PORTRET

Povestea Crinei Ciocian, ”the woman” ce organizează ”The Woman”, femeia din spatele Libero Events

Crina Ciocian e managing partner Libero Events și organizatoarea The Woman, o manifestare a frumuseții și inteligenței feminine, ce a ajuns deja la a patra ediție, un eveniment cunoscut și recunoscut unanim de către reprezentantele sexului frumos și puternic, ce pot învăța unele de la altele, în acest spațiu special de întâlnire, creat de Crina Ciocian.

Tânăra, ce a ajuns să managerieze împreună cu soțul ei una dintre cele mai mari firme de organizare de evenimente din țară, a plecat de jos și a ajuns foarte sus, printr-o ambiție neobosită și printr-o adevărată voluptate a muncii, de care a dat dovadă încă din anii de facultate. A venit la Cluj pentru studii, dar, fiind o persoană deosebit de pragmatică, a înțeles imediat inutilitatea fabricilor de diplome, așa că și-a investit timpul și energia pentru a-și construi o carieră în lumea reală, și nu în cea fictivă, bazată pe maculatură, pe diplome și hârtii.

A copilărit într-un mediu rural unde „carieră” era doar un cuvânt în dicționar

Crina Ciocian a copilărit la țară, în Sânmărghita, într-un mediu în total dezacord cu personalitatea ei:

„Majoritatea oamenilor de acolo nu aveau aspirații foarte mari și erau puține familii care puneau accent pe cultură, pe școală, pe carieră. Erau mulți părinți care spuneau că nu se îngrijorează pentru copiii lor, pentru că unde mănâncă 3 guri, mănâncă și a patra.”

Părinții Crinei însă au insistat mereu ca fiica lor să învețe foarte bine, iar ei i-a și plăcut școala, așa că nu au trebuit să insiste prea mult. Pentru că la școala unde învăța se studiau ca limbi străine rusa și franceza, Crina a învățat engleza pe cont propriu, dintr-un manual de engleză fără profesor. A urmat liceul în Dej, la Colegiul Național „Andrei Mureșanu”, la clasa de mate-info, pentru că s-a simțit mereu atrasă de materiile reale.

Ambițioasă încă din adolescență, în clasa a zecea, pe timpul vacanței de vară, Crina a lucrat la un magazin, reușind astfel să își cumpere primul calculator, primul atât pentru ea, cât și pentru satul natal: 

„Și am fost foarte mulțumită, nu avea nimeni calculator acolo la țară și pentru mine era o realizare foarte mare.”

La Cluj a realizat rapid inutilitatea fabricilor de diplome

Dacă până pe clasa a XII-a Crina a fost o elevă foarte conștiincioasă, ca studentă la Cluj și-a dat seama imediat de inutilitatea fabricilor de diplome, ce scot, pe bandă rulantă, absolvenți prost pregătiți și ulterior foarte prost plătiți. Așa că, fire pragmatică, după ce a testat 3 facultăți, a decis că nu îi e de folos niciuna și și-a urmat propriul drum în viața profesională, ce s-a dovedit unul de succes:

„După ce am terminat liceul, am venit la facultate la Construcții Civile, la Politehnică.  Tatăl meu zicea că trebuie să termin, să devin inginer – asta își dorea. El lucra la Combinatul de Celuloză și Hârtie din Dej și spera că o să termin facultatea și o să mă angajez acolo inginer.

Între timp, lucrurile s-au schimbat, m-am adaptat din mers și din anul II am renunțat, pentru că am început să lucrez ca ospătar și câștigam  mai mulți bani decât ar câștiga un inginer. Și atunci am renunțat la prima facultate, dar după aceea, am zis că, totuși, hai să fac o facultate, și m-am înscris la Chimie, la UBB. Mie în liceu îmi plăcea foarte mult chimia, am fost și la olimpiade, dar am fost foarte dezamăgită când, în facultate, profesorii ne spuneau la partea practică faptul că «astea oricum sunt tehnologii de acum 50-60 de ani, pe care voi nu o să le folosiți». Cumva acesta e sistemul și mi-am dat seama că e mai mult decât inutilă Facultatea de Chimie, așa că am renunțat.

După aceea m-am înscris la Spiru Haret, la Finanțe-Bănci. Am zis, că, ok, hai să o fac să am diploma! De data asta chiar o făceam ca o facultate doar pentru diplomă.”

Libero Media, prima afacere de familie

Între timp, Crina a participat la un interviu și s-a angajat la Credit Team, ca și consultant financiar. Îi plăcea de pe atunci să lucreze cu oamenii, așa că, în scurt timp, a ajuns să aibă un portofoliu important de clienți. De acolo a plecat să lucreze la Raiffeisen Bank, ca și consultant de credite, însă, când a venit criza, în 2008, pentru că s-a blocat creditarea, nu mai putea avea clienți și, considerând domeniul acesta fără viitor, a decis să se implice într-o nouă activitate. 

Cât a lucrat la bancă l-a cunoscut și pe soțul ei, Bogdan Ciocian, ce lucra tot în domeniul bancar, ca regional manager în GE Money. Prin doi foști colegi din bancă, Crina și Bogdan au avut posibilitatea de a se implica într-un domeniu nou, în publicitate, și au început să vândă spații publicitare pe panouri cu led:

„Asta a fost în urmă cu 7 ani, când eram mult mai curajoși. La 23-24 de ani eram mult mai îndrăzneți, fără să judecăm și să analizăm mult lucrurile, fără să ne facem un plan de business. În prezent, dacă ar fi să investesc în ceva, mi-aș face o analiză, un plan de business, un plan de costuri și m-aș gândi de două ori înainte să mă implic în ceva, dar la vârsta aia, am zis: «Let’s do it! Sună bine, credem noi că avem potențial, hai să o facem! Așa că am trecut de la credite la publicitate.

Mi se părea că oricum tot despre vânzări era vorba și eu simțeam că asta trebuie să fac, să lucrez cu oamenii. Nu cred că aș mai putea să fac muncă de back-office, să stau închisă într-un birou, să am un program fix, să fac același lucru.”

Împreună cu soțul ei, Crina Ciocian a deschis o firmă de publicitate, Libero Media, având ca obiect de activitate vânzarea spațiilor publicitare pe panouri cu led. Dar asta a ținut foarte puțin, pentru că lui Bogdan i-a venit ideea de a organiza un târg de asigurări, observând că nu existau deloc astfel de târguri în România. Târgul, organizat în Polus Center, a trezit mai mult interesul expozanților, decât al vizitatorilor, ce nu s-au prezentat în număr semnificativ, pentru a cumpăra asigurări.

Libero Events 

Fiindcă târgul de asigurări nu a avut chiar succesul scontat, cei doi tineri s-au gândit să facă ceva mai comercial și așa le-a venit ideea târgului de turism Touristica, aflat acum la cea de-a treisprezecea ediție. De la Touristica, au început să își dezvolte departamentul de evenimente și să organizeze conferințe și expo-conferințe, iar din 2009 firma familiei Ciocian și-a schimbat obiectul de activitate, devenind ”Libero Events”. 

Cei doi au dezvoltat continuu portofoliul de evenimente, au adăugat constant proiecte noi, iar în prezent organizează aproximativ 30 de evenimente pe an. Din luna iulie, pe lângă sediul din Cluj-Napoca au deschis un birou și în București, iar în iunie au câștigat au premiu în cadrul galei Game of Tribes pentru campania de promovare TeCOMM și MarkDay. Printre evenimentele organizate de Libero Events se numără și The Woman, HR Summit, Architecture, Digital Travel Forum, Software Architecture Day și multe alte evenimente la care au participat până în prezent zeci de mii de oameni:

„Am ajuns să fim una dintre cele mai mari companii de organizări de evenimente din țară, prin numărul de evenimente pe care le avem în portofoliu și prin diversitate lor. O concluzie pe care am tras-o organizând evenimente în cei 4 mari poli ai țării, Cluj, Iași, Timișoara, București, e că sunt piețe foarte diferite și, bineînțeles, Bucureștiul are cel mai mare potențial, pentru că acolo sunt cei mai mulți bani, acolo sunt cele mai mari companii. Mi  se pare că Clujul e supraestimat; toată lumea din țară, partenerii noștri, speakerii, zic: «Uau! În Cluj e lapte și miere, la Cluj e raiul pe pământ!» Dar la Cluj proprietarii de businessuri sunt mult mai rezervați și mult mai conservatori.

Speakerii străini, oamenii din afara țării care au venit în Cluj au fost mai mult decât impresionați și surprinși de oraș, de cât de primitori am fost cu ei, de cum au fost tratați, de facilitățile de aici. Nu se așteptau la gradul acesta de civilizație.”

The Woman

Unul dintre cele mai importante evenimente din portofoliul Libero Events, și în care Crina Ciocian se implică direct, e ”The Woman”, un spațiu de manifestare a inteligenței și frumuseții feminine:

„The Woman a pornit de la o discuție simplă între noi. Am văzut că în afară sunt tot felul de inițiative pentru femei și se simțea nevoia și aici și, spre deosebire de alte evenimente pentru femei, știam că trebuie să aducem și componenta de lifestyle și femei care sunt în lumina reflectoarelor – voiam ca femeile din Cluj să le cunoască, să vadă că sunt femei ca și ele, care se implică în foarte multe lucruri frumoase și au muncit foarte mult să ajungă ceea ce sunt. În momentul în care facem selecția pentru The Woman excludem de pe listă femei care sunt implicate în scandaluri, chiar dacă sunt foarte cunoscute.

The Woman a fost destul de simplu de organizat, cea mai mare provocare este să atragem speakerii care sunt în atenția reflectoarelor, precum Andreea Raicu, Andreea Marin, Amalia Năstase, Andreea Esca, Rucsandra Hurezeanu. Femeile de pe lista noastră sunt unele care au o reputație bună, care sunt implicate în proiecte cu adevărat semnificative.”

Libero Events, 10 femei și un bărbat

Echipa Libero Events e formată din 10 femei, plus Bogdan Ciocian, singurul bărbat. E o echipă ce ar putea oricând participa la ”The Woman”, nu doar în backstage, în organizare, ci și în lumina reflectoarelor:

„Fiecare fată are un caracter foarte puternic. Sunt lideri și, în același timp, și foarte buni executanți și știu exact ce au de făcut. Nu sunt genul de oameni docili, au personalități puternice, sunt creative, foarte bine organizate și foarte rezistente la stres, pentru că în perioada evenimentelor lucrezi la foarte multe deadline-uri, cu cerințe foarte mari, trebuie să fii multi-tasking, trebuie să fii un bun actor, un bun diplomat, să știi să gestionezi orice situație, pentru că lucrezi cu foarte mulți oameni. Trebuie să ai limbajul potrivit și să îi simți pe fiecare și să vorbești pe limba lor.”

Crina Ciocian e managing partner Libero Events, are proiecte de care se ocupă în mod direct, dar majoritatea evenimentelor au fiecare câte un project manager, iar Crina și Bogdan sunt suport sau coordonează activitatea întregii echipe:

„Pentru că nu mă implic în mod direct în toate proiectele sunt foarte orientată spre munca de echipă și încerc să găsesc tot timpul modalități prin care să avem activități împreună, sau încerc să implementez mici proiecte care să implice echipa.”

Familia și munca – două coordonate majore ale vieții ei

Crina consideră că la baza societății stă familia, ține foarte mult la valorile familiale și se definește ca fiind o femeie foarte credincioasă:

„Eu pun mare accent pe relația mea de familie, în primul și în primul rând, apoi sunt foarte focusată pe rezultate și pe job. Având un echilibru în familie, pot să mă dedic trup și suflet la muncă și de multe ori mi s-a spus și am ajuns și la concluzia că sunt un workaholic, adică m-aș trezi cu laptopul în brațe, aș dormi acolo în birou. Sunt perioade în care este foarte multă muncă și nu pot să mă rup. Îmi place foarte mult ceea ce fac, îmi place mult perioada evenimentelor, când e foarte multă agitație, când e foarte mult stres și sunt foarte multe lucruri de rezolvat.”

Munca îi ocupă Crinei cea mai mare parte din timp și chiar și viața personală și-a modelat-o pentru a rezona cu cea profesională:

„Sunt foarte dedicată și mi-am și păstrat de-a lungul timpului prieteni care au același program și același ritm de viață. Nu îmi mai permit să îmi pierd nopțile prin cluburi, prefer o discuție ziua la cafea sau seara la o terasă. Cumva acesta îmi e ritmul de viață și mi se pare că timpul e extrem de scurt. Am intrat într-un ritm în care toate se fac mai cu viteză, nu în ritmul ardelenilor. Cred că în ziua de astăzi toate se desfășoară cu rapiditate, eu și când merg în concediu, nu pot să mă relaxez, nu pot să am o zi în care să nu îmi verific mailul, să mă detașez total.”

Foto: Crina Ciocian, Lucian Zaharie Anton, Ave Media, Ciprian Maghiar; video: YouTube Libero Events

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *