Politica

Premierul României acuză Rusia de crime de război: „Sunt adevărate crime împotriva umanității, crime de război, care caracterizează această acțiune”

Premierul României, Nicolae Ciucă, a acuzat vineri, 18 martie, Rusia de crime „împotriva umanității” și „de război” pentru acțiunea din Ucraina.

„Avem o serie întreagă de oportunități pe care nu trebuie să le pierdem. Să nu mai trăim acele momente de a deplânge precaritatea istorică. Războiul a revenit în prim-planul europei iar dreptul a fost pus în paranteze, odată cu invadarea Ucrainei, absolut neprovocat și ilegal. Au fost încîlcate toate normele internaționale. E inacceptabil! Avem valuri de refugiați, distrugeri de locuințe, maternități, spitale și școli. Sunt adevărate crime împotriva umanității, crime de război, care caracterizează această acțiune a Rusiei împotriva Rusiei, și a lumii”, a precizat Nicolae Ciucă.

Declaraţii pe scurt:

 • O agresiune inacceptabilă, soldată cu suferințe enorme, cu refugiați care au depășit 2,5 milioane de persoane (…) similare cu cele din Groznâi, Alep le regăsim azi, toate aceste grozăvii ale războiului la Mariupol, Cherson, Harkov sau Kiev, adevărate crime împotriva umanității, crime de război care caracterizează agresiunea Rusiei.
 • La pandemie s-a adaugat criza energetică globală, deloc ruptă de războiul declanșat la 24 februarie.
 • S-a adăugat criza refugiaților și perspectiva unei crize economice. Spre deosebire de momentul 2015, când un milion de migranți din Orientul Mijlociu a amenințat Europa, criza refugiaților ucraineni a demonstrat un comportament opus, solidar și imbatabil.
 • Și în România, oamenii obișnuiti s-au alăturat ONG-ruilor și insitutțiilor pentru a ajuta, hrăni și găzdui pe cei ajutați la nevoia. România a avut jumătate de milion de refugiați pe teritoriul său.
 • România a acordat sprijin tuturor. A fost un moment în care România a fost recunoscută de către toți liderii lumii. Am avut discuții, am avut întâlniri aici la București cu toți prim-miniștrii care au fost nevoiți să ia măsuri pentru a-și repatria cetățenii. A fost un moment în care România a strălucit.
 • Pornind de la acest moment trebuie să demonstrăm în continuare că strălucim.
 • Reziliența țării noastre s-a dovedit exemplare în domeniu, pe baza cooperării între instituțiile statului, cetățeni și ong-uri. Am investit 3. 4 milioane de euro, am construit un hub umanitar la Suceava. La Isaccea am putut să constat implicarea și mobilizarea autorităților locale care fără să fi cerut cineva să facă ce au putut să facă, continuă să facă pentru că acest spirit de solidaritate i-a determinat să arate că se poate mai mult decât oricine s-ar fi așteptat. Le mulțumesc încă o dată.
 • Alături de aliații din NATO și UE am fost alături și suntem gata să sprijinim în continuare aceste eforturi.
 • Adaptabilitatea neașteptată pentru unii a statelor din prima linie pentru valurile de refugiați și sprijinirea Ucrainei, inclusiv a României.
 • În adunarea generală a ONU 141 de state au votat pentru condamnarea Rusiei, doar 5 state au votat împotrivă: Rusia, Belarus, Siria, Coreea de Nord, Eritreea.
 • Nivelul sancțiunilor asumate unanim a atins cote care arată că trebuie să plătească pentru războiul de agresiune.
 • Și-ar fi imaginat cineva Germania ajutând militar Ucraina sau blocând Nord Stream2 sau anunțând detașarea de furnizorul rus de gaz?
 • Nu spunem că va fi ușor, e o acțiune unică, derulată peste noapte, extrem de rapid, o adaptare pentru a limita efectele războiului și a descuraja agresiunea Rusiei asupra Ucrainei și lumii libere.
 • Mulțumesc încă o dată atât personalului și funcționarilor în acest efort, organizațiilor, cetățenilor români care ne ajută să facem față acestei încercări fără precedent (susținerea refugiaților, n.red.)