Din oras

Premiera artistica la Cluj: Picturi 3D expuse cateva ore la FerdinArt37

Scris de 542

Pictura 3D expusa in premiera la Cluj-Napoca, intr-un spatiu neconventional. Tanarul artist din Arad, Bogdan Tzigan isi verniseaza, astazi, prima expozitie 3D la Cluj, dupa o serie de expozitii in Franta si Austria. ”Slices of Life 3D” propune o serie de 18 picturi care devin dinamice daca sunt privite cu ochelari 3D.

Bogdan Tzigan vorbeste simplu si isi justifica demersul artistic inovativ pe cat de coerent pe atat de interesant. Cele 18 picturi propuse in ”Slices of Life 3D”, vernisate astazi  pot deveni 18.000 de opere distincte, in functie de perechea de ochi care le priveste.

”Cand le privesti cu ochelari 3D capata alte valori si cumva devin alte lucrari. Fac o pictura si e o zona de exploatat aici, pentru ca nu poti sa controlezi perfect ceea ce o sa vada omul in pictura cand se uita prin ochelarii aia. E o experienta virtuala care devine mai stimulanta. Toata lumea incepe sa aiba o viata din ce in ce mai activa pe partea virtuala si cumva si daca mergi intr-un bar o sa vezi 20 de oameni care stau cu telefonul si nu mai comunica. Sunt impreuna dar nu mai sunt impreuna pentru ca au viata  care pare mai flashy, mai glamorous, dar pana la urma tot experienta de baza ramane mai important ”, arata tanarul artist de 28 de ani.

Din joaca si tuse colorate pictura capata viata, iar ”Slices of Life 3D” se transforma intr-o metafora pentru lumea in care traim.

”Picturile au niste note de 3D, nu sunt tridimensionale in sensul clasic cum sunt mai cunoscutele picturi de pe asfalt. Experienta 3D e oferita prin ochelarii respectivi si cumva, iti ofera inca o lucrare pe langa lucrarea pe care o vezi in fata fara ochelari. (…) Efectele vizuale fac ca o posibila existenta virtuala sa devina mai atractiva decat viata in sine. Cand privim o astfel de lucrare ajungem sa ne indoim de ceea ce am vazut initial, noua imagine devenind mult mai atractiva si mai „reala””, spune Bogdan Tzigan.

Temele abordate sunt diverse: de la peisaje la personaje, iar seria de 18 picturi contine si lucrari mai vechi ale tanarului artist.

”Ca sursa de inspiratie am folosit tot felul de imagini care ma stimuleaza intr-un fel sau altul si de acolo pornesc spre a face o lucrare, o pictura. Cred ca poti sa gaseti inspiratie in orice. Poti avea teme comune, dar e un amalgam de imagini pe care le-am folosit ca sursa de inspiratie, nu e o tema unica pe care am folosit-o. Sunt si lucrari mai vechi, de acum doi ani”, spune pictorul.

Bogdan Tzigan isi verniseaza expozitia ”Slices of Life 3D”, astazi, in FerdinArt 37, un spatiu cultural neconventional: un apartament locuit, transormat in galerie de arta. A fost invitat sa expuna in galerie de curatorul expozitiei, Silviu Rusti, actor la Teatrul Puck.

”Pe Bogdan il stiam din liceu, din trupa de teatru. Stiam ca si picteaza si de atunci tinem legatura. Proiectul a venit din ideea de a promova tineri artisti. Pur si simplu pornim de la cercul mai restrans al prietenilor si cunostintelor care ar vrea sa faca asta si apoi il extindem daca e cazul”, a explicat Rusti, de la FerdinArt 37.

“Slices of Life 3D” este o expozitie cu vanzare si este deschisa doar astazi, intre orele 16 si 22 la Cluj-Napoca.ULTIMA ORĂ

 • Acum 13 mins In vizor
  Cum a fost la festivalul romilor din Cluj, unde nu participă nici o autoritate publică: ”Lasă că vine Boc cu nevasta-n spinare, ca la Untold”
 • Acum 5 hours Vocea ta
  INVITAȚIE LA KHETANE PE TEMA JUSTIȚIEI SOCIALE: ”Vă invităm la un exercițiu de reflecție și solidaritate, pornind de la cazul clujenilor care locuiesc în cartierul Pata Rât al Clujului”
 • Acum 5 hours In vizor
  CLUJENII SE PLÂNG DE BETOANE, numai Emil Boc vede cu oglinda strâmbă a ”bunelor practici” și cum crește spațiul verde mai ceva ca promisiunile în campania electorală.
 • Acum 22 hours In vizor
  ”Pornohaci” invitat la Zilele Comunei Jucu. Pe bani publici. De ce?
 • Acum 23 hours In vizor
  Pro TEMBEL l-a omorât pe Florin Salam. Acesta susține că zvonurile sunt o exagerare. Fără să își ceară scuze, prompteriștii au șters știrea de pe site
 • Acum 1 day Jos palaria
  JOS PĂLĂRIA! Vernisaj Darius Ludwig la Khetane!
 • Acum 1 day FOTOGRAFILA
  BAȘI, ARTIFICII ÎN NOAPTE, BETOANE ȘI CLAXOANE: Bine că amicul Videanu livrează, că Emil Boc dalează. Dacă și ce e pe malul Someșului în Grigorescu e parc, atunci să ne fie nouă rușine! Că nu protestăm
 • Acum 1 day Din oras
  Garibaldi, podul care ”OSĂ” fie modernizat încă din 2014. Ecoul lui Boc, Dan Tarcea, a mai zis și el niște cuvinte despre cum ”OSĂ” fie mai frumos, mai trainic și mai arătos
 • Acum 1 day Din oras
  ZILELE CULTURII MAGHIARE DIN CLUJ-NAPOCA: Ministrul Culturii din Ungaria și nunțiul apostolic în România, la sfințirea Bisericii ”Sf. Mihail” după restaurare
 • Acum 1 day Din oras
  Emil ”OSĂ” Boc și-a sos ”Ecoul” și ”Inutilul” pe stradă să se tragă-n chip cu niște puble de gunoi inteligente. Cel mai inteligent lucru la aceste pubele este afacerea de cumetrie prin care au fost achiziționate de la ex-penelistul Doru Stoica
 • Acum 2 days Politica
  PSD: Nu susținem diminuarea schemei de compensare a prețurilor la energie, ci reglementarea pieței
 • Acum 2 days FOTOGRAFILA
  Oare Urbanistul de Cumetrie știe ce scrie pe autorizația construcției din fotografie? Sau a semnat ca “primarul Boc” pentru un amic imobiliar?
 • Acum 2 days In vizor
  Emil Boc, invitație specială de participare la KHETANE din partea cetățenilor Clujului
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE