Din oras

PR de anvergură europeană, asfalt românesc pe strada Constanța din Cluj-Napoca

Scris de 540

Bulevardul 21 Decembrie 1989 din Cluj-Napoca a fost modernizat recent, însă străzile adiacente semicentrale au rămas ca înainte de ’89. Pe strada Constanța, de pildă, din semi-buricul târgului ”smart”, doar PR-ul este de anvergură europeană, în timp ce asfaltul e pur românesc.

În 26 octombrie 2021, primarul Emil Boc ne anunța pe pagina sa electorală de Facebook, exemplificând cu 41 de fotografii, că „Apropiați. Spargem Zidurile.”:

„Arta unește oamenii și Europa. Artă pe străzile Clujului: Pictură murală pentru aniversarea a 30 ani de înfrățire între Cluj-Napoca și orașul francez Nantes

Astăzi am luat parte alături de Joseph Giustiniani, Atașat de cooperare descentralizată la Ambasada Franţei și Director adjunct al Institutului Francez din România, la finalizarea proiectului artistic comun „Apropiați. Spargem zidurile”.

Peretele de pe strada Constanța a fost transformat într-o pictură murală prin artă stradală. Lucrarea imaginată de Studio Katra ia forma unui acordeon colorat desfășurat pe cei 40 de metri ai peretelui și celebrează diversitatea celor două culturi, franceză și română.

Mesajul proiectului dorește să sublinieze colaborarea și solidaritatea artistică prin care pot fi consolidate relațiile și valorile comune ce unesc cele două orașe.”

Strada Constanța a primit, așadar, anul trecut, o anvergură europeană, printr-o simplă tușă de PR și prin câteva tușe de vopsea de-a lungul unui zid. Până să „spargem zidurile” însă, la Cluj spargem asfaltul, deloc european. La 5 minute de centrul orașului care oferă din vorbe „cea mai bună calitate a vieții”, șoferii circulă prin cratere ca în cele mai izolate cătune ale județului.

Chiar și gardul european e vopsit numai pe mijloc. Pe laterale urlă specificul național:

Cu alte cuvinte, modernism și europenism să fie, dar pe ici, pe colo, și anume în punctele… neesențiale.ULTIMA ORĂ

 • Acum 13 hours Vocea ta
  Cine-i ”idiotul”?
 • Acum 16 hours Politica
  Dosarul privind certificatul de revoluționar al liderului PSD Marcel Ciolacu a fost clasat: „Fapta nu este prevăzută de legea penală”
 • Acum 17 hours Justitie
  TREABA SE CAM ÎMPUTE PENTRU EUGEN CECAN: DNA Central a cerut documente privind o lucrare de extindere drum efectuată de DRDP Cluj
 • Acum 19 hours Rautacisme
  Eh, Marcel Bonţidean, zis şi “Nicolaie”… a semnat cu Securitatea, dar măcar n-a turnat
 • Acum 19 hours In vizor
  Pe Boc îl lasă nervii din ce în ce mai des. Clujenii care-l critică sunt “isterici”, “iubitori de noroi”… Acum l-a numit “idiot” pe cel care a avut “tupeul” să-i numească “centura de Diamant” “un eşec”
 • Acum 20 hours Din oras
  Primăria Cluj-Napoca susţine: “Lucrările de modernizare a străzii Iuliu Maniu, finalizate la timp”. Colegii de la Gazeta de Cluj au descoperit în teren contrariul. Şi cum nu zice municipalitatea nimic despre mizeria de pe Bolyai
 • Acum 21 hours In vizor
  Autostrada Transilvania se conectează prin drum expres, aflat în grafic de execuţie, dar NU cu Centura Clujului (care NU există), ci cu cea a Oradiei (care există)
 • Acum 22 hours Politica
  Falimentul Euroins: ASF a retras proiectul de plafonare a prețurilor la RCA. Guvernul urma să îl discute astăzi. Vezi cu ce explicații vin cei de la ASF
 • Acum 22 hours In vizor
  O VESTE RECONFORTANTĂ: PUZ nou pentru reglementarea urbanistică a ariei protejate Cheile Turzii
 • Acum 23 hours Din oras
  Reabilitarea clădirii fostului Hotel Melody, investiție de peste 1 milion de euro, cu sprijin de la Budapesta
 • Acum 1 day Din oras
  TRAGEDIE la Pata Rât: O locuință și alte anexe improvizate au fost cuprinse de flăcări. Un bărbat a murit
 • Acum 1 day Politica
  O ȚARĂ CU NERVII PE MOAȚE
 • Acum 2 days PubliNews
  Femeia anteprenor și inspirație pentru noi începuturi
Citește și...
Recomandările redacției
OPINIE Vocea ta

Cine-i ”idiotul”?

Szakats Istvan Dacă primarul Boc a avut azi eleganța de-al face idiot pe inginerul Carol […]

TOP CITITE