Diete

Preparate din carne de miel si de porc

Preferate in alimentatia noastra, mai ales in perioada sarbatorilor de Paste si Craciun, carnea de miel si porc nu sunt bune pentru inima sub nicio forma, dar pot fi incluse intr-un regim alimentar echilibrat. Respectati regulile de mai jos si va veti mentine sanatos, savurand in continuare aceste preparate:
– Curata carnea de toata grasimea de la suprafata inainte de a o gati.
– Limiteaza-te la portii de aprox. 85 g de carne gatita, adica o friptura de dimensiunea unei palme.
– Consuma cu moderatie aceste preparate.

 

CARNEA DE MIEL, bogata in proteine, fier si zinc, este similara carnii de vaca in privinta grasimilor si a colesterolului. Alegeti feliile cu grija – unele pot fi bogate in grasimi. Grasimea se poate curata usor, ceea ce mai reduce din continutul ei dar si din savoarea de vanat al mielului.

 

Recomandare. Carnea trebuie curatata cat mai mult posibil de grasime pentru a mai reduce din colesterol, dar nu-l elimina de tot, deoarece acestea se afla in tesutul slab sau muscular, nu numai in stratul de grasime.

 

Ce contine? O portie de 85 g de miel asigura un aport de vitamine B, dar si in jur de 1/3 din cantitatea recomandata de colesterol pe zi.

 

Ce este indicat? Pulpa este partea cu cele mai putine grasimi, dar poate fi tare. Frigeti carnea de miel pe un gratar, astfel ca grasimea topita sa se poata scurge din ea. Cotletele de miel se gatesc rapid, fie ca sunt prajite fie fierte inabusit  – deci sunt relativ sarace in grasimi.

 

Ce nu este indicat? Carnea de la mieii de peste 4 kg. Se poate recunoaste dupa culoarea ei de rosu inchis si portiunile “marmorate” cu grasime. Cautati carnea de miel roz sau de un roz inchis si cu grasimea de un alb perlat. Peste 60 % din caloriile carnii de miel tocate la pachet provin din grasimi. Alegeti portiunile slabe din pulpa, curatati-le de toata grasimea de la suprafata si dati-le singur prin masina de tocat.

 

CARNEA DE PORC se numara printre cele mai slabe tipuri de carne, dar unele parti din ea pot fi foarte grase. Astazi, carnea de porc este cu 30 % mai slaba decat cea de acum 20 de ani, dat tot trebuie aleasa cu multa grija, pentru ca unele bucati sunt extrem de grase. Carnea de porc foarte slaba este mai dificil de gatit, caci poate deveni uscata si tare.

 

Recomandare. Daca mancati multa carne de pui, ca o sursa de proteine sarace in grasimi, incercati sa o inlocuiti cu o pulpa de porc dezosata. Muschiul de porc este comparabil cu pieptul de pui in privinta substantelor hranitoare.

 

Ce contine? O portie de muschi file de 85 g are un aport doar de 1,4 g acizi grasi saturati si 67 mg de colesterol. O portie identica de coaste are 9,4 g acizi grasi saturati si 103 mg de colesterol.

 

Ce este indicat? Portiuni de muschi, pulpa si genunchiul sunt cele mai slabe. Cumparati un picior si portionati-l. Curatati carnea de grasimea de la suprafata inainte sa o gatiti. Puneti friptura pe un gratar pentru a permite grasimii topite sa se scurga. Taiati pulpa dezosata in felii inguste si asortati-le cu legume. Alegeti, de asemenea, portiunile slabe si gatiti-le tot cu legume multe pentru a mai reduce grasimile.

 

Ce nu este indicat? Coastele. 70 % din caloriile coastelor provin din grasimi! Gatitul neglijent. Carnea de porc nu necesita o atentie speciala in timp ce este gatita, dar se poate usca daca o lasati prea mult pe foc. Asigurati-va insa ca nu ramane nici cruda. Ar trebui sa aiba o temperatura interna de 89° C.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *