Din oras

PR de anvergură europeană, asfalt românesc pe strada Constanța din Cluj-Napoca

Bulevardul 21 Decembrie 1989 din Cluj-Napoca a fost modernizat recent, însă străzile adiacente semicentrale au rămas ca înainte de ’89. Pe strada Constanța, de pildă, din semi-buricul târgului ”smart”, doar PR-ul este de anvergură europeană, în timp ce asfaltul e pur românesc.

În 26 octombrie 2021, primarul Emil Boc ne anunța pe pagina sa electorală de Facebook, exemplificând cu 41 de fotografii, că „Apropiați. Spargem Zidurile.”:

„Arta unește oamenii și Europa. Artă pe străzile Clujului: Pictură murală pentru aniversarea a 30 ani de înfrățire între Cluj-Napoca și orașul francez Nantes

Astăzi am luat parte alături de Joseph Giustiniani, Atașat de cooperare descentralizată la Ambasada Franţei și Director adjunct al Institutului Francez din România, la finalizarea proiectului artistic comun „Apropiați. Spargem zidurile”.

Peretele de pe strada Constanța a fost transformat într-o pictură murală prin artă stradală. Lucrarea imaginată de Studio Katra ia forma unui acordeon colorat desfășurat pe cei 40 de metri ai peretelui și celebrează diversitatea celor două culturi, franceză și română.

Mesajul proiectului dorește să sublinieze colaborarea și solidaritatea artistică prin care pot fi consolidate relațiile și valorile comune ce unesc cele două orașe.”

Strada Constanța a primit, așadar, anul trecut, o anvergură europeană, printr-o simplă tușă de PR și prin câteva tușe de vopsea de-a lungul unui zid. Până să „spargem zidurile” însă, la Cluj spargem asfaltul, deloc european. La 5 minute de centrul orașului care oferă din vorbe „cea mai bună calitate a vieții”, șoferii circulă prin cratere ca în cele mai izolate cătune ale județului.

Chiar și gardul european e vopsit numai pe mijloc. Pe laterale urlă specificul național:

Cu alte cuvinte, modernism și europenism să fie, dar pe ici, pe colo, și anume în punctele… neesențiale.