Politica

Politico: Ambiția lui Klaus Iohannis este să conducă NATO

Klaus Iohannis vrea să conducă NATO, scrie publicația Politico care titrează că Președintele României vrea să intre în competiție cu premierul olandez Mark Rutte pentru conducerea alianței. Cunoscuta publicație susține că diplomații români au transmis intenția șefului de stat român omologilor din alianța Nord-Atlantică.

Anunțul privind candidatura lui Iohannis pentru șefia NATO, făcut inițial de corespondenta Bloomberg la Casa Alba, Jennifer Jacobs, și apoi confirmat de mai multe alte surse pentru presa internă și internațională, a venit ca o surpriză numai pentru cei care nu au înțeles disperarea acestuia de a prinde o funcție externă cu protocol pentru următorii ani. Să ne amintim că Iohannis a mai sperat o dată la șefia NATO și anul trecut, când deputatul Alexandru Muraru îi ridica autentice ode ceaușiste. Extern, nu a fost băgat în seamă. …. Niciodată până acum nu l-am văzut pe Iohannis să negocieze astfel pentru un interes al României. Să condiționeze dur, de exemplu, în chestiunea Schengen. Uzează de asemenea metode numai când e vorba de interesele sale personale, de funcția sa, de protocolul său. Pentru ele este în stare de orice, chiar împotriva intereselor României. Pentru că România l-a propus, nu candidează pe persoană fizică. O astfel de poziție în răspăr cu majoritatea din NATO, când tu ești beneficiar de securitate, când ai trupe străine pe teritoriul tău pentru a te apăra, nu este chiar un joc inteligent, mai ales când, repet, miza este interesul pe persoană fizica al unui om dependent de protocol și sinecuri.

Anunțul lui Klaus Iohannis vine în momentul în care cele mai mari puteri din alianță și-au declarat deja sprijinul pentru Mark Rutte.

SUA, Regatul Unit, Germania și Franța îl susțin pe premierul olandez în funcție ca următor lider al NATO, mai scrie publicația Politico.

România a notificat aliaţii din NATO că intenţionează să-l propună pe Klaus Iohannis pentru funcţia de secretar-general al Alianţei, potrivit unor surse europene citate de Bloomberg.

„România i-a notificat pe ceilalţi membri NATO că intenţionează să îşi desemneze preşedintele drept candidat la funcţia de secretar general al alianţei de apărare, potrivit unor oficiali europeni. Nominalizarea preşedintelui Klaus Iohannis va complica efortul altor aliaţi de a-l instala pe premierul olandez demisionar Mark Rutte ca viitor şef al Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord. Cu sprijinul SUA, al Marii Britanii şi al altor ţări mari, Rutte a fost văzut luni de zile ca favorit pentru a conduce alianţa formată din 31 de membri, odată ce mandatul secretarului general Jens Stoltenberg se va încheia în octombrie” – se arată în articolul Bloomberg intitulat „România complică eforturile de a-l face pe Rutte viitorul şef al NATO”.

Sprijinul pe care Rutte l-a primit public din partea unor aliaţi cu greutate au fost considerate de unii oficiali din alianţă un efort de a securiza candidatura lui Rutte şi de a exclude eventual alţi candidaţi. Însă unii membri de pe flancul estic al NATO nu au dat încă undă verde candidaturii sale, făcând presiuni pentru o mai mare reprezentare a regiunii în funcţii de conducere în cadrul organizaţiei, în condiţiile în care ultimii şefi ai alianţei au fost din ţările nordice sau din Olanda, menţionează Bloomberg.

Însuşi preşedintele Iohannis declara la începutul acestei luni, vorbind despre alegerile pentru Parlamentul European, că „ar fi inadmisibil ca nici o poziţie să nu fie ocupată de o persoană din noile state membre, adică din partea din Est”.

Oficialii NATO se tem că notificarea de ultimă oră a lui Klaus Iohannis ar putea fi văzută ca o divizare a unității alianței, care se confruntă deja cu amenințări legate de potențiala revenire a lui Donald Trump ca președinte al SUA.

Politico mai scrie, citând un official est-european, că țările est-europene sunt deranjate când văd interesul scăzut a lui Mark Rutte privind țările cu graniță comună cu Rusia.

Administrația prezidențială a refuzat să comenteze informația, mai scrie Politico.