Diete

Preparate din carne de rata si gasca

Daca doresti sa reduce cantitatea de grasimi din regimul tau alimentar, dar vrei in acelasi timp sa te bucuri si de savoarea alimentelor, vei gasi o multime de alternative, printre care si preparatele din carne de rata si gasca.

 

RATA poate fi saraca in grasimi si acizi grasi saturati. In ciuda faptului ca se spune ca rata ar fi bogata in grasimi, o data ce i-ai indepartat pielita, pieptul de rata are un continut de grasime si de acizi grasi saturati mai mic decat pieptul de pui.
Recomandari. Rata contine putina carne in comparatie cu numarul de oase. O rata de 1-2 kg poate asigura hrana a 2-3 persoane. Incearca pieptul de rata. Este mai bogat in carne si are mai putine oase. Carnea acestei pasari, bogata in arome, are mai multe in comun cu carnea de vita si cu puiul cu carne rosie. Inlocuieste friptura de vaca din reteta favorite cu pieptul de rata, sau incearca s-o folosesti in loc de carne de pui.

 

Ce contine? Rata este o pasare cu carne rosie. O portie de 85 g contine aproape jumatate din ratia zilnica recomandata de acid nicotic, fier si selenium. Este, totodata, si o buna sursa de proteine slabe.

 

Ce este indicat? Rata fara pielita este mai saraca in grasimi si calorii decat cea cu pielita cu tot. A frige inabusit toata rata este destul de greu, pentru ca pielita este bogata in lipide si grasimea se aduna repede in tigaie. Este multa mai usor sa prajesti pieptul de rata la gratar sau sa il frigi.

 

Ce nu este indicat? Cea mai mare parte din grasimea de rata se afla in piele sau langa ea. Asigura-te ca ai curatat carnea de pielita inainte dea o consuma. In general, carnea de rata se comercializeaza congelata. Evita ambalajele care au gauri sau prezinta scrugeri si citeste data expirarii.

 

GASCA este bogata in grasimi si in acizi grasi saturati. Moale si suculenta, carnea de gasca este destul de bogata in grasimi, chiar si fara pielita. Trbuie consumata numai in ocazii speciale.

 

Recomandare. Serveste gasca cu sosuri tartar si cu salate, pentru ca astfel este foarte consistenta. Ca garnitura, incearca un piure neindulcit de mere, gutui sau un compot de pere ori de fructe uscate.

 

Ce contine? Gasca fripta consumata fara pielita are in jur de 96 mg colesterol – aproape 1/3 din limita zilnica recomandata – si cca o 1/3 din ratia recomandata de acizi grasi saturati. Carnea de gasca constituie un generos aport de vitamina B, continand si fier, selenium si zinc.

 

Ce este indicat? Cresteaza pielea de pe piept pentru a permite grasimii topite sa se scurga. Se recomanda frigerea pieptului de gasca pe un gratar, pana cand se patrunde aproape in intregime, si apoi intoarcerea pe cealalta parte, prin rumenire. Pune putina apa in tigaie, ca sa nu ia foc picaturile de grasime. Nu praji gasca la flacara – grasimea s-ar putea aprinde.

 

Ce nu este indicat? Gasca este o pasare de curte cu carne rosie, si chiar daca ii scoti pielita, este la fel de grasa ca si carnea de vaca. Deoarece gasca este foarte consistenta, trebuie servita cu legume usoare. Pilaful de orez, gatit in bullion si presarat cu stafide si mugdale prajite este o alegere potrivita. Pe masura ce se prajeste, carnea de gasca lasa grasime pe fundul tigaii. Verifica frecvent si inlatura excesul (o spatula este instrumentul ideal).

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *