PORTRET

Povestea lui Claudiu Man, unul dintre cei mai buni kinetoterapeuți din Cluj

Claudiu Man e un kinetoterapeut dedicat meseriei sale, un profesionist adevărat, unul dintre cei mai buni din Cluj, și fondator, împreună cu Ionuț Mugurel Trif, al unuia dintre primele cabinete private de kinetoterapie din oraș. Înainte de a deveni un performant kinetoterapeut, Claudiu a fost sportiv de performanță. Acum se ocupă de recuperarea și de antrenarea sportivilor, pe care îi ajută să ajungă în cea mai bună formă fizică, iar cabinetul său și-a câștigat chiar un renume pentru recuperarea postoperatorie a reconstrucției de ligament încrucișat anterior – aproape 1.000 de pacienți cu acest tip de problemă au trecut pragul Kinetomed, din 2009 până în prezent.

Pe principiul „Omul sfințește locul”, cabinetul în care Claudiu Man e partener, e un spațiu plin de optimism și de voioșie, un loc relaxant și prietenos, în care pacienții se simt ca acasă, zâmbetele și buna dispoziție alungând orice urma de atmosferă de spital, Kinetomed semănând mai mult cu un spa, unde tratarea afecțiunilor fizice e dublata de relaxarea psihică. 

La 28 de ani, Claudiu Man e un kinetoterapeut cu o vastă experiență și cu realizări profesionale deosebite, ce își practică meseria cu pasiune și cu deschidere sufletească, cu o atitudine jovială și destinsă, citindu-se pe întreaga sa ființă plăcerea muncii pe care o exercită cu întreaga ființă, trup și suflet.

Pneumonia ce i-a determinat cursul vieții profesionale

Ideea de a deveni kinetoterapeut i-a venit lui Claudiu de pe clasa a XI-a, după o pneumonie, inspirat de asistenta medicală ce îi făcea injecțiile, care era și studentă la kinetoterapie. Această întâmplare nu a fost prima din viața sa – când l-a ispitit ideea acestei profesii, dar a fost momentul decisiv:

„Am întrebat-o pe asistentă ce e aia kinetoterapie, și mi-a spus: «Gimnastică medicală, tot ce ține de partea de recuperare fizică după o accidentare, sau după un accident vascular cerebral», și atunci mi-am amintit că în copilărie, pe clasa a șaptea, am fost nevoit să fac gimnastică medicală pentru o problemă la spate, și încă de atunci mi-a surâs ideea de a face chestia asta pe viitor.”

Inițial, Claudiu se pregătise pentru Facultatea de Medicină Militară, iar când părinții au aflat de schimbarea bruscă a opțiunii, au avut un mic șoc. 

Originar din Luduș, județul Mureș, a venit la facultate la Cluj în 2007, deși prima opțiune a fost Iașiul, unde iubita sa de atunci era studentă. Nu a intrat la buget la Iași și destinul l-a purtat spre orașul unde acum a ajuns unul dintre cei mai buni în domeniul său de activitate. La Cluj, Claudiu s-a reapucat și de sportul de performanță, pe care îl practica încă din liceu, și de aici au decurs mai multe lanțuri cauzale, ce l-au condus spre ceea ce este astăzi:

„Când am venit prima dată în Cluj nu cunoșteam absolut deloc orașul, era ceva foarte nou pentru mine, iar după primul an de facultate m-am reapucat de handbal ca și sport de performanță. Am jucat la U Cluj un an de zile. Am început să îl ajut pe kinetoterapeutul echipei, actualul meu asociat, Mugurel Trif, și treptat am început să mă dezvolt foarte mult pe partea de recuperare medicală.”

Momentul decisiv când a renunțat la sportul de performanță pentru kinetoterapia performantă

Pe când Claudiu trecea în anul trei de facultate, Mugurel Trif a primit o ofertă de la echipa de fotbal a „U” Cluj, pe care a refuzat-o, propunându-l pe prietenul său pentru acel post. Claudiu a acceptat imediat propunerea, chiar dacă asta a însemnat renunțarea la o carieră de sportiv de performanță:

„A fost o decizie ușoară, fiindcă sunt și eram suporter  U Cluj. Mi-a surâs ideea să plec la U, am spus că sunt de acord, iar la scurt timp am fost sunat de Arpad Meszaros, antrenorul de atunci al U Cluj, și am acceptat să plec a doua zi în cantonament cu echipa în Ungaria.

A fost o decizie luată pe moment, fără să mă mai gândesc la faptul că eram un sportiv de performanță în același timp. Practic a fost punctul în care am renunțat la o posibilă carieră de sportiv de performanță și am ales să fac ceea ce fac și în prezent.”

Experiența lui Claudiu Man la „U” Cluj a durat 4 luni de zile, perioadă în care munca sa a fost apreciată, însă, din motive financiare, nu a putut continua activitatea pentru mai mult timp. După ce a încetat colaborarea cu „U” a primit pacienți la domiciliu, fiind recomandat de către profesorii săi de la facultate, și a început să se perfecționeze și să citească mai mult decât i se oferea la cursuri. Căutând cărți în domeniu, a descoperit că literatura de specialitate autohtonă este foarte slabă, și astfel s-a orientat mai mult către autori străini și spre studii de cercetare din străinătate. În paralel, Claudiu a continuat să joace și handbal, dar mergea doar la meciuri, fără a se mai și antrena suplimentar.     

Înainte de a termina facultatea, în luna mai, kinetoterapeutul s-a angajat la baza de tratament din Băile Turda, unde a lucrat până în 1 decembrie.                                                                              
Kinetomed – unul dintre primele cabinete din Cluj ce oferea servicii de kinetoterapie, fizioterapie și masaj medical

În luna august a anului 2009, Claudiu Man, împreună cu Mugurel Trif, au pus bazele proiectului Kinetomed, care a luat naștere în urma unor controverse între managerul echipei de handbal „U” Transilvania și cei doi kinetoterapeuți, ce s-au decis să își facă împreună un cabinet propriu:

,,Și în foarte scurt timp, fără să avem niciun ban, am reușit să punem cap la cap acest proiect. Inițial am cerut ajutor la bănci, nu ni s-a oferit, pentru că eram foarte tineri, eu eram proaspăt absolvent, aveam 22 de ani. Apoi am reușit să iau un CAR, pe numele fratelui meu, cu care am plătit avansul la aparatura, care era foarte scumpă”, își reamintește Claudiu Man.

Primele luni de activitate pentru cei doi tineri terapeuți întreprinzători au fost crunte, pentru că aveau o rată împovărătoare de plătit la CAR. În tot acest timp au dus o viață austeră, și Claudiu a locuit la Mugur, unde partenerii Kinetomed erau nevoiți să doarmă în același pat. Dimineața veneau amândoi cu troleibuzul la serviciu, iar timp de două luni Claudiu a continuat să lucreze în paralel și la Turda, având un program zilnic infernal: se trezea dimineața la 5:15, la 6 pleca spre Turda, unde lucra până la ora 14, apoi se întorcea în Cluj, unde continua munca la cabinet până la 10 seara. După două luni, a clacat fizic, și-a dat demisia de la Turda, cu 15 zile înainte de a i se încheia contractul, și a continuat să se ocupe doar de cabinet.

După luni întregi de sacrificii, primii bani pe care i-au luat cei doi parteneri din proiectul lor, au fost de Crăciun, când au împărțit 2.000 de lei. Au urmat ani de satisfacții, în care au avut mulți pacienți mulțumiți, ce le-au adus la rândul lor alți pacienți, la fel de mulțumiți, și așa Kinetomed a crescut și sacrificiul inițial al celor doi temerari kinetoterapeuți nu a fost deloc în zadar. 

Au fost căutați pentru o primă colaborare de clinica Ortomed „Alex Bucur”, prin doctorul Gheorghe Crăciun, după ce medicul a văzut rezultatele muncii lor pe un pacient al dânsului. Au urmat colaborări și cu alți medici ortopezi din Cluj, iar Kinetomed și-a câștigat un renume pentru recuperarea postoperatorie a ligamentului încrucișat anterior, din 2009 până în prezent, având aproape 1000 de pacienți recuperați, cu acest tip de afecțiune.

Prețuri neschimbate din 2009

Kinetomed a fost început în doi, Claudiu și partenerul său, ce acum au deja 4 angajați, kinetoterapeuți. Cabinetul a fost printre primele din Cluj, oferind servicii de fizioterapie (ultrasunet, magnetoterapie, electroterapie, laserterapie, shockwave), masaj medical și kinetoterapie, iar, mai apoi, în urma specializării personalului, și kinesiotape. 

Deși serviciile au fost îmbunătățite constant, prețurile au rămas aceleași, din 2009, de la deschiderea cabinetului. În plus, pacienții beneficiază de terapie personalizată, ce durează atât cât este nevoie, într-o atmosferă relaxantă, așa cum este nevoie:

„La noi pacientul stă în cabinet cât are nevoie pentru a-și duce la bun sfârșit programul de recuperare. Noi încercăm să facem o atmosferă plăcută la cabinet, pacientul simțindu-se ca acasă. Se socializează, nu e atmosferă de spital, și credem că asta a ajutat foarte mult în recuperare – nu doar a problemelor, ci și a psihicului, ca pacienții să treacă mai ușor peste problema ce au avut-o.”

Antrenorul sportivilor ce își doresc o înaltă performanță

Claudiu Man dezvoltă în momentul de față un proiect ce include și cabinetul, KM Performance Training Facility, un loc unde sportivii care termină recuperarea la cabinet, pot continua să facă mișcare cu ajutorul antrenamentelor moderne, pentru a ajunge mai buni ca niciodată:

„Eu antrenez sportivi de performanță, din diferite sporturi, pentru a câștiga abilități de a fi mai buni. Sunt master trainer Trigger Point, certificat TRX level I STC, level II TRX Sports Medicine, certificat Rip TRX, și în continuare încerc să mă dezvolt cât mai mult din punct de vedere profesional, prin cursuri, atât în țară, cât și în afara țării.”

Claudiu a terminat primul masterat în kinetoterapie în 2011, iar în prezent e masterand în al doilea program, „Nutriția și calitatea vieții”, la UMF. E un profesionist pasionat de ceea ce face, dedicat, și „probabil singura persoană care în momentul în care vine din concediu, abia așteaptă să meargă la serviciu”. Serviciul pentru Claudiu Man e o plăcere și asta se simte în atmosfera „ca de vacanță” pe care a creat-o în cabinetul său, unde pacienții se recuperează cu zâmbetul pe buze și cu încrederea că sunt pe mâini, dintre cele mai bune.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *