Diete

Postul terapeutic

Scris de 5

Nu toti cercetatorii sunt de acord cu privire la utilitatea postului alimentar pentru imbunatatirea sanatatii noastre; totusi el are o traditie indelungata in istoria culturala a omenirii, semnalata inca din Antichitate si valabila pana in ziua de azi, atat in Occident, cat si in Orient.

 

 

Postul poate fi utilizat ca metoda preventiva si terapeutica pentru starile patologice legate de alimentatia necorespunzatoare, fiind in primul rand un dezintoxicant optim al organismului. In acelasi timp, permite corpului sa-si mobilizeze propriile mecanisme de aparare pentru a combate bolile, in acest timp fortele sale nefiind angajate in procesul de digestie.

 

 

Nu trebuie sa intelegem abstinenta de la mancare ca pe un medicament, ci ca pe o perioada de repaus a aparatului digestiv, ca si pentru toate celelalte aparate: aparatul circulator, aparatul respirator si aparatul renal, insarcinat cu excretia unein parti din materialele neutilizate.

 

 

In timpul acestui repaus, energia organismului poate fi angajata in procesul de dezintoxicare sau, pe parcursul bolii, in acela de vindecare; realitatea este ca organismul are resurse interne pentru a se vindeca singur, deoarece vindecarea este un proces biologic, o functie vitala ca si respiratia.

 

 

De obicei, persoana care tine post, isi da seama repede de diferenta dintre “a te simti binisor” si adevarata stare de bine. Ceea ce unora li se pare incredibil este faptul ca in timpul postului, nu simtim senzatia de foame, deoarece cerul gurii inceteaza sa mai fie stimulat atat de hrana, cat si de amintirea gustarii precedente sau de gandul la cea care ar urma.

 

 

Postul poate sa devina metoda optima pentru atingerea si mentinerea greutatii ideale, in primul rand atunci cand este foarte dificil sa-ti stapanesti foamea. Cand omul ajunge sa-si dea seama ca, tinand post, nu numai ca pierde din greutate, dat totodata castiga ca frumusete (pielea este mai stralucitoare, ochii sunt mai limpezi) si capata o energie fizica si psihica remarcabila, tinde sa se respecte mai mult, ceea ce il va face sa aiba mai multa vointa.

 

 

Odata cu restabilirea formelor trupesti, postul aduce cu sine efecte binefacatoare asupra altor mecanisme fiziologice, cum este somnul (dispare insomnia!) sau anxietatea (are un efect relaxant asupra sistemului nervos) si, in general, regleaza toate functiile corpului, inclusive digestia si activitatea intestinala.

 

 

Deseori, cand apare senzatia neplacuta de incarcare si greutate a stomacului, poate ca este momentul sa sarim complet peste una dintre mesele zilei, pentru a permite organismului sa-si regaseasca echilibrul; in cazul unei imbolnaviri reale, daca obiceiurile nu ne-ar face surzi la propriile noastre cerinte, organismul ne-ar semnala calea absistentei printr-o repulsie instinctiva fata de mancare. De fapt, se intampla de multe ori cu cei care au gripa sau febra, uneori si cu greturi, sa vrea sa respinga hrana si sa manance totusi in sila, cedand obiceiului sau insistentei familiei, care este convinsa ca hrana este necesara pentru combaterea bolii. In asemenea situatii, ar fi mult mai intelept sa asteptam ca propriul corp sa ne semnaleze nevoia de a manca, odata cu revenirea starii de sanatatate.

 

 

In rest, acelasi lucru se intampla atunci cand persoanele sanatoase tin un post mai lung; senzatia de foame este cea care determina necesitatea organismului de a relua alimentatia, si, pana cand nu se iveste foamea, putem fi siguri ca natura a asigurat din plin energia necesara ocrotirii organismului. Acest lucru il stiu bine animalele bolnave sau ranite, atunci cand isi cauta un loc ferit unde sa se odihneasca fara nici un fel de hrana.

 

 

Abtinerea de la mancare, insotita de odihna, este in mod natural o metoda excelenta de vindecare a bolilor. Sa nu trecem peste faptul ca este o arma puternica de transformare psihosomatica, adica in acelasi timp trupeasca, psihica si spirituala. Postul, in viziunea psihosomatica a stiintei moderne, este vazut nu numai ca practica de purificare a trupului, ci ca si un ajutor pentru descoperirea unor aspecte subtile ale psihicului propriu, un indrumar catre cunoasterea de sine.

 

 
ULTIMA ORĂ

 • Acum 2 hours FOTOGRAFILA
  Încă un deștept din partidul lui OSĂ: Patinoar la Florești cu copacii înglobați în gheață. Care OSĂ înghețe și, prin urmare, OSĂ fie tăiați la anul că s-au uscat
 • Acum 2 hours Rautacisme
  S-a dat cu gazon rulat să se acopere mântuiala lucrărilor de pe treptele de pe care Emil Boc ne va arăta mândria de a fi român
 • Acum 5 hours FOTOGRAFILA
  “Doreii” municipalităţii în Oraşul de 5 muşchi prea încordaţi ai lui Boc
 • Acum 6 hours Politica
  Stoltenberg: „NATO este pregătită să apere fiecare centimetru de teritoriu aliat” (…) „Cu toţii plătim preţul pentru războiul Rusiei împotriva Ucrainei, dar preţul nostru este în bani, în timp ce ucrainenii plătesc cu sânge”
 • Acum 6 hours Analiza
  Achimaş Cadariu crede că noi am uitat cum au fost trataţi bolnavii de cancer în pandemie şi-şi face publicitate politică cu “umanitatea” faţă de refugiaţii ucraineni
 • Acum 7 hours Politica
  Gabriela Firea despre certificatele de virginitate: “Un barbarism”
 • Acum 7 hours Politica
  Demisie din Consiliul Județean Cluj
 • Acum 8 hours Politica
  Sondaj CURS: PSD conduce detașat, PNL, dublu față de AUR. PNL plătește costurile guvernării, minciunile pe care s-a cățărat la guvernare
 • Acum 8 hours In vizor
  JUSTIŢIA TERGIVERSEAZĂ: Procesul inspectoarei din Primăria Cluj Napoca prinsă cu o avere ilicită de câteva sute de mii de euro merge cu viteza melcului
 • Acum 9 hours Politica
  ÎMPĂTIMIŢII DE “PĂCĂNELE”, TRECUŢI ÎN REGISTRUL NAŢIONAL, CA VIOLATORII: Legea care introduce obligaţia să existe o bază de date cu persoanele care intră la jocuri de noroc, promulgată
 • Acum 9 hours General
  Cod galben de ceaţă şi gheţuş
 • Acum 21 hours Politica
  Csoma Botond, în gura ”șoșoacei” și a ”romașcanului”. S-a umflat rânza patrihoților în ședința solemnă din Parlament de Ziua Națională
 • Acum 22 hours Politica
  AVANGARDE CU CE CRED ROMÂNII: 41% sunt de părere că România va fi admisă; Corupția din vămi și poliție este motiv de îngrijorare pentru țările membre, spun 56% dintre români; 46% cred că ar fi corect ca România să intre singură în Schengen, decuplată de Bulgaria; Cine ar trebui să demisioneze în caz de eșec?
Citește și...
Diete

Deserturi delicioase

S-au dus vremurile in care deserturile erau interzise in regimurile de slabire. Astazi arta culinara […]

Recomandările redacției
TOP CITITE