In vizor

PR-ul Operei Romane din Cluj, acuzat ca fura texte pentru un site finantat din bani publici

Un cunoscut blogger clujean, Gabriel Aldea, acuza Primaria si Consiliul Judetean Cluj ca finanteaza furtul. Mai exact, el face referire la site-ul agendaculturala.ro, proiect finantat anul acesta de cele doua institutii din bani publici, care copiaza continut de pe portalul clujlife.com. In spatele proiectului finantat din bani publici se afla un ONG controlat de PR-ul Operei Nationale Romane din Cluj, Sabin Mircea Rus.

„Ma uitam recent prin analytics-ul clujlife si dau peste lista de Trackback-uri. Din lista de site-uri iese in evidenta agendaculturala.ro.
Trackback-urile respective au venit pentru ca cel care a copiat continutul identic de pe clujlife, a uitat sa stearga anumite link-uri.

Intru sa vad despre ce este vorba. In footer, apare frumos: Proiect finantat de Consiliul Judetean si Primaria Cluj. Buna treaba, zic.

Detinatorul domeniului este Societatea Culturala Filarmonia, cu sediul in Cluj, pe B-dul Eroilor la Nr.16 (Tel: 0725875478 si adresa de mail:contact@ovn.ro). Fondator si Presedinte este Sabin Mircea Rus, PR-ul Operei Cluj”, isi incepe Gabriel Aldea materialul publicat pe blogul personal, psaico.info.

Aldea, care este si detinatorul domeniului clujlife.com, arata ca portalul finantat din bani publici a copiat in mod repetat continut despre diferite evenimente culturale.

“Daca-mi aduc bine aminte, in decembrie 2013 a avut loc la Primarie o “intalnire de lucru privind stabilirea calendarul de evenimente pe anii 2014-2015.” Unul dintre subiectele principale de atunci a fost ca organizatorii de evenimente ar trebui sa comunice mai bine intre ei si sa incerce pe cat posibil sa nu-si suprapuna evenimentele. De aici s-a ajuns la discutia ca ar fi necesara o lista de evenimente la care toti sa contribuie iar mai apoi la faptul ca ar prinde bine un site. Asa cum am spus si atunci, ma ofer sa donez Primariei Cluj site-ul acesta. Nu doar asta, ci si sa-i ajut in buna gestionare a acestuia, chiar sa acopar cheltuielile de gazduire. Domnul Sabin Mircea Rus a fost prezent la respectiva intalnire. Se pare ca i-a venit o idee buna atunci, chiar stand langa mine, astfel ca site-ul agendaculturala.ro a fost lansat in aceasta vara”, continua bloggerul clujean.

“La unele articole se “inspira” de pe ClujLife si precizeaza sursa, fara link, iar la alte copy-paste fara nimic altceva. Daca site-urile de evenimente din Cluj n-au reusit pana acum sa publice o agenda completa cu tot ceea ce se intampla in oras, asa cum declara Sabin Rus, de ce agendaculturala.ro se “inspira” de acolo? Stim ca sunt multe asociatii abonate la fondurile Primariei si care de cele mai multe ori incaseaza multi bani pe cuvinte frumoase si un raport inventat. Dar totusi pe ce se duc banii? Pe o tema de wordpress cu numele “Nightlife“? Chiar sunt curios cu cat a finantat CJ si Primaria acest proiect. Cate site-uri de evenimente si pagini de facebook care iubesc Clujul se vor mai face? De 6 ani strang o lista cu cei mai “originali”, toti care mai de care grabiti sa declare ca au simtit o lipsa in piata”.

Ziar de Cluj a verificat listele de finantari pentru sectorul ONG din acest an. Intr-adevar, site-ul agendaculturala.ro a primit finantare de la Consiliul Local si Consiliul Judetean, in valoare totala de 5.500 de lei. Primaria a alocat 2.500 de lei, iar CJ Cluj, suma de 3.000 de lei. Ambele cereri au fost depuse pentru proiectul www.culturaclujeana.eu.

Sabin Mircea Rus, care este printre altele si purtator de cuvant al Operei Nationale din Cluj, a fost contactat de Ziar de Cluj, pentru a oferi explicatii privind acuzele aduse de bloggerul clujean. El se arata nemultumit de suma mica obtinuta pentru portal.

“Nu am citit ce s-a scris despre asta si nici nu cred ca ma intereseaza. Am obtinut o <> finantare de la doua autoritati, una locala si una judeteana, care totalizeaza 5.500 de lei. M-a costat mai mult site-ul, constructia acestuia, gazduirea si domeniul, dar asta e alta istorie. Nu cunosc continutul acelui articol si nu pot sa fac referire la el”, spune Sabin Mircea Rus.

Intrebat cum a motivat cererea de finantare pentru acest proiect online, acesta a raspuns:

“Au fost proiecte, cereri de finantare care au participat la concurs si au castigat finantarea. Ele au trecut printr-un proces de evaluare. Nu mi-a dat mie primarul bani din buzunar. Am participat cu acest proiect la concursul de proiect si am fost declarati castigatori. Din pacate, am fost apreciati cu aceste sume mici”.

Rus neaga categoric ca a preluat informatii fara citarea sursei.

“Categoric nu, nu stiu la ce va referiti. Site-ul agendaculturala.ro este o agenda culturala, ce fel de informatii sa copiem? Nu publica articole, ci doar evenimente. Incarcarea evenimentelor pe site o fac voluntari. Voluntarii cauta aceste informatii in special pe Internet. Care este problema?”

„Psaico… is oameni normali acolo?”

Mai mult, el se intreaba ce este acest site, psaico.info.

“Nici macar nu stiu ce poate sa insemne sursa asta. Psaico… is oameni normali acolo?”

In continuare, PR-ul Operei Romane devoaleaza un discurs in care se autoapreciaza ca fiind cel mai de valoare angajat al institutiei publice din Cluj si se lamenteaza ca nu a reusit sa se ocupe de proiectul agendaculturala.ro asa cum si-ar fi dorit.

“Din pacate, nu am reusit sa ne tinem asa cum doream de acest proiect. Initiativa este al unui grup de PR-isti de la mai multe institutii culturale clujene. Problema este ca fiecare avem in grija acea institutie la care lucram si eu cred ca Opera Romana exceleaza in imagine de cand lucrez la ea. Site-ul este o chestiune secundara pentru noi, incercam sa coagulam o agenda culturala la nivelul judetului Cluj”.

Concluzia o pot trage cu usurinta membrii acelor comisii care acorda, an de an, finantare din bani publici pentru diverse proiecte culturale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *