Reportaj

Povestea atelierului din Cluj în care florile se ascund într-o bucățică de sticlă

Dacă trebuie să oferiți un cadou și sunteți în pană de idei, bijuteriile făcute de mână pot să vă salveze. Acest gen de bijuterii le vedem peste tot – la târguri, în magazine, pe internet, dar puțină lume a intrat într-un atelier în care se fac aceste lucruri mărunte. Este o muncă migăloasă, e nevoie de concentrare și atenție. E important ca cei care fac bijuteriile să fie și posesorii unor mâini delicate pentru că trebuie să lucreze cu flori presate și bucățele de sticlă mici cât o monedă de 10 bani.

 

În Cluj-Napoca, există mai multe magazine și ateliere de bijuterii hand-made. Am ales unul mai special, Felicity Store, pentru a afla cum se fac aceste podoabe și accesorii. Într-o singură încăpere se creează micile bijuterii care în final aduc zâmbetul pe buzele celui sau celei care le va purta. În acest atelier micuț, trei tinere lucrează cu atenție la pandantive, inele, brățări, cercei. Uneori au nevoie de câteva ore, alteori de câteva zile ca să facă o astfel de podoabă. Ele sunt coordonate de Georgiana Bularcă, proprietara Felicity Store.

„Bijuteriile noastre sunt realizate manual. Noi am spune că se fac simplu, dar pentru început poate că nu este chiar atât de simplu, cu toate că nu vreau să descurajez pe nimeni în cazul în care vrea să facă așa ceva. Bijuteriile noastre se axează în general pe o tehnică interesantă, sunt realizate cu rășină. Această tehnică scoate în evidență în special florile presate pe care le folosim. Un pandantiv cu flori presate se face de exemplu pe print, peste care se toarnă rășină, apoi se aplică florile și în ultima fază, se aplică sticla”, spune Georgiana Bularcă.

La finalul muncii migăloase rezultă niște minunății de la care nu îți poți desprinde privirea: un puf de păpădie sau o floare de liliac închisă într-o sticlă rotundă care formează un pandantiv, o scoică în miniatură prinsă într-o bulă de sticlă, un semn de carte sub forma unei frunze delicate ș.a.

 „Un model care îmi place foarte mult și care este apreciat de clienții noștri este pandantivul cu puf de păpădie. Este un puf natural de păpădie, pus în sticlă. Pentru acest pandantiv am folosit două bucăți de sticlă, rășină, puf de păpădie natural (pe care l-am pus cu penseta, în cazul în care cineva se întreabă cum am reușit să îl fixăm atât de bine), sârmă și oțel inoxidabil. Folosim și lavandă, mușchi natural de pădure, trandafiri. Produsele pe care le creăm încercăm să le facem tip set (pandativ, inele, cercei, brățară etc). Pentru vară, am făcut un set foarte drăguț, cu scoici și stele de mare. Sunt scoici reale, în miniatură astfel încât să se potrivească cu tematica noastră”, afirmă Georgiana Bularcă.

Pentru cei cărora nu le plac bijuteriile cu flori presate, există varianta bijuteriilor personalizate. În această situație sunt avantajați și domnii pentru care se pot face butoni.

„Mai folosim printuri, personalizăm foarte mult pentru că sunt mulți clienți care vin la noi și ne cer diferite seturi cu pozele copiilor, poze de familie sau chiar texte. Acum, pentru sezonul de vară avem niște butoni de cămașă foarte drăguți realizați cu text. Practic, clienții vin la noi, își aleg textul sau vin ei cu un text și atunci noi le realizăm special pentru ei. Alegem împreună fundalul, fontul, culorile, tot ce ține de partea aceasta. În general, bijuteriile și accesoriile personalizate cu text sunt butonii de cămașă pentru bărbați. Clienții vor mesaje cu text, data nunții, „mire fericit”, „nașu’” etc. Am putea să includem în gama noastră de accesorii și semnele de carte. Chiar dacă se spune că în prezent lumea nu prea mai citește sau citește își ia un kindle, merg foarte bine în ideea de a oferi un cadou cuiva care citește. Semnele de carte au, în principal, aceeași idee de bază, cu flori presate, dar avem aliaje și bronz”, explică Georgiana Bularcă.

Avantajul acestor bijuterii este unicitatea. Cei care optează pentru o astfel de podoabă pot fi siguri că au ales ceva original.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *