De cateva zile, una dintre cele mai cunoscute cafenele de pe Bulevardul Eroilor a renuntat cu totul la fumuri. Au disparut norii de fum albastrui, scrumierele duhnitoare si, poate, publicul ahtiat dupa taclale cu tigara in mana. Simti, in schimb, izul amarui de cafea rasnita, aburul aromitor al ceaiului si mireasma imbietoare a preparatelor culinare. Schimbarea nu s-a facut nici ca urmare a tragediei de la Colectiv, nici din vreun capriciu a conducerii localului, ci in urma dorintelor exprimate de public.
„Smoke Free Olivo Starting Nov 1st”, sau, pe romaneste „Olivo fara fum din 1 Noiembrie”. Anuntul se vede de departe pe usa cafenelei Olivo de pe Bulevardul Eroilor. Inauntru atmosfera este cu adevarat speciala. Au pierit ca prin minune toate neajunsurile cauzate de fumat: norii de fum inecacios, mirosul imbacsit care iti cuprinde hainele si parul dupa un ceai intre fumatori, scrumierele si usturimea din ochi. Simti in schimb aroma cafelei care se rasneste de zor in spatele barului, a ceaiului care abureste din ceasca, iar mancarea are, de buna seama, un alt gust. Parca si jazzul care se revarsa discret din boxe suna mai bine. Interdictia nu a alungat publicul din cafenea, ba poate chiar dimpotriva. Aproape toate locurile sunt ocupate mereu, vin oameni de toate varstele, nu doar tineri in pauza de masa ori cupluri la o cafea, ci si parinti care vin la un ceai cu copiii adolescenti sau oameni in varsta dornici de o poveste la un ceai in centru.
„Cred ca suntem primii care am facut asta intre cafenelele din Cluj. Ideea s-a nascut mai de mult, dar totul a pornit de la clienti. Am observat ca toate review-urile de la Olivo erau bune in privinta cafelei, a mancarii sau a vinurilor, dar primeam note proaste la atmosfera, din cauza faptului ca era fum. Multi spuneau ca le place foarte mult mancarea de la noi, dar nu pot sa manance din cauza fumului. In mare parte nefumatorii ne scriau, dar si de la fumatori am primit aceasta reactie. In timp, s-au adunat. Poate ar fi trebuit sa facem asta mai repede, dar am ales acest moment”, precizeaza Nicu Ungureanu, Marketing Analist la Marty, grupul de localuri din care face parte Cafe Olivo.
Decizia nu are legatura cu restrictiile care se impun dupa incendiul din Colectiv, dupa cum explica managerul.
„Noi am inceput campania prin care anuntam schimbarea prin 22 octombrie. Am facut un fel de numaratoare inversa pana cand Olivo va fi nefumator”, spune Ungureanu.
Care a fost reactia publicului?
„In online toata lumea ne-a incurajat. Multi ne-au scris ca de-abia asteapta. Multe reactii care ne-au surprins in mod placut au fost de genul „ma bucur ca se renunta la fumat, o sa vin din nou la voi”, sau „o sa revin la voi”. Cam astea au fost reactiile. In local e plin mai tot timpul. Numarul de clienti nu s-a schimbat sub nicio forma. Poate s-au schimbat, unii, dar nu toti. Multi mai ies afara la tigara si se intorc sa savureze preparatul fara nici un fum. Cred ca pentru angajati inseamna mai multa sanatate, 16 ore intr-un mediu cu fum nu cred ca e cel mai placut lucru. Eu am incercat sa fac asta cateva zile, lucrand acolo si nu a fost deloc placut, desi eram fumator”, a marturisit acesta.
Despre o posibila extindere a acestei actiuni si la celelalte localuri aflate sub aceeasi umbrela, managerul spune insa ca nu este in plan.
„In restul localurilor noastre, avem zone de nefumatori foarte bine delimitate, asa incat sa nu simta mirosul de fum. In plus, locatiile sunt mai mari. Cred ca genul acesta de actiuni trebuie facute in localurile mai mici, unde nu poti simti altceva in afara de fum. Cel putin asa era Olivo inainte. Speram sa ne urmeze si altii exemplul. Banuiesc ca nimeni nu promoveaza fumul intr-un local, ci un produs specific, cu care se mandresc. Renuntarea la fumat aduce plusvaloare localului, cel putin noi asta simtim si asta promovam”, conchide Nicu Ungureanu.