Din oras

Povesti pescaresti de pe malul Somesului: "Nu-i mai cum a fost. Inainte prindeai si cu ace de gamalie"

Zeci de pescari sunt vazuti zilnic pe malurile Somesului. Pentru majoritatea dintre acestia nu conteaza  daca temperatura e cu mult sub zero grade sau daca ploua. Cum au putin timp liber, cum impanzesc cursul apei din Grigorescu pana la Podul Traian din Piata Mihai Viteazu. Placerea de a pescui au invatat-o inca din  copilarie, cand pe Somes se putea prinde peste si cu ace de gamalie. Reamenajarea cursului de apa insa a facut sa dispara in timp o buna parte din pesti. Cu toate acestea, iubitorii pescuitului spun ca placerea e mai mare decat captura pe care o poti obtine dupa cateva ore de stat cu batul in balta.

Daca cobori pe cursul Somesului din Cartierul Grigorescu pana in centrul orasului nu se poate sa nu vezi zilnic zeci de pescari. In grupuri de cate doi-trei acestia asteapta ora intregi cu cafeaua pregatita de acasa, intr-o sticla de suc, ca pestii sa muste momeala. Din pacate reamenajarea cursului in municipiu a facut ca pestii sa fie din ce in ce mai rari.

“Nu-s eu pescar de Somes. Imi place sa pescuiesc mai mult pe lacuri. Da’ azi ma plictiseam in casa, am vazut vremea asta buna si am zis sa ies 10-15 minute. Am trei zile de concediu si locuiesc in zona. Nu am prins nimic, uite cum arata apa. Apa e curata pe Somes si mica de aceea nu prea se prinde. Uite cum arata apa aici. Atatea alge, atatea prostii, buruiene multe, ar trebuie sa il dragheze putin. Da’ de plictiseala, nu ai ce face, mai trece vremea”, a declarat Mihai Rostas.

Ca si momeala cei care pescuiesc in oras pe Somes folosesc paine, viermi si  mamaliga, iar uneori rame. Babusca, scobar, clean, mreana, porcusori sau bibani se mai agata de carlig.

 Prada nu este prea mare, insa multi dintre cei care pescuiesc folosesc captura pentru  a face conserve. Acestea sunt mult mai gustoase si mai sanatoase fata de ce se gaseste in comert pentru ca nu se folosesc conservanti.

“Au fost zile in care am prins o galeata, da’ numai din aia mici. Is foarte gustosi daca ii faci conserva pentru ca altfel nu ai cum sa ii gatesti. Nu vin pentru asa ceva in mod special, insa atunci cand sunt zile in care prinzi mai mult te gandesti ce sa faci. Da’ cum ii azi cred ca ma duc imediat acasa ca de doua ore nu o tras nimic. Trebuie sa stii sa condimentezi, scoti matele si ii fierbi cu totul cateva ore. Li se inmoaie oasele si ies mai buni ca si conservele din magazine. Eu ii pun in borcane. Pur is simplu ti se topesc in gura”, a mai spus Mihai Rostas.

Printre pescarii de pe Somes exista multi care vin doar pentru placerea de a sta pe malul apei. Din pacate pentru acestia reamenajarea cursului de apa le cam da bataie de cap: sunt zile in care ore in sir nu au parte de nicio trasatura, indiferent de momeala folosita.

“Nu-i mai cum o fost. Inainte prindeai aicea si cu o bota de rachita si cu orice. Pescuiai, prindeai la peste de numa, pescuiam si cu ace de gamalie. Ai de capu’ meu, era peste. Acuma vin mai mult pentru relaxare. Daca prind mari ii gatesc, daca nu le dau drumu’ inapoi. Avem si noi legea noastra a pescarilor. Da’ uite, azi de o ora si ceva stau, da’ o trasatura nu am vazut sa fie”, a afirmat acelasi Mihai Rostas

Dupa parerea celor care stau zi de zi pe malurile raului, pestele de Somes este cel mai bun si mai curat peste. In comparatie cu pestii prinsi pe lacuri sau cei achizitionati din supermarketuri, pestii de pe Somes sunt mult mai gustosi.

“Pestele de Somes e cel mai curat peste. Ala de lac mai are miros a mal, nu prea-i bun. Fata de aia din magazin, care is crescuti in bazine si umflati cu cine stie ce, e mai sanatos. La pescuit am rabdare, si daca ma pune cineva o luna sa stau asa cu batul in mana”, a declarat Cristi, in timp ce isi schimba momeala din carlig.

De pe podul Garibaldi doi pescari stau de ore bune cu batul in apa, insa nu sunt deloc multumiti de rezultate. Au reusit sa prinda doar trei pesti in aproape patru ore. Cu toate acestea considera ca sunt mai castigati pentru ca stau in aer curat.

“Trei bucati am prins de 3 ore jumate, de cand stau aci. Am prins trei mrenute ase ni, cat palma. Si le-am dat drumul, ce sa fac cu ele. Am avut vreo 7-8 trasaturi. Cea mai buna zona de pescuit de pe Somes in Cluj-Napoca e in fata la Sala Sporturilor. S-o prins scobar foarte frumos acolo. Uite chiar acolo o prins unu’ 6 bucati, aproape 9 kg. Io vin de ani de zile ca doar aicea stau in zona. Vin ca sa stau la aer ca sa nu stau in casa. Si daca prind ceva tot nu duc acasa, vin numai ca sa pierd vremea. Astazi nu o mers nimic, nici la rama, nici la viermi. Apa e foarte curata ca aicea nu are ce sa o polueze si toate vara e atata de rece de parca vine din frigider”, a declarat Attila Karol.

Cei doi pescari ne-au explicat si ce ingrediente trebuie folosite pentru a realiza o conserva de buna calitate din pestele de pe Somes. Ei considera ca nu este o reteta speciala, important e sa fie bine fiert pestele.

“Nu este nicio reteta. Se pune niste sare, piper, eventual niste boabe de mustar, otet, ulei si foi de dafin. Si se fierbe doua ore, doua ore jumate, pui si niste usturoi si cu bulion ii foarte gustos”, a declarat acelasi Attila Karol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *