Sanatate

PREGĂTIRI PENTRU UNTOLD: Infectările cu COVID-19 au crescut foarte mult în ultima săptămână. Valeriu Gheorghiță despre Delta: "E clar că ne aflăm pe un trend ascendent”

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiţă, afirmă că în săptămâna 26 iulie – 1 august s-au înregistrat peste 1.040 de noi cazuri de infecţie cu virusul SAR-CoV-2, semnificativ mai mult faţă de săptămâna anterioară, când fuseseră înregistrate 660 de cazuri, informează News.ro. Între timp, organizatorii festivalului de muzică pe stick, UNTOLD, îşi văd mai departe de pregătiri. Cel puţin în PR-ul agresiv făcut pe ProTV, „partener mass media al festifalului”.

„E clar că ne aflăm pe un trend ascendent”, declară medicul, subliniind că în următoarele săptămâni foarte probabil varianta Delta va deveni dominantă şi în România. Estimările arată că la sfârşit de august se va ajunge la 800-900 de cazuri zilnic, iar după jumătatea lunii septembrie se pot depăşi 1.500 de cazuri zilnic.

„În momentul de faţă observăm o creştere a numărului de cazuri, pentru că în săptămâna 26 iulie – 1 august vorbim de peste 1.040 de cazuri, ceea ce înseamnă o creştere cu 60% a numărului de cazuri de la nivelul săptămânii în curs. Tocmai de aceea este foarte importat ca în perioada următoare – pentru că e clar că ne aflăm pe un trend ascendent, am plecat de la începutul lui iulie când vorbeam de o medie la 7 zile a numărului de cazuri de 40 şi am ajuns în momentul de faţă la o medie de 144 de cazuri, deci practic o creştere foarte mare a numărului de cazuri. Acesta ar fi un aspect. Al doilea aspect este legat de faptul că avem, cât se poate de clar, varianta Delta inclusiv pe teritoriul ţării. În săptămâna precedentă vorbeam deja de 127 de cazuri confirmate, dar ceea ce este important este că în ultimele opt săptămâni rata de pozitivare a testelor de secvenţiere pentru varianta Delta a crescut de cinci ori. Deci acest lucru este cel care ne îngrijorează şi faptul că în săptămâna 29, din totalul secvenţierilor, 56% au fost pozitive pentru varianta Delta. Deci acest lucru ne arată că în următoarele săptămâni foarte probabil varianta Delta va deveni dominantă şi în România, or, la acel moment, numărul de cazuri care pot să apară poate să fie substanţial crescut. Noi suntem, în acest moment, pe o creştere lentă, numărul absolut de cazuri este mic şi asta este foarte bine, însă situaţia actuală nu poate să rămână aşa la nesfârşit”, a afirmat Valeriu Gheorghiţă, duminică seară.

Conform medicului, febra, durerile de cap şi de gât sunt tipice infecţiei cu varianta Delta a virusului SARS-CoV-2, la fel şi rinoreea şi tuse, mai puţin frecvente fiind pierderea gustului şi a mirosului. Simptomele le pot avea inclusiv persoanele vaccinate.

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare anti-COVID, Valeriu Gheorghiţă, afirmă că o persoană care se infectează cu tulpina Delta a virusului SAR-CoV-2 are o încărcătură virală care poate fi şi de o mie de ori mai mare decât varianta iniţială a virusului. În cazul persoanelor vaccinate cu serul bazat pe ARN Mesager, anticorpii au o activitate neutralizantă de trei ori mai redusă faţă de varianta Delta, arată el. Gheorghiţă adaugă însă că vaccinarea „reduce de 25 de ori riscul de a ajunge la spital”.

Valeriu Gheorghiţă susţine şi că România este, în acest moment, „mult sub media europeană” în ceea ce priveşte vaccinarea anti-COVID şi face din nou apel la populaţie să de vaccineze.

„Trebuie să ne vaccinăm şi să nu mai amânăm această decizie pentru că ne uităm la ce se întâmplă în celelalte ţări, la ce se întâmplă în Europa, la ce se întâmplă în Statele Unite, unde numărul de cazuri generate de infecţia cu varianta Delta a crescut foarte mult, or din acest punct de vedere este păcat să pierdem beneficiile pe care le-am obţinut până la acest moment”, a declarat Gheorghiţă, duminică seară, la Antena 3.

El a explicat că prin vaccinarea cu schemă completă se reduce riscul individual de a dezvolta o formă gravă de boală, dar îi protejează şi pe ceilalţi, inclusiv în cazul infecţiei cu varianta Delta.

„Practic, vorbim de o reducere de 25 de ori a riscului de a ajunge la spital în cazul în care mă îmbolnăvesc. Vaccinându-mă eu şi cei din jurul meu, circulaţia virusului se va reduce semnificativ, circulaţia la nivel populaţional. (…) Când vorbim de varianta Delta riscul de propagare la nivel populaţional este foarte mare şi când vorbim de infecţia unui număr foarte mare de persoane, în mod deosebit a celor care nu sunt vaccinaţi, care nu au niciun fel de imunitate, evident că acest lucru se răsfrânge, pe de o parte, şi asupra populaţiei vaccinate. Din ce punct de vedere? Pentru că varianta virală Delta are câteva caracteristici importate, cea mai importantă fiind legată de hipertransmisibilitate. Este o variantă extrem de contagioasă pentru că încărcătura virală a persoanelor infectate este estimată la circa o mie de ori mai mare decât infecţia cu varianta iniţială, cu tulpina parentală. Sunt, de fapt, o sumedenie de mutaţii care sunt acumulate la nivelul proteinei Spike. Practic, cantitatea de virus pe care o persoană infectată o are în organism este chiar de peste o mie de ori mai mare decât în cazul în care ar fi fost infectat cu varianta iniţială”, a explicat medicul.

Aşteptăm cu interes să vedem pe cine se va da vina dacă municipiul Cluj-Napoca şi afacerile clujenilor vor intra în lock down după ce se va desfăşura (dacă se va mi desfăşura) această „ţeapă” muzicală.

 

FOTOCREDIT: INQUAM Photos, George Calin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *