Din oras

Povestea Turnului Porții Podului, descoperit pe șantierul străzii Ferdinand. De ce se numea așa și ce au aflat arheologii

Scris de 2,028

Vestigiile arheologice descoperite în timpul lucrărilor de modernizare a străzii Ferdinand au scos la iveală latura de vest a fundației Turnului Porții Podului. Este una dintre cele mai importante fortificații medievale a orașului. Arheologii au descoperit și o parte din structura care lega Turnul Porții de primul pod de piatră al urbei. Dacă turnul a fost construit undeva după anul 1405, podul a fost construit, abia către sfârșitul secolului al XVI-lea. Arheologii aproape au finalizat lucrările de conservare. Pentru specialiști, descoperirea acestor vestigii nu a fost nicio surpriză. Se știa despre existența lor și despre zona unde se află. Urmează să lucreze și pe latura de est (partea cu clădirea Central a străzii) când Primăria va demara modernizarea și pe acel segment.

Vestigiile arheologice descoperite arată doar fundația Turnului Porții Podului pentru că în perioada 1872 – 1873 fortificația a fost demolată. Acest lucru s-a întâmplat la 460 de ani de la consruirea turnului. Turnul a fost unul dintre cele mai importante din oraș, potrivit istoricilor clujeni care au participat la lucrările de conservare.

„Noi arheologii știam că plus minus 30-40 de centimetri stânga – dreapta, față – spate, în acel perimetru exista Turnul Porții Podului, unul din cele mai importante turnuri ale fortificației medievale a orașului Cluj. Turnul a început posibil să fie construit cu începere din anii 1400. A fost unul dintre cele mai importante turnuri de poartă pentru că făcea legătura cu drumul care trecea peste Someș. Deci, turnul este construit cândva după 1405 – 1410. În prelungire, peste Someș se construiește primul pod de piatră al orașului, cam pe la sfârșitul secolului al XVI-lea. Săpăturile făcute de Primărie pentru modernizarea străzii au dezvelit latura de vest a acestui turn. Noi am încercat să salvăm cât putem din informația arheologică, respectiv am scos elementele de adâncime, structuri, dimensiuni, orientare, amplasarea Turnului Porții. Am surprins și o parte din structura care lega turnul de podul din față, acel pod care a început să fie construit 100-150 de ani mai târziu”, a declarat, pentru Ziar de Cluj, dr. Cosmin Rusu, cadru didactic Universitatea Babeș Bolyai Cluj-Napoca.

În imaginea de mai jos se observă o inscripție care amintește construcția podului peste Someș (1580).

Turnul a început să fie demolat odată cu dezvoltarea orașului. Noile clădiri avea nevoie de spațiu, orașul avea nevoie de lumină. Astfel a fost nevoie de sacrificarea vechilor fortificații.

„Cu certitudine, turnul este demolat între 1872 – 1873 pentru că orașul crește, se modernizează, orașul are nevoie de lumină și de spațiu. Fortificațiile au început să fie demolate și înainte, dar atunci se fac cele mai importante intervenții și se demolează cele mai multe din turnurile și zidurile orașului. Din păcate, de atunci și până acum, deci vreo 130 de ani, au loc foarte multe intervenții pe stradă, care toate, aproape fără excepție, distrug și mușcă din fundație. Nici unul din aceste momente nu a fost documentat arheologic, adică nu a fost făcut un plan, nu au fost luate toate informațiile care pot fi luate din el. Practic, acum avem șansa să o facem și să ne mișcăm extrem de rapid. Practic în trei zile am făcut o muncă pe care în mod normal o facem poate în săptămâni, tocmai pentru a nu îi încurca foarte tare pe cei de la Primărie”, a mai explicat Cosmin Rusu.

Arheologii au reușit să delimiteze trei zone, în urma lucrărilor făcute. Din nefericire, nu au putut coborî până la talpa fundației din cauză că modul de desfășurare al șantierului Primăriei nu permite acest lucru.

„Am încercat să delimităm foarte exact structurile care se mai păstrează. E foarte important de spus că avem doar fundații din el și nu mai avem nimic din turn. Încep undeva de la minus 30-40 cm sub actualul carosabil. Acolo sunt cele mai înalte puncte din structura fundației care se mai păstrează și evident ele coboară. Din păcate nu am reușit să mergem până jos, la talpa fundației să vedem exact cotele de adâncime, să vedem exact de unde a început să fie construit turnul pentru că cu această intervenție a Primăriei nu putem coborî mai mult de nivelul de făcut intervenții. Am delimitat trei laturi: latura de vest, pornirile pe latura de nord și pe sud, deci colțurile lui și o structură de zidărie care făcea legătura între turn și pod. Podul era undeva înspre zona Canalului Morii, traversa și Canalul Morii și, cu certitudine, trecea și peste Someș. Practic, acela este cel mai vechi pod de piatră al Clujului. După ce vor fi încheiate lucrările pe latura de vest a străzii, va fi blocată latura de est. Noi vom fi acolo atunci și vom încerca în măsura în care se mai păstrează elemente din turn să îl delimităm pe cât posibil în întregime. Dar probabil nu vom reuși în întregime din cauză că o parte din turn este deja sub clădiri. Pe partea de est am încheiat 95%, mai avem de făcut un sondaj și câteva desene, dar e aproape totul gata”, a afirmat Cosmin Rusu.

Proiectul a fost contractat de Institutul de Arheologie și Istoria Artei Cluj, Institutul Academiei Române, iar colaborarea este între patru instituții: Institutul de Arheologie și Istoria Artei, Universitatea Babeș-Bolyai, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei și Universitatea Sapientia.



ULTIMA ORĂ

  • Acum 1 hour Justitie
    TREABA SE CAM ÎMPUTE PENTRU EUGEN CECAN: DNA Central a cerut documente privind o lucrare de extindere drum efectuată de DRDP Cluj
  • Acum 3 hours Rautacisme
    Eh, Marcel Bonţidean, zis şi “Nicolaie”… a semnat cu Securitatea, dar măcar n-a turnat
  • Acum 3 hours In vizor
    Pe Boc îl lasă nervii din ce în ce mai des. Clujenii care-l critică sunt “isterici”, “iubitori de noroi”… Acum l-a numit “idiot” pe cel care a avut “tupeul” să-i numească “centura de Diamant” “un eşec”
  • Acum 4 hours Din oras
    Primăria Cluj-Napoca susţine: “Lucrările de modernizare a străzii Iuliu Maniu, finalizate la timp”. Colegii de la Gazeta de Cluj au descoperit în teren contrariul. Şi cum nu zice municipalitatea nimic despre mizeria de pe Bolyai
  • Acum 5 hours In vizor
    Autostrada Transilvania se conectează prin drum expres, aflat în grafic de execuţie, dar NU cu Centura Clujului (care NU există), ci cu cea a Oradiei (care există)
  • Acum 6 hours Politica
    Falimentul Euroins: ASF a retras proiectul de plafonare a prețurilor la RCA. Guvernul urma să îl discute astăzi. Vezi cu ce explicații vin cei de la ASF
  • Acum 6 hours In vizor
    O VESTE RECONFORTANTĂ: PUZ nou pentru reglementarea urbanistică a ariei protejate Cheile Turzii
  • Acum 7 hours Din oras
    Reabilitarea clădirii fostului Hotel Melody, investiție de peste 1 milion de euro, cu sprijin de la Budapesta
  • Acum 8 hours Din oras
    TRAGEDIE la Pata Rât: O locuință și alte anexe improvizate au fost cuprinse de flăcări. Un bărbat a murit
  • Acum 17 hours Politica
    O ȚARĂ CU NERVII PE MOAȚE
  • Acum 23 hours PubliNews
    Femeia anteprenor și inspirație pentru noi începuturi
  • Acum 23 hours PubliNews
    Grupul IULIUS a montat panouri fotovoltaice pe toate proprietăţile din portofoliu, inclusiv pe Iulius Mall Cluj, care vor produce 5.500 MWh anual, la nivel de grup
  • Acum 24 hours Politica
    Marcel Ciolacu vrea să accelereze reforma pensiilor speciale, în ciuda opoziției puternice a lui Nicolae Ciucă
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE