Afacerea zilei

Povestea simpaticului domn Bartha si a trenuletelor din parcurile de distractie facute de clujeni pentru austrieci

Bartha B Comimpex detine una dintre cele 3 forje manuale din Cluj, poate singura functionala. Confectii si constructii metalice, garduri, porti, pavilioane, copertine, structuri metalice, hale mici, scari interioare, tot ce se face din metal poate fi mesterit la atelierul lui Bartha Balint.

„Am construit statiile de combustibil Shell, Mol, OMV si Petrom din Romania, Bulgaria, Serbia, Bosnia, Slovenia, Ungaria, Slovacia si Republica Moldova. De acolo s-a plecat, in 1992”, spune Bartha Balint, fondatorul afacerii.

Tot Bartha B Comimpex a realizat amenajarile interioare ale magazinelor Deichmann. S-au ocupat si de tamplaria metalica, dar aceasta a pierdut teren in favoarea plasticului. Firma e certificata ISO 9001:2008.

Pentru proprietar, onoarea este foarte importanta si ea consta in respectarea promisiunilor, folosirea materialelor de calitate, lucrul facut trainic, respectarea proiectului si a termenelor de livrare, astfel incat fiecare client sa fie multumit.

„Acum 12 ani si jumatate, a venit la noi un austriac cu o singura poza in mana si ne-a intrebat daca putem sa facem asa ceva. Era vorba de un vagonet care urma sa functioneze pe roti de cauciuc”, povesteste Bartha Balint despre inceputurile colaborarii cu firma din Austria.

Clujenii produc sasiul si inglobeaza piesele din fibra de sticla trimise de firma austriaca. De pe poarta atelierului, vagonetul iese functional, cu instalatia electrica, de sonorizare si sistemul de franare verificate si testate.

„Trenuletul care circula acum prin Polus e facut de noi”, spune mandru Bartha Balint.

Austriecii au apelat la Bartha B Comimpex pentru ca i-ar fi costat de cel putin 3 ori mai mult sa produca aceste trenulete la ei.

Materia prima este adusa din mai multe orase din tara, de la colaboratori vechi. Respectarea cuvantului dat este motivul pentru care aceste colaborari sunt posibile. Iar omenia si generozitatea proprietarului sunt cele care tin afacerea pe roate.

Desi a atins varsta pensionarii, Bartha Balint continua sa vina zilnic la atelier cu entuziasm si buna dispozitie si sa se preocupe de toate aspectele afacerii.

„Avem angajati din 1994 la noi si merita sa ne luptam pentru ei. Sunt foarte buni meseriasi si isi vad de treaba”, adauga proprietarul Bartha B Comimpex, exprimandu-si regretul ca dupa anii ’90 nu s-a mai pus accentul pe scoala profesionala, iar acum se simte acut lipsa personalului calificat.

Atelierul de constructii metalice al lui Barhta Balint e genul de afacere care poate parea insignifianta pe langa altele mai stralucitoare si mai expuse, dar el raspunde unor nevoi concrete si reale si o face cu pricepere si corectitudine. Pentru aceasta, merita mentionat la Afacerea Zilei.

 

Sursa foto: Bartha B Comimpex

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *