Din oras

Premieră la USAMV și la Aeroportul Internațional Cluj-Napoca: Țânțarii exotici vor avea „interdicție” de intrare în Cluj

USAMV a demarat un proiect pilot în colaborare cu Aeroportul Internațional Cluj-Napoca, prin intermediul căruia va fi examinat riscul introducerii țânțarilor exotici în aeroport/aeronave. Obiectivul major al studiului este supravegherea activă a țânțarilor din incinta aeroportului, urmând ca, ulterior, pe baza datelor colectate, să fie implementat un program de control al speciilor de țânțari nativi sau invazivi. Riscul vine în special de la țânțarii exotici care, o dată ajunși în Cluj, ar putea fi purtători ai unor agenți patogeni.

”În Europa creșterea comerțului și a transportului de mărfuri și mișcarea crescută a oamenilor a facilitat dramatic importul speciilor invazive de țânțari, cât și a agenților patogeni transmiși de aceștia. În special comerțul cu anvelope uzate și plante decorative a contribuit major la introducerea tânțarului tigru asiatic în Europa. Un alt vector major de introducere a țânțarilor sunt aeronavele, care pot aduce involuntar și nedoriții țânțari invazivi. Uneori, bagajele transportate în aeronave pot adăposti țânțari invazivi care provin dintr-o zonă endemică din străinătate și care pot fi infectați cu patogeni exotici, precum virusurile Chikungunya, Dengue sau Zika. În România s-au semnalat țânțari invazivi în câteva zone, cum ar fi București, Constanța, Timișoara, Arad, Oradea, dar țânțarii pot ajunge și din Italia sau Grecia, precum și multe alte zone. Proiectul este o premieră națională și mulțumim conducerii aeroportului pentru sprijinul necondiționat acordat”, a explicat drd. Cintia Horvath.

Proiectul este derulat de Department of Parasitology and Parasitic Diseases, USAMV Cluj-Napoca din cadrul Facultatea de Medicină Veterinară, USAMV Cluj-Napoca, prin Prof. dr. Andrei Daniel Mihalca și Drd. Cintia Horvath.

Din fericire, de la demararea proiectului și până acum, pe Aeroportul Internațional CLuj-Napoca nu au fost depistați țânțari invazivi. Trebuie, totuși, să ținem cont de faptul că frecvența curselor aeriene și a pasagerilor a fost mai mică în ultima perioadă, din cauza pandemiei de coronavirus.

”Supravegherea constă în plasarea unor capcane în incinta aeroportului și verificarea lor săptămânală. Folosim două tipuri de capcane. Un tip pentru țânțari adulți și un tip pentru ouă. După recoltarea țânțarilor din capcane, urmează munca de laborator, cu identificarea lor la nivel de specie. Recent, colectivul nostru a publicat un articol despre răspândirea tuturor speciilor de țânțari din România. Continuăm astfel cercetările noastre în domeniul vectorilor și bolilor transmise de vectori. Colectivul nostru derulează astfel de studii de 10-12 ani, sunt studii efectuate în numeroase zone din lume, cu accent pe zonele tropicale (Kenya, Coasta de Fildeș, Republica Centrafricană, Liberia, Uganda, Algeria), dar și România”, a precizat Prof. dr. Andrei Mihalca, cel care coordonează proiectul.

Programul pilot derulat la aeroportul din Cluj-Napoca va continua până la finalul anului, fiind posibil să fie extins și în 2021.
Țânțarii sunt printre cele mai răspândite insecte dăunătoare care afectează sănătatea și bunăstarea omului și a animalelor domestice. În România există 60 de specii de țânțari, însă doar câteva dintre aceste specii reprezintă vectori ai unor agenți patogeni care pot provoca boli la om. Cea mai comună specie de țânțar în România este Culex pipiens care se hrănește pe păsări și este implicat în transmiterea virusului West Nile. Grație adaptabilității acestor insecte la diverse tipuri de mediu, unele specii se pot dezvolta cu ușurință în orice habitat.
Introducerea de specii exotice de țânțari din zone tropicale este o preocupare majoră pentru sănătatea publică și veterinară, datorită rolului lor potențial în transmiterea mai multor agenți patogeni. Răspândirea acestor vectori este facilitată de comerțul internațional și de turism, precum și de schimbările climatice și ecologice.

Foto: Prof. dr. Andrei Mihalca / USAMV Cluj-Napoca

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *