repare obiectele audio, sa faca service-uri de pick-upuri, magnetofoane si tot ceea ce implica aparatura vintage. Pasiunea aceasta nu e condusa, insa, doar de placerea de a repara, caci la baza ei se afla o profunda dragoste pentru muzica, in special pentru muzica clasica. Ea e cea care l-a facut sa exploateze in sensul cel mai pozitiv „placerea de a auzi”.

„Ma pot numi un colectionar de aparatura vintage. A fi colectionar, mai ales colectionar de aparatura audio vintage, inseamna in primul si primul rand sa iubesti muzica. Din dragostea asta pentru muzica, din iubirea asta, efectiv instinctul e sa colectionezi aparate care, intr-adevar, stiu sunet analogic, stiu calitate, stiu ce trebuie pentru placerea asta de a auzi”, marturiseste Cristian Rosca.

Intr-o lume puternic tehnologizata, tot aparatura vintage poarta cu ea mai multa calitate, tot ea e cea care poate construi si reda sunetul adevarat, explica proprietarul.

„Se stie ca toata muzica care se face acum, se face pe digital absolut totul, in comparatie cu anii ’60-’70 cand se faceau pur analogic. Deci, aparatura vintage ofera sunetul adevarat, sunetul pur analogic analogic, asta e ideea”, spune el.

Astfel, prima calitate a aparatelor e tocmai sunetul analogic, calitate urmata de constructia rezistenta a acestora. Mai mult, pentru ca sunetul sa nu-si piarda din calitate, aparatele trebuie configurate constant in functie de dimensiunea camerei in care urmeaza a fi utilizate. Fiecare are caracteristici diferite, iar Cristian Rosca are grija sa puna in evidenta avantajele fiecarui aparat. 

„Aici ar fi calitatea acestor aparate, pentru ca piesele intr-adevar, pe timpurile respective se lucrau cum trebuie. Erau gandite cum trebuie, si montajele si partea de amplificare/preamplificare intr-un aparat erau gandite corect si facute corect. Inca se mai gasesc piese, se revizuiesc, se inlocuiesc si se revizuiesc aparatele, nu este niciun fel de problema din punctul acesta de vedere”, explica acesta.

Dincolo de aceasta latura tehnica, magazinul duce cu sine o poveste in care ii introduce pe toti cei care-i calca pragul. Inclusiv Cristian se simte in cu totul alta lume cand e aici.

„Ai o alta stare in momentul in care intri si efectiv privesti in jurul tau. E si spatiul si aparatele care sunt aici si si care iti ofera o alta stare. E altceva. Sunt oameni care vin aici doar pentru a asculta muzica. Sunt oameni care se simt foarte bine in acest loc pentru ca le ofera o emotie aparte”, mai adauga el zambind.

Regretul sau cu privire la muzica de azi e ca aceasta e valorificata negativ, e prea comercializata, e facuta doar pentru castiguri financiare si isi pierde esenta. Tocmai din acest motiv, Cristian Rosca le recomanda tuturor celor care fac ceva din pasiune, sa lase deoparte acest aspect, sa faca ,,ceea ce tine de suflet”. 

„Muzica pentru suflet se face din pasiune si nu se face pentru bani. Nu facem un album doar pentru a-l vinde cu milioane de euro. Il facem, efectiv, sa placa oamenilor in primul rand, nu sa facem promovare, sa cumparam 90% din suma care se strange pentru a promova albumul respectiv. Trebuie sa caute un sunet mult mai curat, mai bun, nu un sunet procesat”, completeaza Cristian Rosca.

Vintage Audio e un magazin cu mesaj, iar mesajul pe care proprietarul vrea, astfel, sa-l transmita e scurt: „Muzica pentru suflet!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *